Η ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών κορυφώθηκε με τον ακτιβισμό της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αν και έχει εξαιρεθεί από μέλος της καθώς η ίδια είναι συνήγορος συγγενών θυμάτων, μπήκε στην αίθουσα αξιώνοντας να συζητηθεί το αίτημα εξαίρεσης του προέδρου της επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου, της αντιπροέδρου Κατερίνας Παπακώστα – Παλιούρα και του γραμματέα Τάσου Μπαρτζώκα.

«Σας έχουμε στείλει έγγραφο για την παρουσία μου και υποβάλλουμε αίτηση εξαίρεσης του προέδρου, της αντιπροέδρου και του γραμματέως διότι επιχειρείτε την υπόθαλψη υπαιτίων προσώπων. Επιχειρείτε το μπάζωμα της υπόθεσης, αφήστε με να ακουστώ διότι στρέφομαι εναντίον σας. Επιχειρείτε το μπάζωμα των ευθυνών. Επιχειρείτε να κλείσετε την επιτροπή εσπευσμένα», φώναζε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ενώ ο προεδρεύων δήλωσε ότι δεν γράφεται τίποτα από όσα λέει στα πρακτικά.

«Βάσει του άρθρου 37 βουλευτής που δεν ανήκει στη δύναμη της επιτροπής μπορεί αν παρακολουθεί την επιτροπή χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου. Η επιστολή δεν έχει κανένα αντίκρισμα», ανακοίνωσε ο κ. Μαρκόπουλος με την κυρία Κωνσταντοπούλου απτόητη να παρεμβαίνει διαρκώς απαιτώντας να συζητηθεί η αίτηση εξαίρεσης.

«Η στάση σας θυμίζει γκρίζες εποχές»

«Μην μας θυμίζετε άλλες ημέρες του κοινοβουλίου. Η στάση σας θυμίζει γκρίζες εποχές», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος. «Συμπράττετε στην υπόθαλψη του κ. Καραμανλή, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τριαντόπουλου», φώναζε η πρόεδρος της Πλεύσης, με τον πρόεδρο να παρεμβαίνει διαρκώς προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της διαδικασίας.

«Όσα λέει για λόγους ακυρότητας και επειδή λειτουργεί αντικοινοβουλευτικά δεν γράφονται στα πρακτικά. Βάσει απόφασης του σώματος έχει εξαιρεθεί. Ο κοινοβουλευτικός ακτιβισμός θυμίζει γκρίζες εποχές», επέμενε ο κ. Μαρκόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «μπορεί να παρακολουθήσει αλλά δεν μπορεί να έχει δικαίωμα του λόγου».

«Σεβαστείτε τον ρόλο σας τουλάχιστον ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και ως πρόεδρος κόμματος», της είπε, με την ίδια να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «έχουμε καταθέσει αίτημα εξαίρεσης». «Δεν έχετε δικαίωμα να καταθέσετε τίποτα», της απάντησε με την κυρία Κωνσταντοπούλου να επαναλαμβάνει: «Έχει υποβληθεί αίτηση εξαίρεσης», ενώ δεν άφηνε τον εισηγητή της ΝΔ Λάζαρο Τσαβδαρίδη να μιλήσει παρεμβαίνοντας ενώ της έκλειναν το μικρόφωνο.

«Πάτε να θάψετε την δολοφονία 57 ανθρώπων»

«Πάτε να θάψετε την δολοφονία 57 ανθρώπων», φώναζε με τον πρόεδρο να την προτρέπει «να σταματήσει το θέατρο της Δευτέρας που παιζόταν την δεκαετία ’80». «Συνεχίστε σα να μην υπάρχει. Δεν υπάρχετε κυρία Κωνσταντοπούλου», έλεγε και ξανάλεγε ο κ. Μαρκόπουλος με την πρόεδρο της Πλεύσης να του λέει: «Δεν μπορείτε να πείτε τίποτα μέχρι να συζητηθεί η αίτηση εξαίρεσης και θα πρέπει να μου δοθεί ο λόγος».

«Αίτημα πρέπει να κατατεθεί από μέλος της επιτροπής, όμως πρόταση μομφής δεν μπορεί να υπάρξει στον πρόεδρο και το προεδρείο των Διαρκών Επιτροπών», τόνισε ο πρόεδρος με την ίδια να του φωνάζει: «Παρέχετε υπόθαλψη στον κ. Καραμανλή, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τριαντόπουλο».

«Εκτίθεται, είμαστε γνωστοί πλέον όλοι. Καταλαβαίνουμε τι κάνει η κ. Κωνσταντοπούλου. Έχετε χάσει την λογική σας και την ψυχραιμία σας. Δεν θα το κάνουμε πεζοδρόμιο εδώ. Εκτίθεστε συνεχόμενα. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένη και αντικοινοβουλευτική. Συνεχίστε σαν να μην υπάρχει. Δεν υπάρχει η κυρία Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Είστε συνεργός»

«Υπάρχει αίτηση εξαίρεσης και οφείλετε να απόσχετε ως την εξέτασή της. Είστε συνεργός», επέμενε εκείνη, ενώ στις διαμαρτυρίες άλλων βουλευτών ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε: «Θέλετε να την αποβάλλω; Αυτή είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου».

«Θέλω να εκθέσω τους λόγους εξαίρεσης», επανέλαβε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής με τον κ. Μαρκόπουλο να της απαντά: «Μέχρι στιγμής εκτίθεστε δεν εκθέτετε τους λόγους. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένη. Σταματήστε το θέατρο κυρία μου». Με τα πολλά διέκοψε την συνεδρίαση και μετά από πέντε λεπτά όταν επανήλθε στην έδρα ανακοίνωσε ότι θα ξαναδιακόψει για μια ώρα μεταφέροντας τον χώρο της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όταν ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρίαση η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε πάρει την θέση της στην Ολομέλεια παραμένοντας όρθια ζητώντας –εκτός μικροφώνου, καθώς ήταν κλειστό- τον λόγο και καταγγέλλοντας τον προεδρεύοντα κ. Μαρκόπουλο: «Σας έχω ζητήσει τον λόγο. Είστε όργανο συγκάλυψης», του φώναζε, ενώ μετά δυσκολίας ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Τσαβδαρίδης μπόρεσε να ξεκινήσει την ομιλία του για το πόρισμα της ΝΔ. Όπως έλεγε στους δημοσιογράφους νωρίτερα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής για την παρουσία της στην συνεδρίαση. Άλλωστε η ίδια θεωρεί ότι η εξαίρεσή της δεν ήταν νόμιμη. «Παρίσταμαι ως τακτικό μέλος, άλλως παρίσταμαι αναπληρώνοντας την βουλευτή κυρία Καραγεωργοπούλου», σημείωνε, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για αντικοινοβουλευτική πρακτική και για υπόθαλψη υπαιτίων προσώπων.