Το πολιτικό πνεύμα του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί και πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αν και ο πρώην Πρωθυπουργός με τις τελευταίες παρεμβάσεις του δείχνει πως τραβάει διαχωριστική γραμμή με το κόμμα που οδήγησε στην εξουσία.

Η προσπάθεια του να αποστασιοποιηθεί από την ηγεσία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ και να κλείσει εκκρεμότητες του παρελθόντος με διάφορα mea culpa είμαι εμφανής, την ίδια στιγμή που ο διάδοχος του Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί ανασύνταξη μετά το συνέδριο.

Επιχείρηση ανασύνταξης

Η επιχείρηση ανάταξης του κόμματος κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι και οι μαύρες τρύπες που πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όλο και περισσότερες. Την ίδια στιγμή η προ ημερών παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο της Καθημερινής με τις αναφορές και την αυτοκριτική του για το σκάνδαλο Νοβαρτις και τις τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες χώρισε το κόμμα στα δύο.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση μαύρης τρύπας είναι η ιστορία που ξέσπασε χθες με την αναφορά του πρώην διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιου Γεωργόπουλου για τα οικονομικά του κόμματος και συγκεκριμένα για το δάνειο που έδωσε ο Στ. Κασσελάκης για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των κομματικών ΜΜΕ.

Το θέμα υπερπροβλήθηκε και επισκίασε κάθε άλλη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Κουμουνδούρου διεμήνυσε πως θα υπάρξει και προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του Θυμ. Γεωργόπουλου και διαγραφή του.

Σε αυτό το κλίμα η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι προβληματική και είναι αβέβαιο κατά πόσο ακόμα και η αλλαγή σκυτάλης στο επικοινωνιακό κομμάτι με τη νέα εκπρόσωπο τύπου, Βούλα Κεχαγιά μπορεί να αλλάξει την εικόνα του κόμματος.

Η μάχη με το ΠαΣοΚ

Το κόμμα παραμένει ακόμα καθηλωμένο στις δημοσκοπήσεις και η μάχη με το ΠαΣοΚ είναι έντονη για το ποιο κόμμα θα είναι δεύτερο  αλλά με ποσοστά χαμηλά, πέριξ του 12-13%.

Υπό αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά το Εκτελεστικό Γραφείο με την παρουσία της Όλγας Γεροβασιλη χωρίς όμως φυσική παρουσία του Στ. Κασσελάκη που ήταν Αρκαδία και συμμετείχε με ψηφιακό τρόπο.

Εκεί δόθηκε έμφαση στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα είναι το μείζον πολιτικό θέμα της εβδομάδας και θα προβληθεί η  «αντισυνταγματικότητα» του νομοσχεδίου και παράλληλα θα κατατεθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάσεις για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Πώς θα αλλάξει το κλίμα εσωστρέφειας; Προγραμματίζονται περιοδείες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με έμφαση στα κυρίαρχα για τους πολίτες θέματα της καθημερινότητας δηλ. ακρίβεια,  υγεια,  ανεργία κλπ.

Η μάχη των Ευρωεκλογών

Ο κεντρικός στόχος είναι η αύξηση και της συσπείρωσης ενόψει των ευρωεκλογών, για τις οποίες η επίσημη έναρξη επί της ουσίας της καμπάνιας θα γίνει την προσεχή Τρίτη 12 Μαρτίου, μια ημέρα πριν παρουσιαστεί στο Στρατό για την 20ημερη θητεία ο Στ. Κασσελάκης.

Εκεί αναμένεται να παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του κόμματος από τον Στ. Κασσελάκη, ενώ θα δημοσιευθεί και η ευρωπαϊκή διακήρυξη του κόμματος και εκκρεμούν οι εκλογές για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Πριν από αυτές όμως, προηγούνται οι εσωκομματικές εκλογές το προσεχές Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη των Νομαρχιακών Επιτροπών, αλλά και των Συντονιστικών των Οργανώσεων, με στόχο της ηγεσίας ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος μέσω της εκλογής προσώπων φιλικών προς την ηγεσία.