Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν θα δώσει δεκάρα» στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, μετά από την πολυσυζητημένη συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στη Φλόριντα.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρία έκανε τη σχετική δήλωση στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας την Κυριακή. «Ως εκ τούτου, ο πόλεμος θα τελειώσει, γιατί είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, ο Τραμπ έχει ένα «λεπτομερές σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία, αλλά η περαιτέρω βοήθεια των από την Ουάσιγκτον καθυστερεί στο Κογκρέσο, καθώς μπορεί να πέρασε από τη Γερουσία με διακομματική υποστήριξη αλλά εν συνεχεία δεν κατάφερε να πάρει έγκριση στη Βουλή, η οποία ελέγχεται από τους ακραίους ρεπουμπλικάνους που συντάσσονται με τον Τραμπ.

Αποκαλώντας τον Τραμπ «άνθρωπο της ειρήνης», ο Όρμπαν τόνισε: «Αν οι Αμερικανοί δεν δώσουν χρήματα και όπλα, μαζί με τους Ευρωπαίους, ο πόλεμος έχει τελειώσει. Και αν οι Αμερικανοί δεν δώσουν χρήματα, οι Ευρωπαίοι μόνοι τους δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν αυτόν τον πόλεμο. Και τότε ο πόλεμος τελείωσε».

Ο φιλορώσος Τραμπ

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει 91 ποινικές διώξεις και έχει υποστεί καταδίκες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε αστικές αγωγές σχετικά με τις επιχειρηματικές του υποθέσεις και έναν ισχυρισμό βιασμού που ένας δικαστής έκρινε «ουσιαστικά αληθινό», ο Τραμπ είναι και πάλι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να δείχνει σεβασμό και ενθουσιασμό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρώσο πρόεδρο. Από την πλευρά του, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει καταδικάσει τέτοιες δηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «χαζές, επαίσχυντες και αντιαμερικανικές», ενώ πρόσφατα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι συνθηκολόγησε με αυταρχικούς ηγέτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όρμπαν και ο Τραμπ συναντήθηκαν στην κατοικία του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Όρμπαν είπε: «Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν πρόεδρος της ειρήνης, είχε σεβασμό στον κόσμο και έτσι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του υπήρχε ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ειρήνη στην Ουκρανία. Και δεν θα υπήρχε πόλεμος σήμερα αν ήταν ακόμη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει ειρήνη όταν υπάρχουν παγκόσμιοι ηγέτες που θέλουν ειρήνη. Είμαι περήφανος που η Ουγγαρία είναι μια από αυτές τις χώρες. Συμφωνήσαμε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες στις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Ουγγαρίας.

«Εδώ στην Αμερική η εκστρατεία είναι σε πλήρη εξέλιξη και όντως προχωρά γρήγορα. Εναπόκειται στους Αμερικανούς να πάρουν τη δική τους απόφαση και εναπόκειται σε εμάς τους Ούγγρους να παραδεχτούμε ειλικρινά ότι θα ήταν καλύτερο για τον κόσμο –και καλύτερα για την Ουγγαρία– αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεφε στην εξουσία».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος, πιο έξυπνος ή καλύτερος ηγέτης από τον Βίκτορ Όρμπαν. Είναι φανταστικός, είναι μια μη αμφιλεγόμενη φιγούρα γιατί λέει, «έτσι θα γίνει» και έτσι γίνεται. Σωστά; Είναι το αφεντικό. Είναι μεγάλος ηγέτης».