5 το πρωί: Το μέτωπο κυβέρνησης αγροτών – Οι εταιρείες του Κασσελάκη – Η εξεταστική για τα Τέμπη

Συνεχίζει να παραμένει ανοικτό το μέτωπο της κυβέρνησης με τους αγρότες, καθώς σε νέα συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός με 15μελή επιτροπή Θεσσαλών αγροτών δεν προέκυψε καμία ουσιαστική εξέλιξη. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δίκαια αιτήματα των αγροτών στα πάνω στα οποία εργάζεται η κυβέρνηση.

1

Ανοικτό μέτωπο κυβέρνησης - αγροτών

  • Ραντεβού στο Μαξίμου: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε χθες 15μελή επιτροπή Θεσσαλών αγροτών. Μετά το πέρας της συνάντησης, η αντιπροσωπεία των αγροτών ανέφερε ότι δεν έλαβε ουσιαστικές απαντήσεις και χρονικά διαγράμματα για τα ερωτήματα που έθεσε, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις.
  • Οι αναφορές Μητσοτάκη: Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δίκαια αιτήματα των αγροτών στα πάνω στα οποία εργάζεται η κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρξει προβλεψιμότητα, ώστε οι επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος του ρεύματος που θα πληρώσουν για τις καταναλώσεις τους. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε  την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κατά κανόνα κόσμιες.
  • Νέα συνάντηση με παραγωγούς: Η αγωνία των αγροτών της Θεσσαλίας για την επόμενη ημέρα συνεχίζει να προβληματίζει. Το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής αναδεικνύεται σε κάθε συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τους παραγωγούς την Παρασκευή (15/3) προκειμένου να γνωστοποιηθεί η κυβερνητική στρατηγική.
2

Η κόντρα για τις εταιρείες του Κασσελάκη

  • Τα ερωτήματα: Ερωτήματα σχετικά με τις εταιρείες οι οποίες ανήκουν στον Στέφανο Κασσελάκη έθεσε η Νέα Δημοκρατία, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει πως « το μόνο που κάνει ο κ. Κασσελάκης είναι να προσπαθεί να θυματοποιηθεί για να αποφύγει τις απαντήσεις. Κανείς δεν τον ρώτησε γενικά για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, αλλά καλείται να απαντήσει για το αν γνωρίζει τι προβλέπει ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του κόμματός του για τους πολιτικούς αρχηγούς και τις εκτός Ελλάδος εταιρίες. Πόσες είναι αυτές οι εταιρίες του; Τι έχει κάνει για αυτές όπως προβλέπει ο νόμος; Πόσες από αυτές, μάλιστα, είναι σε φορολογικούς παραδείσους;»
  • Η απάντηση: «Μπα; Ασχολείται μαζί μου ο κ. Κυριάκος τώρα; Βλέπει κυλιόμενες που παίρνουμε τα πάνω μας και φοβάται; Α ρε Γκρίνμπερκ. Τα εκατομμύρια του Γκρίνμπερκ πάνε χαμένα … Όλοι ξέρουν ότι έχω βγάλει τα χρήματα μου νόμιμα, στην Αμερική, απέναντι στα τζάκια εδώ πέρα», ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.
  • Η τοποθέτηση: Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στο προσυνέδριο της Ν.Δ που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Επί μήνες ερωτάται ο κ. Κασσελάκης αν έχει εταιρίες, κάτι που απαγορεύει ρητά η ισχύουσα διάταξη. Και εκείνος πώς απαντά; Λέγοντας ότι θα ρωτήσει τους δικηγόρους του. Όμως, στο μεταξύ αυτές οι εταιρίες δανείζουν το κόμμα του. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Το πρώτο, πάντως, που προκύπτει είναι ότι, σίγουρα, μία τέτοια παράταξη ούτε το ηθικό πλεονέκτημα, ούτε το Κράτος Δικαίου, μπορεί να κάνει σημαίες του».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Παρέμβαση Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική για τα Τέμπη

  • Αίτηση εξαίρεσης: Το αίτημα εξαίρεσης του προέδρου της επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου, της αντιπροέδρου Κατερίνας Παπακώστα – Παλιούρα και του γραμματέα Τάσου Μπαρτζώκα απαίτησε να συζητηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπαίνοντας στην αίθουσα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών. Να σημειωθεί, πως η πρόεδρος της Πλέυσης Ελευθερίας έχει εξαιρεθεί από μέλος της επιτροπής, καθώς η ίδια είναι συνήγορος συγγενών θυμάτων.
  • Γκρίζες εποχές: Για «κοινοβουλευτικό ακτιβισμό που θυμίζει γκρίζες εποχές» έκανε λόγο ο κ. Μαρκόπουλος, διευκρινίζοντας στην κ. Κωνσταντοπούλου πως επιτρέπεται να παρακολουθήσει χωρίς να έχει δικαίωμα λόγου. Παράλληλα, τόνισε πως αίτημα πρέπει να κατατεθεί από μέλος της επιτροπής, χωρίς όμως να μπορεί να υπάρξει πρόταση μομφής στο προεδρείο. Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως η εξαίρεση της ήταν παράνομη και υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής για την παρουσία της.
  • Όργανο συγκάλυψης: Καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για αντικοινοβουλευτική πρακτική και για υπόθαλψη υπαιτίων προσώπων, συνέχισε την παρέμβαση της η πρόεδρος της Πλέυσης Ελευθερίας, ενώ χαρακτήρισε ως «όργανο συγκάλυψης» τον προεδρεύοντα κ. Μαρκόπουλο. Δεδομένων των συνθηκών, η συνεδρίαση διεκόπη και συνεχίστηκε, μία ώρα αργότερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον βουλευτή της ΝΔ Λάζαρο Τσαβδαρίδη να κάνει λόγο για αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κ. Κωνσταντοπούλου.
4

Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των Ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων

  • Το μομέντουμ: Στην Άγκυρα βρέθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για τον δεύτερο γύρο ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων. Η συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ, κινήθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια και με θετικό πρόσημο. Τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν αυτά της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής». Και από τις δυο πλευρές υπήρξε η δέσμευση να αξιοποιηθεί η θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις.
  • Η πρώτη προετοιμασία: Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία να συζητηθεί και η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο. Προτού ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβεί στη γείτονα χώρα, ώστε να συναντηθεί με τον Ερντογάν, θα προηγηθούν άλλες δυο συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων.
  • Κομβικός ο Απρίλιος: Οι επόμενοι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας έχουν ήδη προγραμματιστεί. Αυτοί αφορούν την 6η συνάντηση Θετικής Ατζέντας μεταξύ των  υφυπουργών Εξωτερικών Φραγκογιάννη και Ακτσαπάρ, στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Απριλίου, ενώ στις 22 Απριλίου θα συζητηθούν τα πολιτικοστρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
5

Η συνάντηση Τραμπ - Όρμπαν

  • Η συνάντηση: Συνάντηση με τον ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν είχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα, Ντόναλντ Τραμπ, στην κατοικία του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
  • Η αποκάλυψη: Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αποκάλυψε πως ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν θα δώσει δεκάρα» στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Όρμπαν, ο Τραμπ έχει ένα «λεπτομερές σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.
  • Η προσέγγιση με τη Ρωσία: Tο τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να δείχνει σεβασμό και ενθουσιασμό για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την πλευρά του, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει καταδικάσει τέτοιες δηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «χαζές, επαίσχυντες και αντιαμερικανικές», ενώ πρόσφατα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι συνθηκολόγησε με αυταρχικούς ηγέτες.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr