H γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, που διασχίζει τον ποταμό Patapsco, κατέρρευσε νωρίς το πρωί της Τρίτης (26/3), αφού χτυπήθηκε από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali, σημαίας Σιγκαπούρης, σύμφωνα με βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η γέφυρα χτίστηκε το 1977 και έχει συνολικό μήκος 19 χιλιομέτρων.

Οπως αναφέρει το CNN, που επικαλείται την Αρχή Μεταφορών του Μέριλαντ (MTA), η κυκλοφορία εκτρέπεται, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές αν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

H πυροσβεστική υπηρεσία της Βαλτιμόρης αναφέρει ότι οι ομάδες έκτακτης ανάγκης αναζητούν τουλάχιστον 20 άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στο νερό. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 7. Στη διάσωση συμμετέχουν περισσότερα από 10 σκάφη.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου που προσέκρουσε στη γέφυρα έχουν εντοπιστεί, ανακοίνωσε η εταιρεία. Η Synergy Marine Group επιβεβαίωσε ότι το πλοίο Dali έπεσε σε έναν από τους πυλώνες της γέφυρας, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ακριβής αιτία του ατυχήματος.

Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι το πρώτο ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται το πλοίο Dali. Το 2016 είχε προσκρούσει σε προβλήτα στο λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο σύμφωνα με το Vessel Finder και τον ιστότοπο ναυτικών ατυχημάτων Shipwrecklog. Το πλοίο φέρεται να υπέστη ζημιές αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ρύπανση.

Πιθανή βλάβη στα μηχανήματα του πλοίου

Ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης Μπράντον Σκοτ δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Γουές Μουρ.

Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και τα δεδομένα ναυτικού εντοπισμού δείχνουν ότι στο πλοίο τα φώτα σβήνουν, φαίνεται να επαναπροσδιορίζει την πορεία του και αρχίζει να βγάζει καπνούς, πριν χτυπήσει τη γέφυρα της Βαλτιμόρης.

Αυτόπτης μάρτυρας δημοσίευσε φωτογραφίες μετά την κατάρρευση της γέφυρας. «Πολλαπλά πυροσβεστικά και αστυνομικά σκάφη βρίσκονταν καθ’ οδόν», ανέφερε στο X.

Ο David McFarlane, διευθυντής της Maritime Risk and Safety Consultants Ltd, ειδικός σε θέματα ναυτικής ασφάλειας είπε ότι πιθανότερη αιτία της πρόσκρουσης ήταν μια βλάβη στα μηχανήματα του πλοίου.

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι, υπήρξε ξαφνική βλάβη στις μηχανές του πλοίου ή στον μηχανισμό διεύθυνσης; Το άλλο, φυσικά, είναι, υπήρξε κάποιο σφάλμα πλοήγησης;» είπε στο Sky News. «Απλά δεν θα ξέρουμε μέχρι να επιβιβαστούν στο πλοίο οι αρχές. Και ακόμη και τότε, είναι απίθανο να πουν τι συμβαίνει για πολύ καιρό» πρόσθεσε.

Πιθανή η υποθερμία

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η τρέχουσα θερμοκρασία του νερού στο λιμάνι της Βαλτιμόρης κυμαίνεται μεταξύ 9-10 βαθμών Κελσίου.

Οι New York Times επικαλούνται την εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, η οποία αναφέρει ότι η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε θερμοκρασία νερού κάτω από 21C.

Το NHS περιγράφει την υποθερμία ως μια επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος κάτω από τους 35C, η οποία μπορεί να προκληθεί από την πτώση σε κρύο νερό.

Πώς ήταν η γέφυρα πριν τη συντριβή