Με μεθοδική δουλειά η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για κρίσιμα ζητήματα της ευρύτερης γειτονιάς μας. Το απέδειξε ο ρόλος που έπαιξε στην αναβάθμιση της σχέσης Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΑιγύπτου.

Η συμφωνία στο Κάιρο για μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συνοδεία ενός οικονομικού και επενδυτικού πακέτου ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2024 – 2027 δείχνει τη σημασία της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, για την ΕΕ συγκρατώντας στα εδάφη της 10 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι αλλιώς θα κατέκλυζαν την Ευρώπη.

Το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς στο πλαίσιο συνεργασίας δίνεται, μεταξύ άλλων,  έμφαση στην ενέργεια μέσω του «GREGY project», της υποθαλάσσια ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, που περνά μέσα από την οριοθετημένη ΑΟΖ των δύο χωρών, και της βιομηχανίας ανανεώσιμου υδρογόνου της Αιγύπτου, στο Μεταναστευτικό, κ.α.

Απαιτήθηκε σχεδόν ένας χρόνος διαβουλεύσεων μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου, καθώς πρόκειται για μια συνολική στρατηγική στήριξη ενός πολύ κρίσιμου παίκτη σε ένα πολύ σύνθετο παζλ σχέσεων και συμφερόντων στην περιοχή, που υποφέρει από την κακή κατάσταση της οικονομίας του και από την πίεση του μεταναστευτικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πέντε ευρωπαίους ηγέτες που υπέγραψαν τη συμφωνία, υλοποιώντας μια διαχρονική θέση της Ελλάδας, από το 2010, για την αναβάθμιση των διμερών αλλά και των ευρωπαϊκών σχέσεων με την Αίγυπτο.

Από τον περυσινό Αύγουστο, με την κοινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν, η Ελλάδα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας. Τον Ιανουάριο ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι μετά τη συνάντηση του στην Αθήνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη δήλωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη φωνή της Αιγύπτου στην ΕΕ. Την Κυριακή στο Κάιρο ανακοινώθηκε η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί σύντομα στην Αθήνα. Στο κείμενο της Διακήρυξης, γίνεται αναφορά στο διεθνές δίκαιο και οι δύο χώρες αποκαλούνται «κομβικής σημασίας εταίροι», που σημαίνει ότι οι σχέσεις του δεν επηρεάζονται από την Τουρκία.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω χρειάζεται να διασφαλιστούν και μετά τον Ιούνιο, καθώς το καθεστώς Σίσι δέχεται ευρωπαϊκά πυρά και είναι δύσκολο να προβλεφθεί η δυναμική που θα υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές.