Χάος επικρατεί στην Αϊτή -που έχει κηρυχτεί από χθες 4/3 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης– μετά την έφοδο συμμοριών σε φυλακές και την απόδραση χιλιάδων κρατουμένων.

Σχολεία και τράπεζες έμειναν χθες κλειστά, στους δρόμους κάτοικοι είχαν στήσει οδοφράγματα με πέτρες, κλαδιά δέντρων και άλλα αντικείμενα και η Αστυνομία είναι ορατή παντού στην πόλη.

Από την περασμένη Πέμπτη πάνοπλες συμμορίες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, επιτίθενται σε τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας, με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση του αμφισβητούμενου πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί. Στην εξουσία από το 2021, αυτός ο τελευταίος θεωρητικά θα εγκατέλειπε το αξίωμα στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κένυα.

Η χώρα απέτυχε να διεξαγάγει κοινοβουλευτικές και γενικές εκλογές τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχουν εκλεγμένοι αξιωματούχοι. Ο Ανρί ορκίστηκε πρωθυπουργός με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας μετά τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moïse τον Ιούλιο του 2021.

Ανησυχία ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «πολύ ανήσυχος για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας», καλώντας την κυβέρνηση Ανρί και τους διεθνείς εταίρους της να λάβουν μέτρα για να «προχωρήσει η πολιτική διαδικασία (…) μέσω της διεξαγωγής εκλογών».

Η κρίση πήρε νέα διάσταση το Σαββατοκύριακο, καθώς βαριά οπλισμένοι κακοποιοί επιτέθηκαν σε δυο φυλακές της πρωτεύουσας ενώ ο πρωθυπουργός Ανρί βρισκόταν στην Κένυα.

Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις εφόδους αυτές, ενώ χιλιάδες φυλακισμένοι στην Pénitencier National, τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, απέδρασαν. Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής αϊτινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμάται πως διέφυγαν κάπου 3.700 έγκλειστοι.