Την Κυριακή το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε το μπαρ «Κούκος» για να γιορτάσει τη νίκη (;) του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε μια δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Το Συνέδριο έδωσε μια σαφή εντολή μετασχηματισμού του κόμματος. Με ισχυρή εντολή με εξουσιοδότησαν να προχωρήσω στην αναγκαία δομική διεύρυνση για μία μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα κερδίσει τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη»  Η παρατήρηση, με κάθε σεβασμό στην θεσμική του ιδιότητα, είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζει στον κόσμο του. Ζει το μύθο του. Ζει τη δική του αυταπάτη.

Ο κ. Κασσελάκης, είναι η αλήθεια, δεν έχασε στο Συνέδριο. Αλλά πως κέρδισε; Που είναι ο ορίζοντας τριετίας παραμονής στην ηγεσία του κόμματος; Θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, όπως επεδίωκε;  Θα φέρει τα πάνω-κάτω στο κόμμα;  Αβέβαιο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετατέθηκε. Δεν έγινε το τετραήμερο που πέρασε, τα μαχαίρια μπήκαν στις θέσεις τους. Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας, εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που να μην στοιχηματίζει ότι θα ξαναβγούν,  συνοδευόμενα από πιο άγριες διαθέσεις, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές.

Τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτρέψει μια νέα και πιθανόν πιο οργανωμένη αμφισβήτηση του μετά τις εκλογές του Ιουνίου;  Η προφανής απάντηση είναι να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα. Τι σημαίνει αυτό;  Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οπωσδήποτε,  δεύτερο κόμμα. Και να έχει ένα ποσοστό κοντά σε αυτό της εκλογικής συντριβής (17%) των τελευταίων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκοπικά, εμφανίζεται να κινείται στη ζώνη του 10 με 12%. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θα καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες;  Πόσο εύκολο είναι;

Η αισιοδοξία δεν βλάπτει. Καλό όμως είναι να υπάρχει και επαφή με την πραγματικότητα. Στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει εικόνα ενός κόμματος που μπορεί να ανακάμψει. Μεταδίδει, πιο πολύ,  την εικόνα ενός κόμματος έτοιμου να διαλυθεί. Η συσπείρωση της βάσης του, πριν από το συνέδριο, ήταν απογοητευτική. Οι μισοί, σχεδόν, ψηφοφόροι του ψάχνουν άλλη πολιτική στέγη. Περιμένει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αύξηση της συσπείρωσης μετά τον πόλεμο των τελευταίων 4 ημερών; Μετά τις αποδοκιμασίες, τα γιούχα, το σώου χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο; Ας περιμένει. Θα απογοητευθεί. Το πιθανότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσυσπειρωθεί και άλλο.

Δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να περιγραφεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά τις Ευρωεκλογές Αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά συνταρακτικό ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τερματίσει τρίτος. Αυτή η ήττα θα είναι βαριά.  Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει χάσει μόνο την επαφή με την εξουσία αλλά και την μάχη για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά. Τα όργανα δεν θα πάρει πολύς καιρός για να αρχίσουν. Ο Κασσελάκης θα καταγγείλει την «εσωτερική υπονόμευση». Και η «εσωτερική υπονόμευση» θα καταγγείλει τον Κασσελάκη. Ξανά- μανά από την αρχή, διαδικασίες και συνέδρια. Σωτηρία δεν φαίνεται να υπάρχει.

Συμπέρασμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως παλαιότερα ο Αλέξης Τσίπρας, έχει κάθε δικαίωμα στην αυταπάτη. Να θεωρεί ότι θα κερδίσει τον Μητσοτάκη και θα γίνει Πρωθυπουργός. Μόνο που η πραγματικότητα θέτει το δικό της πλαίσιο. Στο οποίο δεν κυριαρχεί το ερώτημα αν μετά τις Ευρωεκλογές θα υπάρχει Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ποιος ΣΥΡΙΖΑ και με τι μέγεθος θα υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό.