Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή μετά τη μαζική απόδραση κρατουμένων από αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο ισχυρός ηγέτης συμμαχίας συμμοριών Τζίμι Σεριζιέ ή «Μπάρμπεκιου», όπως είναι το παρατσούκλι του, προειδοποίησε ότι το σημερινό χάος στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και γενοκτονία, εάν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Αριέλ Χένρι.

«Αν ο Άριελ Χένρι δεν παραιτηθεί, αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να τον υποστηρίζει, θα οδηγηθούμε κατευθείαν σε έναν εμφύλιο πόλεμο που θα οδηγήσει σε γενοκτονία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα ο Τσεριζιέ, πρώην αστυνομικός που έχει υποστεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

O Τζίμι Σεριζιέ

«Είτε η Αϊτή θα γίνει ένας παράδεισος, είτε μια κόλαση για όλους μας. Δεν μπορεί μια μικρή ομάδα πλουσίων, που ζουν σε μεγάλα ξενοδοχεία, να αποφασίζει για την τύχη των ανθρώπων που ζουν σε εργατικές συνοικίες» πρόσθεσε ο 46χρονος.

Ο Χένρι -ο οποίος υποτίθεται ότι θα παραιτούνταν τον περασμένο μήνα- βρισκόταν εκτός της χώρας την περασμένη εβδομάδα, όταν ένοπλες εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της χώρας, εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση για να τον διώξουν από την εξουσία.

Χθες προσπάθησε να επιστρέψει αλλά δεν του επιτράπηκε η είσοδος στη Δομινικανή Δημοκρατία και έτσι κατευθύνθηκε προς το Πουέρτο Ρίκο.