Η αγωνία σχετικά με επόμενη ημέρα για τη Θεσσαλία και οι πολλαπλές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της περιοχής και το μακροπρόθεσμο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, αναδείχθηκαν κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγών.
Νέα συνάντηση με τους παραγωγούς την Παρασκευή
Το έργο αναδεικνύεται σε μεγάλο στοίχημα και κριτήριο αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές που απαιτούνται στην ΚΑΠ, τις οποίες δήλωσε ότι θα διεκδικήσει μετά τις ευρωεκλογές και την ανάδειξη των νέων ευρωπαϊκών οργάνων.
Από τις συναντήσεις φάνηκε ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών και (λιγότερο) παραγωγών, με τους οποίους αποφασίστηκε ότι θα οριστεί και νέα συνάντηση για την Παρασκευή, 15/03.
Η τάση κατευνασμού στον απόηχο των πρόσφατων κινητοποιήσεων ήταν φανερή, τόσο από πλευράς Πρωθυπουργού, ο οποίος επανάλαβε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι αντιδράσεις ήταν ήπιες, όσο και από πλευράς αγροτών, αλλά και των δημάρχων της περιοχής και του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί με το 90% των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη μελέτη της ολλανδικής εταιρείας HVA που του είχε κοινοποιηθεί.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Πρωθυπουργός έδειξε διάθεση μίας ήπιας παραγωγικής μετάβασης, δηλώνοντας ότι συμφωνεί να μην υπάρξει άμεση εγκατάλειψη της καλλιέργειας βάμβακος.
Επόμενο βήμα η αξιολόγηση της μελέτης
Τα επόμενα βήματα είναι πλέον η αξιολόγηση της 400σέλιδης μελέτης της ολλανδικής εταιρείας από τους αγρότες και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, ώστε στη συνέχεια να συνδιαμορφωθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης. Η μελέτη «περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ολιστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Συμφωνούμε ότι πολλά από αιτήματα αγροτών, είναι δίκαια. Εχουμε κάνει δουλειά όσο είναι εφικτό να τα ικανοποιήσουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τη μελέτη πρέπει να τη δούμε μέσα από τον επιστημονικό πρίσμα που την διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς για να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στη Θεσσαλία και να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel σε ευκαιρία».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα κρίσιμα σημεία είναι στο προσεχές διάστημα ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσα από την οποία θα περάσει η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης και ανοικοδόμησης.
Κατά τις ίδιες πηγές, ήδη τα υπουργεία, στα οποία θα δοθεί η ολλανδική μελέτη προς αξιολόγηση και αξιοποίηση, έχουν τροποποιήσει τις προτεραιότητές τους και διάφορα έργα υποδομής, δίνοντας προβάδισμα στη Θεσσαλία, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, έχει αναλάβει την εποπτεία για την αξιοποίηση και διαχείριση των πόρων του προϋπολογισμού, του Ταμείου Ανάκαμψης, του Ταμείου Επενδύσεων, κ.ά.