Η υπόθεση της διαρροής της λίστας με τα ονόματα αποδεκτών των emails της Αννας Ασημακοπούλου είχε προστεθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις ανοιχτές (και δημοσκοπικές) πληγές της κυβέρνησης. Πέραν της ουσίας του ζητήματος και του πώς έγινε η διαρροή των στοιχείων, η πλειονότητα των ερωτηθέντων στις τελευταίες έρευνες απαντούσαν ότι το θέμα έπληξε την αξιοπιστία της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, η οποία διαφημίζεται ως μία από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης των τελευταίων μηνών.

Η απομάκρυνση της ευρωβουλευτού από το νέο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν μονόδρομος και ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Οπως είχε φανεί από την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός είχε πάρει αποστάσεις από την Αννα Ασημακοπούλου και είχε διαμορφωθεί η βάσιμη εντύπωση ότι ο ίδιος και το επιτελείο του γνώριζαν τι είχε συμβεί και πώς.

Η απόσυρση και οι παραιτήσεις

Κατόπιν αυτών, την Παρασκευή και με διαφορά λίγων λεπτών, η Αννα Ασημακοπούλου ανακοίνωσε μόνη της ότι αποσύρεται από την κούρσα των ευρωεκλογών και παραιτήθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Ωστόσο, το παρασκήνιο των εξελίξεων έχει ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς στο υπουργείο Εσωτερικών διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες ΕΔΕ με στόχο τη διακρίβωση του τρόπου και της πηγής της διαρροής. Κατά τα φαινόμενα, η πειθαρχική αυτή διαδικασία εξελίχθηκε με τον γνώριμο, αργό τρόπο της ελληνικής γραφειοκρατίας. Οπως όμως είχε αναφέρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παράλληλα διεξαγόταν έρευνα από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τα φαινόμενα και όπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις, πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική.

Συνοπτικές διαδικασίες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η έρευνα του Μαξίμου οδηγήθηκε πολύ ταχύτερα σε συμπεράσματα, τα οποία με τη σειρά τους οδήγησαν σε αποφάσεις, και συγκεκριμένα στην παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη και στην αποπομπή του γραμματέα Αποδήμων του κόμματος, Νίκου Θεοδωρόπουλου. Σημειώνεται ότι ο νεαρός, μόλις 25 ετών πρώην γραμματέας, είναι και μέλος της «Ομάδας Αλήθειας», γεγονός που αναμένεται να ανοίξει μια άλλου τύπου συζήτηση για ένα από τα βασικά επικοινωνιακά όπλα της ΝΔ. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές υπήρξε και συνεργάτης του Γρηγόρη Δημητριάδη – με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών το καλοκαίρι του 2022.

Κατά πληροφορίες, η διερεύνηση του Μεγάρου Μαξίμου εξελίχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και βάσει αυτής οι αποφάσεις ήταν μονόδρομος. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι η κύρια ευθύνη της διαρροής βαραίνει το κομματικό στέλεχος της ΝΔ, τον πρώην γραμματέα Αποδήμων, ο οποίος και φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στην κυρία Ασημακοπούλου τη λίστα των αποδεκτών, η οποία, σημειώνεται επίμονα από κυβερνητικές πηγές, δεν σχετίζεται με την πλατφόρμα όπου εγγράφονται όσοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της επιστολής ψήφου, αλλά με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το κόμμα για τους αποδήμους.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανέφερε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διαρροή των ονομάτων είχε γίνει κατά την περίοδο ανάμεσα στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2023, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης και με βάση στοιχεία που είχαν συλλεγεί από την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023. Κατόπιν αυτών, ο μεν γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ αποπέμφθηκε αμέσως, ενώ η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος βρισκόταν κατά την επίμαχη περίοδο σε θέση ευθύνης στο υπουργείο Εσωτερικών, θεωρήθηκε πολιτικά αναπόφευκτη.

Πλήγμα αξιοπιστίας

Για την κυβέρνηση ωστόσο, η υπόθεση προξενεί ένα πλήγμα αξιοπιστίας, ενώ παράλληλα ανατροφοδοτεί παρασκηνιακά και άλλες συζητήσεις. Μεταξύ άλλων και τους άκομψους χειρισμούς της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, η οποία κατά την ψήφιση της διάταξης για την επιστολική ψήφο είχε επιχειρήσει αιφνιδιαστικά τη διεύρυνση της ισχύος του μέτρου και για τις εθνικές εκλογές, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής.

Επειτα από αυτές τις εξελίξεις αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπους να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και το αδιάβλητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, στο διάστημα που απομένει έως τις ευρωεκλογές.

Ο αριθμός όσων έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής υπερβαίνει τις 20.000 και, κατά τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου προτού γίνει γνωστή η «υπόθεση Ασημακοπούλου», αν οι εγγραφές στην πλατφόρμα συνεχίζονταν με τους ίδιους ρυθμούς έως την καταληκτική προθεσμία της 29ης Απριλίου, το σύνολο θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 500.000.

Επειτα από τα όσα έχουν συμβεί, τα στελέχη του υπουργείου παρακολουθούν τις εγγραφές υπό το βάρος των εξελίξεων, ενώ παράλληλα αναμένεται να επανεξεταστούν οι δικλίδες ασφαλείας προς αποφυγήν νέων δυσάρεστων απροόπτων.

Την ίδια στιγμή ωστόσο αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από την αντιπολίτευση για ένα ακόμα «ατυχές» περιστατικό, για το οποίο μέχρι στιγμής απαντά ότι «κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά» και ότι «εμείς δεν λειτουργούμε παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης στο Μαξίμου, έχοντας δίπλα μας αμετάκλητα καταδικασμένους με 13-0. Απλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι».