5 το πρωί: Η αγωγή για το Ασημακοπούλου leaks – Η άμυνα του Κασσελάκη – Η νίκη του Πούτιν

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και το Βήμα σας εύχεται Καλή Σαρακοστή, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό μονοπωλεί η υπόθεση της διαρροής των e-mail από το υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία χρησιμοποίησε για την αποστολή newsletter η Ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ κατατέθηκε και η πρώτη σχετική αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

1

Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για το Ασημακοπούλου leaks

  • Η αγωγή: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαρροή των e-mail από το υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία χρησιμοποίησε για την αποστολή newsletter η Ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Την αγωγή καταθέτει μια κάτοικος Ολλανδίας η οποία είχε υποβάλει τα στοιχεία της για την εγγραφή της στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά της στην ψηφοφορία των εθνικών εκλογών του 2023.
  • Η αντιπαράθεση: Παράλληλα, κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Παππά να δηλώνει πως «είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της διαδικασίας του υπουργείου Εσωτερικών, στην αξιοπιστία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και παράλληλα αμφισβήτηση στην ικανότητα του υπουργείου να διενεργήσει πλέον και την διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου» ενώ πρόσθεσε πως η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως , «γνώριζε ή δεν γνώριζε έχει την ευθύνη του υπουργείου». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Παύλος Χρηστίδης, ανέφερε πως «το ΠαΣοΚ από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι μιλάμε για ένα σκάνδαλο σε δύο επίπεδα: το πρώτο αφορά την κα Ασημακοπούλου και τον τρόπο που διαχειρίστηκε κάποια προσωπικά δεδομένα και το δεύτερο σκάνδαλο αφορά από πού βρήκε τα προσωπικά δεδομένα.
  • Οι έρευνες: Το παρασκήνιο των εξελίξεων έχει ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς στο υπουργείο Εσωτερικών διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες ΕΔΕ με στόχο τη διακρίβωση του τρόπου και της πηγής της διαρροής. Όπως όμως είχε αναφέρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παράλληλα διεξαγόταν έρευνα από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία οδήγησε ήδη στις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου.
2

Το σχέδιο άμυνας του Κασσελάκη στις βολές για τα αστακοκάραβα

  • Σεβασμός στη νομοθεσία: Από το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα σεβαστεί απολύτως τη νομοθεσία και αναφέρουν, μιλώντας στο «Βήμα», πως εφόσον ο νόμος ξεκάθαρα λέει ότι εμπίπτει στο κώλυμα ένας πολιτικός αρχηγός, έστω και εξωκοινοβουλευτικός, να έχει εταιρείες στην αλλοδαπή, ο νόμος αυτός θα γίνει απολύτως σεβαστός. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν υπάρχουν σκιές και ότι η ΝΔ συντηρεί τεχνητά ένα θέμα εκ του μη όντος.
  • Προσπάθεια αντεπίθεσης: Η στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη από εδώ και πέρα θα ξεδιπλωθεί με βάση το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»: Θα επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα χρέη της ΝΔ που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ και θα θυμίζει την ιστορία με το πρωθυπουργικό «πόθεν έσχες» προ ετών.
  • Τι απαντά ο ίδιος ο Κασσελάκης: «Ολη η συμμετοχή μου από τα αστακοκάραβα έχει μεταβιβαστεί. Ηταν γνωστή στον κόσμο η συμμετοχή μου σε συνεργασία με μια εισηγμένη εταιρεία στην Αμερική, λύθηκε η συνεργασία μου πριν από έναν χρόνο. Διεκδίκησα μια αμοιβή και διεκδικώ τα δεδουλευμένα μου. Δεν έχω πλέον συμμετοχή σε καμία εταιρεία» είναι η απάντησή του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Συνεχίζει στην προεδρία με 88% ο Πούτιν

  • Το αποτέλεσμα: O Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στη Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Στη Μόσχα, η ρωσική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου συγκεντρώνει το 87,97% μετά την καταμέτρηση του 24% των ψήφων. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κλειδώνει» την πέμπτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας.
  • Οι ενστάσεις:«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, κυριότερου αντιπάλου του Πούτιν, που βρέθηκε νεκρός σε φυλακής της Ρωσίας στις 16 Φεβρουαρίου.
  • Οι διαδηλώσεις: Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που διεξήχθησαν οι εκλογές, χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για το καθεστώς Πούτιν, με 74 εξ αυτών να συλλαμβάνονται. Επίσης, μεγάλος ήταν ο αριθμός εκείνων που έριξαν άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ αρκετοί έγραψαν στο ψηφοδέλτιο που έριξαν στην κάλπη το όνομα του Αλεξέι Ναβάλνι.
4

Υπεγράφη η στρατηγικής σημασίας συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο

  • Η συμφωνία: Υπεγράφη χθες στο Κάιρο η στρατηγικής σημασίας συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση» των δύο πλευρών. «Σήμερα εγκαινιάζουμε τη Στρατηγική και Ολοκληρωμένη συνεργασία μας με την Αίγυπτο» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο περιθώριο της συνάντησης.
  • Οι πυλώνες: Η συγκεκριμένη συμφωνία στηρίζεται σε έξι πυλώνες και συγκεκριμένα στις πολιτικές σχέσεις, την οικονομική σταθερότητα, τις επενδύσεις και το εμπόριο, τη μετανάστευση, την ασφάλεια και τις ανθρώπινες δεξιότητες.
  • Οι παρουσίες: Στην τελέτη παρέστησαν, πέραν της κυρίας φον ντερ Λάιεν και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ Ελ Σίσι και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αυστρίας. «H δήλωση υπογράψαμε σήμερα θέτει τα θεμέλια ουσιαστικά για να εφαρμόσουμε τους στόχους μας και να κάνουμε αυτή την στρατηγική συνεργασία αρκετά βαθιά. Να την εμβαθύνουμε τόσο όσο πρέπει για να καλύψουμε τα οικονομικά ζητήματα και τα ζητήματα ενέργειας, τα οποία αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικά» τόνισε, μεταξύ άλλων, από το Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
5

Οι μεγάλοι νικητές του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  • Ο«Χρυσός Αλέξανδρος»: Το ντοκιμαντέρ «O κλεμμένος πλανήτης μου» της Φαραχνάζ Σαριφί που σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής είναι «μία καλοφτιαγμένη και συγκινητική πραγματεία σε πρώτο πρόσωπο, η οποία επιβεβαιώνει ότι κάθε πολιτική πραγματικότητα έχει μια υπό-πραγματικότητα από πίσω, καθώς και ότι η αντίσταση μπορεί να πάρει πολλές μορφές, ιδίως στην ιδιωτική σφαίρα» απέσπασε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 12.000€. Η ταινία που κερδίζει τον Χρυσό Αλέξανδρο μπαίνει αυτομάτως στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
  • Η τελετή απονομής: Η τελετή της απονομής βραβείων έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 17 Μαρτίου στην Αποθήκη Γ του Λιμανιού. Πάντα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, ο Αργυρός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Δάσος» της Λίντια Ντούντα, ενώ με ειδική μνεία τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, που ήταν η πιο πολυσυζητημένη ταινία της φετινής διοργάνωσης λόγω της αφίσας της, η οποία προκάλεσε μένος στο θρησκόληπτο κοινό της πόλης αλλά και την έγγραφη διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου προς το ΦΝΘ.
  • Η κριτική επιτροπή: Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς διαγωνιστικού απάρτιζαν οι Βάλερυ Κοντάκου (σκηνοθέτρια και παραγωγός), Ρέιτσελ Λέα Τζόουνς (σκηνοθέτρια και παραγωγός), Σουντίπ Σάρμα (προγραμματιστής φεστιβάλ). Να σημειωθεί εδώ ότι ο «Κόκκινος πλανήτης» είναι η ταινία που απέσπασε και το Βραβείο Διεθνους Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr