Ερώτηση κρίσεως. Πότε άλλοτε έχουμε δει αρχηγό κόμματος να πηγαίνει στρατό σε απευθείας μετάδοση αφού προηγουμένως μας έχει παρουσιάσει πώς κουρεύτηκε και πώς έφτιαξε το νεσεσέρ του για το στρατόπεδο;

Μην ψάχνεστε, ποτέ.

Αν το βλέπουμε τώρα είναι επειδή ο Κασσελάκης έφερε ένα ιδιότυπο σταριλίκι στην ελληνική πολιτική. Ο τελευταίος που θυμάμαι να πηγαίνει με φλας και κάμερες στον στρατό ήταν ο Ελβις Πρίσλεϊ.

Προφανώς ο Κασσελάκης δεν φτάνει ούτε τη φράντζα του Ελβις. Και το σταριλίκι του παραπέμπει λίγο σε πρωινάδικο.

Αλλά έχω την εντύπωση ότι στις ευρωεκλογές δεν θα πιάσει πάτο κι ούτε θα φύγει αν χάσει. Βρήκε ένα ακροατήριο.

Είναι εμφανές άλλωστε ότι του αρέσει η δουλειά και ακόμη περισσότερο του αρέσει ο εαυτός του.

Ηθικό δίδαγμα; Τους δημοσκόπους πρέπει να τους ακούς στο μέτρο που ξέρουν τι λένε.

Πολύ φοβούμαι ότι στο ΠΑΣΟΚ υιοθέτησαν πολύ εύκολα το σενάριο ότι ο Κασσελάκης καταρρέει κι ότι έχουν σίγουρη τη δεύτερη θέση χωρίς να πουν τίποτα και χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους.

Δεν καταρρέει. Και δεν την έχουν.

Αντιθέτως ο Κασσελάκης τους καταπίνει επικοινωνιακά. Πουλάει μόνο τον εαυτό του, τη στιγμή που στο ΠΑΣΟΚ ψάχνονται τι να πουλήσουν.

Σε σημείο που άφησαν στην άκρη τις αβροφροσύνες κι ανέβηκαν στα κάγκελα να ζητήσουν κι αυτοί λογαριασμό για τα επιχειρηματικά του νεοσύλλεκτου.

Τον υποτίμησαν, λοιπόν. Και τώρα τρέχουν.

Προφανώς υπάρχουν ακόμη περιθώρια. Ο Κασσελάκης είναι καινούργιο προϊόν αλλά και είδος. Χρειάζονται χρόνο να τον μετρήσουν και να τον αντιμετωπίσουν.

Χρειάζεται όμως και κάτι άλλο. Πολιτική σαφήνεια.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα πουλήσει ποτέ ως απομίμηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο ως κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό. Η επιχείρηση «ΣΥΡΙΖΑ με γραβάτα» καταφανώς δεν κόβει εισιτήρια.

Αν λοιπόν ο απέναντι κάνει καριέρα στα πρωινάδικα, η απάντηση δεν είναι να πιάσεις στασίδι στο πρωινάδικο του απέναντι καναλιού.

Το παράξενο είναι ότι αυτό το «άλλο», το ΠΑΣΟΚ το είχε κατοχυρώσει ακόμη και επί Φώφης. Αντε να καταλάβεις γιατί γύρισε πίσω.

Μπορεί να είναι θέμα ηγεσίας. Μπορεί να έπαιξαν ρόλο μια σειρά λανθασμένοι υπολογισμοί ή εκτιμήσεις. Μπορεί να πίστεψαν τις ανέξοδες προβλέψεις των δημοσκόπων.

Η θεωρία πάντως ότι «θα βγούμε δεύτεροι και μετά θα τους μαζέψουμε όλους» μάλλον δεν περπατάει.

Απ’ ό,τι φαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ θα ζήσουν με τον Κασσελάκη κι όπου τους βγάλει. Τουλάχιστον θα το διασκεδάσουν.

Αλλά στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν τη δουλειά τους.