5 το πρωί: Η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου για τη Γάζα – Οι «sugar daddies» του Κουτσούμπα – Η αδικαιολόγητη έξαρση ιλαράς

Σχέδιο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης οργανώνει ο Τζο Μπάιντεν, με τη δημιουργία προσωρινού λιμανιού στη Γάζα από τον αμερικανικό στρατό. Κομβικής σημασίας η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» που προτείνει η Κύπρος, η οποία παρέχει μια πλατφόρμα στο λιμάνι της Λάρνακας για τη μεταφόρτωση της βοήθειας και τον έλεγχο από Ισραηλινούς αξιωματούχους των εμπορευμάτων με προορισμό τη Γάζα.

1

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν λιμάνι στη Γάζα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

  •  «Αμάλθεια»: Εντολή στον αμερικανικό στρατό να κατασκευάσει προσωρινό λιμάνι στη Γάζα έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Το σχέδιο βασίζεται στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια» κι έχει στόχο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα με τη συνδρομή της Κύπρου, καθώς οι πρώτες αποστολές θα πραγματοποιηθούν μέσω πλατφόρμας που έχει στηθεί στο λιμάνι της Λάρνακας. Την πληροφορία συνεργασίας επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.
  • Οι συνεργασίες: Το λιμάνι θα αυξήσει τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τους Παλαιστίνιους στην εμπόλεμη ζώνη, καθώς θα φτάνουν καθημερινά εκατοντάδες επιπλέον φορτία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τα θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ, ενώ θα υπάρξει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ αλλά και με ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στη περιοχή και γνωρίζουν τον τρόπο διανομής βοήθειας στη Γάζα.
  • Το χρονοδιάγραμμα: Η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων δεν κρίνεται απαραίτητη, αλλά οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν πάνω σε πλοία στα ανοιχτά της Γάζας. Η κατασκευή του λιμανιού θα πάρει αρκετές εβδομάδες για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί, ενώ οι δυνάμεις που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής, είτε βρίσκονται ήδη στην περιοχή είτε θα αρχίσουν να μετακινούνται εκεί σύντομα.
2

Προσπάθεια συγκάλυψης στα Τέμπη βλέπουν σχεδόν 8 στους 10

  • Δυσπιστία για τα Τέμπη: Έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος και τη Δικαιοσύνη δηλώνουν πως έχουν οι πολίτες, σχετικά με την απόδοση ευθυνών για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Alpha. Χαρακτηριστικό είναι πως σχεδόν 8 στους 10, δηλαδή το 77%, δηλώνουν πως γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης, ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα.
  • Απώλειες για την ΝΔ: Την ίδια ώρα, απώλεια 1,2 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ALCO τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα, που συγκεντρώνει 27% στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, στις αρχές Φεβρουαρίου είχε φθάσει στο 28,2%.
  • Μάχη για την δεύτερη θέση: Ωστόσο, παραμένει πρώτη η ΝΔ με διαφορά 15,5 μονάδων από το ΠαΣοΚ, το οποίο, παρά την απώλεια 0,7% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, διατηρείται στη δεύτερη θέση (11,5%). O ΣΥΡΙΖΑ, έχει μικρή άνοδο 0,3%, φθάνοντας στο 10,5%.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Οι «sugar daddies» του Δημήτρη Κουτσούμπα

  • Η επίμαχη ατάκα: Η αναφορά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο μοντέλο της Σουηδίας και στις διαφημίσεις που κυκλοφορούν στη σκανδιναβική χώρα για φοιτήτριες που αναζητούν τρόπο να πληρώσουν τα δίδακτρά τους με τη βοήθεια ενός «sugar daddy» έβαλε φωτιά στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Οι αντιδράσεις: Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον κ. Κουτσούμπα για «σεξισμό». Η ΝΔ μέσω του εκπροσώπου της έκανε λόγο για «κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση».«Πέφτουν τα προσωπεία για ακόμη μια φορά μετά την καταψήφιση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο», αναφέρει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠαΣοΚ σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα ως «σεξιστικό παραλήρημα».
  • Ποιος είναι ο sugar daddy: Τι ακριβώς όμως σημαίνει ο όρος; Ποιος είναι δηλαδή ο sugar daddy; Συνήθως αναφερόμαστε σε ένα άτομο που είναι μεγάλος ηλικιακά και «φτασμένος», δηλαδή έχει επιτύχει την οικονομική ανεξαρτησία και ζει μια πλουσιοπάροχη ζωή με όλες τις ανέσεις και είναι διατεθειμένος να την μοιραστεί με νεότερα ηλικιακά άτομα.
4

Σε αδικαιολόγητη έξαρση η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα

  • Τα κρούσματα: Δεκαεννέα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους και μέχρι τις 7 Μαρτίου στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη συχνότητα συναντάται στην Αττική και την Κρήτη, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών και πρόκειται κυρίως για ανεμβολίαστους ή ατελώς εμβολιασμένους.
  • «Καμπανάκι» Τσιόδρα: «Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. 30% κάνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση» τόνισε ο  πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.
  • Ο εμβολιασμός: Τα μέτρα πρόληψης, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός, είναι η καλύτερη πολιτική υγείας για την αποφυγή των λοιμώξεων. Είναι γεγονός πως η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την νόσο COVID-19 οφείλεται σε παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Το όφελος για την υγεία του πληθυσμού είναι τεράστιο και εκτιμάται σε εκατομμύρια ζωές ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
5

Μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ - Βαριά ήταν στο ποδόσφαιρο

  • Η νίκη στο μπάσκετ: Κομβική νίκη εναντίον της Μπολόνια στο ΣΕΦ πέτυχε ο μπασκετικός Ολυμπιακός, με 74-69. Με ηγέτες τους Παπανικολάου, Φαλ και τον συγκλονιστικό Πετρούσεφ να κάνει εξαιρετική δουλειά και να σκορπίζει την ιταλική άμυνα, οι παίκτες του Μπαρτζώκα πέτγυχαν τον στόχο τους, εξασφαλίζοντας και τη διαφορά σε περίπτωση ισοβαθμίας με την πέμπτη συνεχόμενη νίκη.
  • Η ήττα στο ποδόσφαιρο: Από την άλλη πλευρά, εκ διαμέτρου αντίθετο ήταν το αποτέλεσμα αλλά και η εμφάνιση του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού που γνώρισε βαριά ήττα με 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για τη φάση των «16» του Conference League. Για τους φιλοξενούμενους δύο γκολ πέτυχε ο Ζάχαβι και από ένα οι Πέρετζ και Σαχάρ. Για τον Ολυμπιακό είχε μειώσει προσωρινά σε 1-2 ο Ελ Καμπί.
  • Η ήττα του ΠΑΟΚ: Ο Δικέφαλος του Βορρά ηττήθηκε με 2-0 στο Ζάγκρεμπ από την Ντιναμό και πλέον έχει πολύ δύσκολο έργο στη ρεβάνς της Τούμπας σε μία εβδομάδα για να διεκδικήσει την πρόκριση στους «8» του Κόνφερενς Λιγκ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr