Έως τώρα οι Γερμανοί μας κατηγορούσαν ότι είμαστε και εμείς υπεύθυνοι για την δευτερογενή μετανάστευση, ότι από τα σύνορά μας περνούν μετανάστες. Πώς αλήθεια θα μπορούσαν να πεισθούν για το αντίθετο. Ό,τι δηλαδή τα σύνορά μας είναι ασφαλή και ό,τι είναι σύνορα και της Ευρώπης; Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης προσκάλεσε τον Γερμανό υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Μπέρντ Κρόσερ να επισκεφθούν μαζί με τον φράκτη στον Έβρο. Ήρθε λοιπόν χθες. Πήγαν μαζί στον Έβρο. Και βρήκε τον φράκτη απροσπέλαστο και θαυμάσιο τόσο που ανέκραξε κάποια στιγμή «Μπράβο, Ελλάδα», αφού προηγουμένως ρώτησε πόσο στοίχισε και πότε θα ολοκληρωθεί. Ακούγοντας αυτό το «μπράβο» ο Έλληνας υπουργός δεν το άφησε να πάει χαμένο: «Αφού είναι τόσο καλό ο φράκτης, ας δοθεί και κάποιο ευρωπαϊκό κονδύλι για την επέκτασή του», είπε. Δεν γνωρίζω εάν το άκουσε αυτό ο Γερμανός, αλλά σίγουρα ενθουσιάστηκε και με αυτά που του είπαν οι Γερμανοί της Frontex, που υπηρετούν εκεί. Του είπαν ότι οι ροές από τον Έβρο μειώθηκαν κατά 75-80%. Πώς να μην ενθουσιαστεί…

***

Γιατί γίνεται τόσο νωρίς η δοκιμαστική παρέλαση μαχητικών

Συνήθως οι δοκιμαστικές διελεύσεις αεροσκαφών πάνω από την Αθήνα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου γίνονται μία εβδομάδα ή το πολύ πέντε ημέρες πριν από την εθνική επέτειο. Αυτή τη φορά, το ΓΕΕΘΑ και η Πολεμική Αεροπορία επέλεξαν οι δοκιμαστικές διελεύσεις μαχητικών να γίνουν δέκα ημέρες πριν από την παρέλαση, δηλαδή σήμερα από τις 09:00 π.μ. έως τις 12:30 μμ. Τι συνέβη; Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει, ίσως, όμως να υπάρχει την άλλη εβδομάδα θέμα κακοκαιρίας και κάτι θα γνωρίζει η Πολεμική Αεροπορία.

***

Ένα γαλλικό μπράβο για τα ελληνικά Rafale

Αλλά τι σημασία έχει; Τη στιγμή που για πρώτη φορά τα Rafale βγήκαν έξω από την Ελλάδα, ξαναγύρισαν στην Γαλλία για να πάρουν μέρος σε πολυεθνική άσκηση με την ονομασία Volfa24. Και ο Γάλλος διοικητής που τα υποδέχθηκε, τόσο ενθουσιάστηκε που τα πόσταρε στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ» (πρώην Twitter) με τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες πιλότους.

REUTERS/Costas Baltas

***

Το συνέδριο της Αλεξανδρούπολης ανέδειξε θέματα, έβγαλε ειδήσεις

Πάμε τώρα στην Αλεξανδρούπολη όπου περισσότεροι από 75 ομιλητές, εκ των οποίων 12 υπουργοί, συμμετείχαν στο πρώτο East Macedonia & Thrace Forum II που διοργανώνεται από το City Hub Events του ομίλου Alter Ego Media σε συνεργασία με την Tsomokos Communications. Ήταν δύο μέρες γεμάτες με συζητήσεις που θα αναδείξουν θέματα που αφορούν την στρατηγική θέση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, αλλά και ειδήσεις που έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ. Για παράδειγμα από το Φόρουμ της Αλεξανδρούπολης ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις 4 Απριλίου στον Λευκό Οίκο στην εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Εάν βεβαίως λάβει τη σχετική πρόσκληση, πρόσθεταν πηγές μου από το Μαξίμου.

Ήταν, επίσης, η συνομιλία που έχει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης με την Γερμανό ομόλογό του για το μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού. Καθώς και τα μηνύματα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από την Αλεξανδρούπολη για το στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν επίσης η παρέμβαση του Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν υφυπουργό Ενέργειας, ο οποίος τόνισε τις κινήσεις που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ έδωσε και το μήνυμα πως ότι και να συμβεί στις αμερικανικές εκλογές η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ θα γίνεται πιο δυνατή.

Το «παρών» έδωσαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και διανοητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και οι: Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Υπουργείο Οικονομικών, Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO καθώς και στελέχη επιχειρήσεων.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι δόθηκε βήμα σε τοπικούς παράγοντες, ήτοι αυτοδιοικητικούς, επιχειρηματίες, κοινωνικούς φορείς, να θέσουν όχι μόνον τα θέματά τους για το μέλλον της περιοχής αλλά και να υποβάλουν υλοποιήσιμες προτάσεις για τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η έλλειψη υποδομών. Τις πολιτικές ανάπτυξης της περιοχής παρουσίασαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι βασικές θεματικές που αναπτύσσονται στο φόρουμ αφορούν στη μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας και εμπορίου για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και στην προσέλκυση ταλέντου και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Άλλωστε όπως είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο CEO του Ομίλου Alter Ego Γιάννης Βρέντζος, στόχος του Συνεδρίου ήταν να δείξει πόσο είναι εφικτή η μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης σε κόμβο ενέργειας, με οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, τις όμορες χώρες και την Ελλάδα συνολικά. Ο στόχος αυτός για τον όμιλο Alter Ego Media δεν συνιστά υπέρμετρη φιλοδοξία αλλά ένα εφικτό σχέδιο, είπε συγκεκριμένα.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν έκανα αναφορά στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη, καθώς και στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη για την συνεισφορά τους στη διοργάνωση αυτού του σημαντικού Συνεδρίου. Όπως, τέλος, παράλειψη θα ήταν εάν δεν γίνει ειδική αναφορά στη συμμετοχή τοπικών σχολείων που συμμετείχαν στον εξαιρετικό θεσμό των μαθητικών εφημερίδων του «Βήματος» (που επιμελείται η συνάδελφος Μάρνυ Παπαματθαίου). Είχαν την ευκαιρία οι μαθητές όχι μόνον να παρακολουθήσουν το Συνέδριο, αλλά και να υποβάλουν ερωτήσεις.

***

Ο… αρχισυντάκτης Νίκος Δένδιας

Ήταν ίσως, όπως είπε, μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Και δεν την έδωσε σε επαγγελματία δημοσιογράφο ή σε κάποιο κανάλι με μεγάλη θεαματικότητα, την έδωσε σε μαθητές του 2ου Λυκείου Ορεστιάδας, που μετέχουν στο επιτυχημένο πρόγραμμα ΒΗΜΑ- Μαθητικές εφημερίδες. Η συνέντευξη δόθηκε με την ευκαιρία της συμμετοχής του υπουργού στο East Macedonia &Thrace ForumII και κ. Δένδιας το καταχάρηκε. Και αποκάλυψε στους μαθητές ένα μικρό μυστικό, ότι ήταν κάποτε αρχισυντάκτης σε μαθητικό έντυπο.

Nikos Dendias/ X

***

Η τριάδα υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ και ο Τσουκαλάς

Μια τριάδα υποψηφίων για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε το ΠαΣοΚ. Αποτελείται από τον Κώστα Τσουκαλά, την Όλγα Μαρκογιαννάκη και τη Μαρία Δαφέρμου. Θέλω να σταθώ στον Κώστα Τσουκαλά, που είναι γνωστός εργατολόγος, αλλά τον είχε προτείνει και ο Αλέξης Τσίπρας να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές (δεν αποδέχθηκε όμως την πρόταση) και ο πατέρας του Δημήτρης Τσουκαλάς ήταν στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ και στην ηγεσία της ΟΤΟΕ επί χρόνια, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

***

Τι γύρευε το τουρκικό ναρκαλιευτικό στην Πάτρα;

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, αποκάλυψε ότι το ναρκαλιευτικό πλοίο του τουρκικού στόλου TCG ANAMUR επισκέφθηκε εθιμοτυπικά την Πάτρα. Τι γύρευε στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Όχι, βεβαίως, για να πάρει μέρος το πλήρωμά του στις εκδηλώσεις καρναβαλιού, αλλά επειδή το καράβι είναι μέλος της μόνιμης αντιναρκικής δύναμης του «ΝΑΤΟ Νο2», με Έλληνα διοικητή και με ελληνικό πλοιο.

***

Κι όμως υπάρχει μόνιμος κρατικός αξιωματούχος

Επειδή έγιναν στο παρελθόν πολλές απόπειρες για τη δημιουργία μόνιμων κρατικών αξιωματούχων (κυρίως υφυπουργών Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης ή ακόμα και Παιδείας) χωρίς επιτυχία, αφού υπήρχαν οι κομματικές έριδες, σας ενημερώνω ότι υπάρχει μόνον ένας σε ολόκληρη την κρατική μηχανή που είναι μόνιμος. Καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός δεν έχει σκεφθεί ποτέ να τον μετακινήσει από την θέση του ή να τον καταργήσει. Πρόκειται για τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή, ο οποίος βρίσκεται σε αυτήν την θέση από το…2011. Αυτός κι αν έχει περάσει φουρτούνες (ταυτότητες, σύμφωνο συμβίωσης, τζαμιά, ραμαζάνια, γάμος ομόφυλων ζευγαριών, διαχωρισμός κράτους- εκκλησίας και πολλά άλλα) και όμως έμεινε όρθιος (και αναντικατάστατος, όπως λένε όσοι τον γνώρισαν). Ίσως, επειδή προτού τοποθετηθεί σε αυτή την θέση πήρε κάτι από την αύρα του Θόδωρου Πάγκαλου, αφού ήταν διευθυντής του γραφείου του στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

***

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μαρία Σπυράκη και ευρωλίστα

Για να ξέρετε: Παίζεται (και θα παιχτεί έως την τελευταία εβδομάδα) η συμμετοχή της Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της ΝΔ. Περιμένουν, βλέπετε από το Μαξίμου τα σχετικά πορίσματα για την επιστολική ψήφο. Η κυρία Ασημακοπούλου ήταν δεύτερη στις έως τώρα δημοσκοπήσεις και θα εξασφάλιζε μια σίγουρη επανεκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν η έρευνα που ξεκίνησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τα μαζικά mails που έστελνε το γραφείο της μπορεί, σε περίπτωση που κριθεί ότι παρέβη την ισχύουσα νομοθεσία, να της κοστίσει την έξοδο από το ψηφοδέλτιο. Αντιθέτως, εκεί που η Μαρία Σπυράκη δεν ήταν βέβαιη η συμμετοχή της στη λίστα της ΝΔ, τώρα είναι, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, στη Θεσσαλονίκη. Ήδη άρχισε τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

***

Γαλάζιες γκρίνιες

Υπάρχει, μαθαίνω η (συνηθισμένη) γκρίνια στη ΝΔ, καθότι δεν υπήρξαν πολλά κυβερνητικά στελέχη να στηρίξουν τις κυβερνητικές θέσεις στο θέμα των Τεμπών. Ούτε καν αρμόδιοι υπουργοί, ούτε βεβαίως τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το ΠαΣοΚ. Το ίδια είχε συμβεί και με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, με τις περυσινές πυρκαγιές κτλ. Αλλά οι γκρίνιες αυτές γρήγορά ξεχνιούνται από το Μαξίμου.