Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά τη διάρκειά της αναφέρθηκε σε όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την παρέμβαση Τσίπρα και για το σχόλιο που έκανε για εκείνον.

Μιλώντας για τι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Υπάρχουν άνθρωποι που σέβομαι και έχουν μια ιστορία στο χώρο, συνεργαστήκαμε και ελπίζω με κάποιους από αυτούς να ξανασυνεργαστούμε, αλλά είδαμε πράγματα που δεν νομίζω ότι μπορούν να ξεπεραστούν. 

Νομίζω ότι επιβεβαιωθήκαμε και ότι κάναμε σωστά που φύγαμε. Δεν μπορείς να είσαι σε ένα κόμμα που ο αρχηγός λέει κοιτάξτε ποιοι δεν χειροκροτάνε. Αυτό είναι ένα πράγμα που δεν γίνεται. Ούτε μπορείς να είσαι σε ένα κόμμα στο οποίο η Όλγα Γεραβασίλη, η οποία είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, λέει ότι ωραία μένουμε αλλά μη διχάζεις. Αυτά δείχνουν ένα κόμμα που έχει οπαδισμό. 

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε, έκανε μια παρέμβαση που δεν του βγήκε, δεν ήταν και σωστό που το έκανε 2-3 ώρες πριν. Ο κύριος Κασσελάκης κέρδισε στα σημεία. Με την έννοια ότι φαίνεται να έχει μεγάλο αριθμό οπαδών. Έχει μια βάση ανθρώπων, λέει ότι θα τα αλλάξει όλα. Από την άλλη οι άνθρωποι, τα στελέχη κέρδισαν και αυτοί κάτι». 

Για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπό του: «Νομίζω ότι του απάντησα. Ήταν αντιφατικό. Από την μια λέει ότι όλα πάνε άσχημα, ο πρόεδρος, η πολιτική γραμματεία και μετά λέει γιατί φύγαμε γιατί χάσαμε. Ε, δεν φύγαμε επειδή χάσαμε. Φύγαμε γιατί βλέπαμε ένα κόμμα το οποίο είναι υπό εξαέρωση, ένα κόμμα πια που όταν υπάρχουν διαφωνίες ο πρόεδρος λέει ότι όταν υπάρχουν διαφωνίες εγώ θα πάω στα μέλη. Αυτό δεν ήταν συγκροτημένο κόμμα». 

Για την ατάκα του που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τις καρέκλες: «Είχαμε καρέκλα. Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Ούτε η παρέμβαση του Αλέξη βοήθησε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Γιατί πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ 18% το 2023; Εγώ κατάλαβα ότι ήθελε να ρίξει τον κύριο Κασσελάκη».

Για το εάν στοχεύει στην επιστροφή του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν νομίζω. Έχει άλλες βλέψεις. Νομίζω ότι βασικό που είναι μεμπτό είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις ένα τέτοιο συνέδριο και να μη συζητήσεις γιατί χάσαμε το 2023. Ήταν θέμα αξιοπιστίας. Από το 2017 όλες οι δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερο κόμμα. Δεν έπρεπε να το συζητήσουν αυτό;»

Για το τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν ξέρω τι θέλει να κάνει ο Αλέξης. Αυτό είναι δική του δουλειά. Εμείς στη Νέα Αριστερά έχουμε μια σοβαρότητα. Θα το δείτε και αυτό το Σαββατοκύριακο που έχουμε συνδιάσκεψη. Ζητάμε από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι καχύποπτος ή στεναχωρημένος να μας ακούσει. Να δει τη διαφορά της δικής μας συνδιάσκεψης από το Συνέδριο. Θα βάλουμε τα θεμέλια μιας αριστεράς που έχει πράγματα να πει στην κοινωνία»

Για το εάν απευθύνεται και στο ΠαΣοΚ: «Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο. Θεωρούμε ότι έχουμε πράγματα που θα πιάσουν όλους. Η γραμμή μας είναι ότι είμαστε υπέρ των συνεργασιών, αλλά είμαστε υπέρ όταν είσαι κάτι.  Για την ακρίβεια λέμε ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη συμμαχία ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Τα σούπερ μάρκετ κάνουν διάφορα κόλπα για την ακρίβεια. Εάν ένα προϊόν κάνει 100 οι παραγωγοί παίρνουν 20. Τα σούπερ μάρκετ παίρνουν πιο ακριβά τα προϊόντα από τις πολυεθνικές που τα πουλάνε πιο ακριβά από ότι τα πουλάνε στο εξωτερικό, αλλά συγχρόνως εκβιάζουν τους παραγωγούς. Υπάρχει στην κοινωνία μια συμμαχία που πρέπει να βρει πολιτικό αντίστοιχο.

Κάναμε διάφορα πράγματα. Δεν υπήρχε αυτή η ακρίβεια τότε. Ούτε ενεργειακή κρίση. Χρειάζεται να υπάρχουν και μέτωπα. Αν θες να αντιμετωπίσεις την πράσινη μετάβαση χρειάζεσαι και έργα. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες δεν βγάζουν λεφτά από πολλά μικρά έργα, βγάζουν πολλά από λίγα μεγάλα έργα»

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Είμαστε κάθετοι γιατί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν απαντάνε στο γεγονός γιατί έχουμε τον μικρότερο λόγο καθηγητών φοιτητών. Δεν απαντούν στο ζήτημα ότι έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς. Δεν απαντάει στο γεγονός ότι είμαστε στην φοιτητική μέριμνα. Μπορεί ο τίτλος του νομοσχεδίου να κάνει λόγο για αναβάθμιση, αλλά ουσιαστικά δεν γίνεται αυτό.

Ξέρετε τι λέτε ο Άνταμ Σμιθ στον «Πλούτο των Εθνών»; Δεν βασιζόμαστε στην καλοσύνη του χασάπη και του μανάβη να έχουν καλό κρέας ή λαχανικά γιατί δεν θα έχουν καλό κέρδος. Άρα, βασιζόμαστε στην ιδιοτέλεια και στην ανάγκη να έχουν κέρδη. Άρα, αν είναι μη κερδοσκοπικά τα πανεπιστήμια γιατί να βοηθήσουν τον ανταγωνισμό; Ή θα μας πουν ότι είναι μούφα ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά ή θα μας πουν ότι εμείς θέλουμε τους επιχειρηματίες να είναι στο πανεπιστήμιο και οι επιχειρηματίες θέλουν να είναι στο πανεπιστήμιο για να βγάλουν κέρδος ή θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί αυτοί θεωρούν ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα φέρουν ένα ανταγωνισμό αφού δεν υπάρχει το στοιχείο του κέρδους».