Το πρόγραμμα και οι δράσεις του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αρχίζει την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο Ολύμπιον με την προβολή της ισπανικής ταινίας animation / ντοκιμαντερ «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» παρουσία του σκηνοθέτη της, Φερνάντο Τρουέμπα, ανακοινώθηκε και τυπικά χθες το μεσημέρι στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το ΦΝΘ υποδέχεται φέτος τον πολυσχιδή και διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου προβάλλοντας δουλειές του σχετικές με τον κινηματογράφο καθώς επίσης το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή «Η καρδιά του ταύρου» (τίτλος εργασίας – work in progress).

Τριάντα τρία ντοκιμαντέρ που υμνούν την ομορφιά της απελευθερωτικής πράξης του αυτοπροσδιορισμού και έχουν σφραγίσει το παγκόσμιο queer σινεμά πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα του 26ου ΦΝΘ με τίτλο Citizen Queer. Το φεστιβάλ πραγματοποιεί επίσης αφιέρωμα στο θαρραλέο και πρωτοποριακό σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που θέτει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πρώτο πλάνο.

Τριάντα πέντε 35 ταινίες συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες) και 14 ελληνόφωνα και ένα αγγλόφωνο πόντκαστ συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Podcast του Φεστιβάλ, διεκδικώντας το Βραβείο του Καλύτερου Podcast. Όλα τα προγράμματα  συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις που αποτίνουν φόρο τιμής στην ιστορική επέτειο, αλλά και στους αντιδικατορικούς αγώνες. Το κινηματογραφικό σκέλος του αφιερώματος περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες από σπουδαίους δημιουργούς, που ανατρέχουν σε συνταρακτικά γεγονότα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μία ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου Μισός αιώνας εκλογές – Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης (εκδόσεις Πόλις), σε επιμέλεια των Πέτρου Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη.

Τέλος, θα υπάρξει και ένα μίνι κινηματογραφικό αφιέρωμα με πέντε ταινίες που συνδέονται με ισάριθμα κινηματογραφικά μανιφέστα καθώς επίσης και μια ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ η οποία περιλαμβάνει 24 διακηρύξεις με διαχρονική αξία, που αποτυπώνουν την ιστορία και εξέλιξη του είδους του ντοκιμαντέρ και του σινεμά γενικότερα.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί ως την Κυριακή 17 του μηνός σε φυσικούς χώρους όσο και online.