Με μια προδιαγεγραμμένη πορεία, χωρίς ενιαίο πόρισμα για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, ολοκληρώθηκε το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ανέλαβε να φωτίσει τις σκοτεινές εγκληματικές πτυχές της υπόθεσης.

Το «γαλάζιο» πόρισμα

Το «γαλάζιο» πόρισμα έλαβε και την τυπική έγκριση της πλειοψηφίας στην τελική -και επεισοδιακή- συνεδρίαση της επιτροπής και μαζί με τις πορισματικές εκθέσεις των άλλων κομμάτων θα πάρει τον δρόμο για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με το «γαλάζιο» πόρισμα οι ευθύνες εστιάζονται στο ανθρώπινο λάθος και την παραβίαση επτά φορές του Γενικού Κανονισμού Κίνησης των σιδηροδρόμων.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται ποινικές ευθύνες για Καραμανλή-Καραγιάννη-Τριαντόπουλο και για το ΠαΣοΚ χρειάζεται περαιτέρω ποινική διερεύνηση («Αυτό που συνέβη στα Τέμπη δεν μπορεί να τελειώσει έτσι όπως θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε», είπε η Μιλένα Αποστολάκη).

Πολιτικές και ποινικές ευθύνες βλέπει το ΚΚΕ για την περίοδο από το 2009 έως το 2023, ενώ προανακριτική επιτροπή «δείχνει» η Νέα Αριστερά για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Δικά τους πορίσματα κατέθεσαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη παραπέμποντας για περαιτέρω διερεύνηση από την τακτική Δικαιοσύνη, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δεν κατέθεσε πόρισμα ώστε να μην νομιμοποιήσει το κλείσιμο των εργασιών της επιτροπής.

Η παράσταση της Ζωής

Αυτό δεν εμπόδισε την Ζωή Κωνσταντοπούλου να «τινάξει στον αέρα» την τελευταία συνεδρίαση στην οποία έλαβε αυτοβούλως μέρος αμφισβητώντας την απόφαση εξαίρεσής της που είχε ληφθεί όταν τέθηκε ζήτημα κωλύματος (είναι συνήγορος συγγενών θυμάτων). Η παρουσία της και οι παρεμβάσεις της προκάλεσαν «βραχυκύκλωμα» και χρειάστηκε η επιτροπή να διακόψει δυο φορές και τελικά να μεταφερθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας για να συζητήσει το πόρισμα με την ίδια να ζητάει επιμόνως να συζητηθεί αίτημα εξαίρεσης του προεδρείου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις –ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος την κατηγόρησε για «χουλιγκανισμό» λέγοντάς της ότι «έχετε χάσει την λογική σας και την ψυχραιμία σας» προτρέποντάς την «να σταματήσετε το θέατρο».

Απτόητη εκείνη κατηγόρησε την ΝΔ ότι «επιχειρείτε την υπόθαλψη υπαιτίων προσώπων και το “μπάζωμα” της υπόθεσης» συνεχίζοντας να διακόπτει την ροή της συνεδρίασης και καταγγέλλοντας το προεδρείο ότι «συμπράττετε στην υπόθαλψη του κ. Καραμανλή, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τριαντόπουλου», ενώ στην Ολομέλεια διαμαρτυρόταν φωνάζοντας: «είστε όργανα συγκάλυψης», «είναι πόρισμα υπόθαλψης», «δεν είναι πόρισμα της εξεταστικής αλλά της ΝΔ» κλπ.

Η εικόνα δεν ήταν κολακευτική για κανέναν. Και σίγουρα δεν προσέθεσε τίποτα σε μια υπόθεση που θα ταλανίζει για πάντα τους συγγενείς των θυμάτων και όλη την κοινωνία η οποία επιζητεί πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα «γιατί;» και απόδοση ευθυνών.