Στις τρεις κινήσεις που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στο 2ο East Macedonia Thrace Forum ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης κάθετου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και την Ουκρανία, καθώς και στη σημασία της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρισμού Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Το τελευταίο αυτό έργο συνέδεσε με τον στόχο της εκτεταμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πλατφορμών στο Αιγαίο, για παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ που κατόπιν θα μεταφέρεται στις γειτονικές χώρες.

Στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος η Ελλάδα

Αναλυτικά, ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε την ικανοποίησή του να συμμετέχει στην διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι το Forum διεξάγεται λίγο μετά την παράδοση του πρώτου προερχόμενου από τις ΗΠΑ φορτίου LNG στον FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Τόνισε ότι η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Αγωγοί όπως ο IGB με τη Βουλγαρία «ξεκλειδώνουν» την περιοχή και μεταμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο, ανέφερε.

Θυμήθηκε την περίοδο που η Ρωσία διέκοψε τις αποστολές αερίου προς τη Βουλγαρία, τον Μάιο του 2022, όταν οι ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας βοήθησαν στο να μη μείνει η γειτονική χώρα χωρίς φυσικό αέριο. Υποστήριξε ότι τα γεγονότα αυτά υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο. «Εκεί φάνηκε η σημαντικότητα του IGB», τόνισε.

Σημείωσε ότι τα νέα έργα στην περιοχή αναπτύσσονται με στόχο την ανακοπή της ενεργειακής επέκτασης της Ρωσίας, λέγοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδιαμόρφωσε τον ενεργειακό χάρτη και μετέτρεψε την Ελλάδα σε σταυροδρόμι.

Κάθετος άξονας και ΑΠΕ

Το νέο μεγάλο όραμα είναι ο κάθετος ενεργειακός άξονας από την Ελλάδα ως την Ουκρανία, είπε ο Τζέφρι Πάιατ, εξηγώντας ότι η υποδομή αυτή θα επιτρέψει να γεμίσουν με φυσικό αέριο οι μεγάλες αποθήκες της Ουκρανίας. «Για να απεμπλακούμε από τη ρωσική ενέργεια χρειάζεται ένας κάθετος άξονας που θα συνενώσει όλες αυτές τις περιοχές», εξήγησε, τονίζοντας ότι στον σκοπό αυτό έχουν επικεντρωθεί τόσο ο ίδιος όσο και ο νυν Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης. «Χρειάζεται πολιτική δέσμευση και πολλή δουλειά», είπε.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα σημείωσε ακόμα τη σημασία της διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρισμού της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, καθώς κάτι τέτοιο θα επιτρέψει να επεκταθεί το δίκτυο των ΑΠΕ που θα «πλημμυρίσει» με καθαρή ενέργεια την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι το Αιγαίο βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ λόγω της δυνατότητας ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων – προοπτική που χαρακτήρισε «τεράστια ευκαιρία» για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε να προχωρήσουμε «με όραμα και δέσμευση» – και «θα έχουμε ανταμοιβή που δεν μπορούμε να φανταστούμε».