Τις 36 ταινίες που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό της φετινής διοργάνωσής του προέβη σήμερα το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7 – 17 Μαρτίου) αναφέροντας όλους τους τίτλους των τριών διαγωνιστικών προγραμμάτων (Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward).

Εννέα από αυτές τις ταινίες είναι ελληνικές παραγωγές. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι 35 ταινίες κάνουν στο Φεστιβάλ την παγκόσμια, διεθνή ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα τους και διαγωνίζονται για τα επίσημα βραβεία και τα παράλληλα βραβεία της διοργάνωσης, τα περισσότερα από τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα. Θυμίζουμε τέλος ότι η ταινία που θα κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, αυτομάτως κερδίζει μια θέση στη λίστα προεπιλογής για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Διεθνές Διαγωνιστικό

Οι δώδεκα ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα είναι οι κάτωθι:

Αδέσποτα Κορμιά / Stray Bodies (παγκόσμια πρεμιέρα) της Ελίνας Ψύκου. Η ταινία Ακολουθεί τέσσερις γυναίκες, οι οποίες αναζητούν σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

Αζήτητοι / Unclaimed (παγκόσμια πρεμιέρα) της Μαριάννας Οικονόμου. Η σκοτεινή ιστορία εκατοντάδων φυματικών που πέθαναν χωρίς να τους αναζητήσει κανείς έρχεται στο φως ύστερα από 80 χρόνια, μέσα από τα υπάρχοντά τους και την αναζήτηση των συγγενών τους,

Unclickable (παγκόσμια πρεμιέρα) του Μπάμπη Μακρίδη. Μια ματιά στον κόσμο της ψηφιακής διαφημιστικής απάτης μέσα από μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εξερευνά τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

A New Kind of Wilderness (ευρωπαϊκή πρεμιέρα) της Σίλγιε Έβενσμο Γιάκομπσεν. Μάς μεταφέρει στην αγκαλιά των σκιερών δασών της Νορβηγίας, όπου ο ξαφνικός θάνατος της Μαρίας θα ανατρέψει την οικογενειακή γαλήνη και θα φέρει την οικογένειά της αντιμέτωπη με καινούριες προκλήσεις.

And So It Begins (διεθνής πρεμιέρα) της Ραμόνα Σ. Ντίας . Παρακολουθούμε τις απόπειρες ενός λαϊκού κινήματος να υπερασπιστεί τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στη διάρκεια μιας μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης στις Φιλιππίνες.

Forest (παγκόσμια πρεμιέρα) της Λίντια Ντούντα. Η καθημερινότητα μιας οικογένειας που ζει στην καρδιά του παλαιότερου δάσους της Ευρώπης, στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, να αλλάζει ριζικά όταν πρόσφυγες, διωγμένοι από τις χώρες τους, βρίσκουν καταφύγιο μια ανάσα από το σπίτι τους.

Johatsu – Into Thin Air (παγκόσμια πρεμιέρα) των Αράτα Μόρι και Αντρέας Χάρτμαν. Γνωριμία με τους μυστηριώδεις «νυχτερινούς μεταφορείς» στην Ιαπωνία, οι οποίοι βοηθούν ανθρώπους να εξαφανιστούν εν μια νυκτί από προσώπου γης.

My Stolen Planet (διεθνής πρεμιέρα) της Φαραχνάζ Σαριφί. Η ομορφιά της καθημερινότητας στο Ιράν στη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης μέσα από τις φιλμικές αναμνήσεις της Φαράχ που συλλέγει θραύσματα από super8 φιλμ.

Nocturnes (διεθνής πρεμιέρα) των Ανιρμπάν Ντούτα και Ανουπάμα Σρινιβασάν. Μια οικολόγος σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του πλανήτη, στα δάση των Ιμαλαΐων. Η προσπάθειά της να βρει και να μελετήσει σκόρους, ενώ διερωτάται για την εύθραυστη σχέση μας με τη φύση.

Pol Pot Dancing (παγκόσμια πρεμιέρα) του Ενρίκε Σάντσες Λανς. Μια κορυφαία χορεύτρια στη βασιλική αυλή της Καμπότζης, μεγαλώνει με αγάπη τον μικρό αδελφό του συζύγου της ως δικό της γιο. Χρόνια αργότερα ανακαλύπτει ότι ο θετός γιος της δεν είναι άλλος από τον αιμοσταγή δικτάτορα Πολ Ποτ.

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other (διεθνής πρεμιέρα) των Τζέικομπ Πέρλματερ. Η διαμάχη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού καλλιτεχνών, της Μάγκι και του Τζόελ, έπειτα από ένα ατύχημα της Μάγκι που διαταράσσει τις ισορροπίες στη σχέση τους.

Where we used to sleep (παγκόσμια πρεμιέρα) του Ματέους Βέρλε. Η ζωή σε ένα μικρό ρουμανικό χωριό στα όρη Απουσένι, οι κάτοικοι του οποίου αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω του κοντινού ορυχείου χαλκού.

Οι δώδεκα ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο, με χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τη Βάλερυ Κοντάκου, σκηνοθέτρια και παραγωγό, τη Ρέιτσελ Λι Τζόουνς, σκηνοθέτρια και παραγωγό και τον Σουντίπ Σάρμα, προγραμματιστή φεστιβάλ, μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να απονείμει και ειδική μνεία σε κάποια από τις ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα.

Τμήμα Newcomers

Οι δώδεκα ( πρώτες ή δεύτερες ) ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα Newcomers είναι οι κάτωθι:

Λεσβία / Lesvia (παγκόσμια πρεμιέρα) της Τζέλης Χατζηδημητρίου. Με φόντο ένα χωριό της Λέσβου τη δεκαετία του 1970 μια ιστορία για την αγάπη και το τι σημαίνει να είναι κανείς αποδεκτός.

Πανελλήνιον / Panellinion (παγκόσμια πρεμιέρα) των Κώστα Αντάραχα και Σπύρου Μαντζαβίνου. Ενα εκτός τόπου και χρόνου σκακιστικό καφενείο στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται καταφύγιο για ανθρώπους που ασφυκτιούν στην καθημερινότητά τους.

Tack (παγκόσμια πρεμιέρα) της Βάνια Τέρνερ. Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου πυροδοτεί το κίνημα MeToo στην Ελλάδα και δίνει τη δύναμη σε μια νεότερη αθλήτρια να σπάσει τη δική της σιωπή.

A Shelter of One’s Own (παγκόσμια πρεμιέρα) της Έβα Τουράν. Ενα φεμινιστικό πορτρέτο που ρίχνει φως σε ένα απομονωμένο καταφύγιο γυναικών, όπου η δημιουργός θέτει ερωτήματα για τη θέση της στην κοινωνία και για την ελευθερία του σώματος.

A Stranger Quest (διεθνής πρεμιέρα) του Αντρέα Γκατόπουλος. Το πορτρέτο μιας αληθινά ιδιαίτερης προσωπικότητας, ενός άνδρα ονόματι Ντέιβιντ Ράμσεϊ, ο οποίος κοντεύει τα 80 και αφιέρωσε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του συλλέγοντας χάρτες.

A Tree Grows In My Dreams Every Night (παγκόσμια πρεμιέρα) του Βιντ Χάινσεκ. Συνύπαρξη παρελθόντος – παρόντος στη συλλογική μνήμη ενός χωριού, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σλοβενίας.

Eternal You (ευρωπαϊκή πρεμιέρα) των Μόριτζ Ρίσζβικ και Χανζ Μπλοκ. Παρακολουθούμε πώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιχειρούν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους που έχουν φύγει από τη ζωή.

Fighting Demons With Dragons (παγκόσμια πρεμιέρα) της Καμίλα Μαγκίντ, ακολουθούμε τρία παιδιά που φοιτούν στο οικοτροφείο Έστερσκοβ, όπου το μάθημα γίνεται μέσω παιχνιδιού ρόλων. Ένα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης για τον αποκλεισμό, για την αναζήτηση ταυτότητας και την ανάγκη του ανήκειν.

Glass, My Unfulfilled Life (διεθνής πρεμιέρα) του Ροχίερ Κάπερς. Αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ για την καθημερινότητα ενός πενηντάχρονου που είναι πεπεισμένος πως όλα θα πάνε καλύτερα στη ζωή του αν μόνο κατορθώσει να γίνει βιρτουόζος σε ένα αυτοσχέδιο όργανο μουσικής από ποτήρια νερού.

May Your Will Be Done (παγκόσμια πρεμιέρα) του Άντριαν Σιλβέστρε. Η γλυκόπικρη ιστορία συμφιλίωσης του σκηνοθέτη με τον πατέρα του, μια εκκεντρική προσωπικότητα που υπήρξε απών από τη ζωή των παιδιών του και τώρα, στη δύση της ζωής του, έρχεται πιο κοντά τους.

Tell Them About Us (παγκόσμια πρεμιέρα) της Ραντ Μπεϊρούτι. Ιστορία ενηλικίωσης έξι εφήβων κοριτσιών αραβικής, κουρδικής και ρομά καταγωγής που έρχονται αντιμέτωπες με τον ρατσισμό και τις πιέσεις των οικογενειών τους σε μια επαρχιακή πόλη της Γερμανίας.

Touché (διεθνής πρεμιέρα) της Μαρτίνα Μόορ. Η ιστορία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ξιφασκία Νάταλι Μουλάουζεν, η οποία συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιάδες με δύο διαφορετικές χώρες.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers οι διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο «Δημήτρης Εϊπίδης», με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, και τον Αργυρό Αλέξανδρο του Newcomers, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ. Και εδώ, η κριτική επιτροπή μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να απονείμει και ειδική μνεία σε κάποια από τις ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα. Τα μέλη της είναι οι Μαρία Δρανδάκη, παραγωγός, Αλίσα Κοβαλένκο, σκηνοθέτρια και τον Τζανλούκα Ματαρέζε, σκηνοθέτης.

Τμάμα >>Film Forward

Οι δώδεκα ταινίες του τμήματος >>Film Forward είναι οι κάτωθι:

Avant-Drag! του Φιλ Ιερόπουλου. Δέκα drag performers αποδομούν το φύλο, την εθνικότητα, και τις πολιτικές ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την αστυνομική βία, την τρανσφοβία και τον ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Πρωτόγαλα / First Milk (παγκόσμια πρεμιέρα) του Παναγιώτη Παπαφράγκου. Ο κύκλος της ζωής (γέννηση-θάνατος-αναγέννηση), μέσα από την εκτροφή νεογέννητων αμνοεριφίων στους πρόποδες του όρους Πατέρας.

Όταν συναντώ τους φίλους μου / When I Meet my Friends (παγκόσμια πρεμιέρα) του Γιάννη Καρύδα. Το πορτρέτο του Μάκη, ενός άνδρα αντιμέτωπου με έναν φαινομενικά αβάσταχτο αριθμό προσωπικών προβλημάτων που τον οδηγούν σταδιακά στην ψυχική κατάρρευση.

Chrysotile (παγκόσμια πρεμιέρα) της Σάρα Ντελ Πίνο. Εργάτες ντυμένοι σαν αστροναύτες δουλεύουν στις σκιές και ετοιμάζονται να καταστρέψουν αμίαντο.

Desire Lines (ευρωπαϊκή πρεμιέρα) του Τζουλς Ρόσκαμ. Ενα υβριδικό φιλμ που συνδυάζει προσωπικές συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και μυθοπλασία, καθώς αφηγείται μια περίπλοκη ιστορία φυλομετάβασης, επιχειρώντας ένα ταξίδι στον χρόνο.

Diagnonsense (διεθνής πρεμιέρα) της Άνε-Μάρτα Ταμν Άσγκαρντ. Η σκηνοθέτρια αναζητεί το χαμένο νήμα του εαυτού της, μετουσιώνοντας την 15ετή οδύσσειά της σε ψυχιάτρους και ιδρύματα σε ένα συγκινητικό φιλμ (αυτο)θεραπευτικής δύναμης.

From Abdul to Leila (ευρωπαϊκή πρεμιέρα) της Λεϊλά Αλμπαγιάτι. Η συναρπαστική προσωπική ιστορία της σκηνοθέτριας, η οποία επανασυνδέεται με την οικογένειά της έπειτα από ένα ατύχημα που την έκανε να χάσει τη μνήμη της.

Holding Back the Tide (διεθνής πρεμιέρα) της Έμιλι Πάκερ. Ενα ιμπρεσιονιστικό, υβριδικό ντοκιμαντέρ που συνδέει την queer κοινότητα της Νέας Υόρκης με τον κύκλο ζωής των στρειδιών στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Only Godard (διεθνής πρεμιέρα) των Αρνό Λαμπέρ και Βενσάν Σορέλ. Μια προσπάθεια ανακάλυψης του πραγματικού Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο οποίος, κρυμμένος πίσω από τη μιντιακή του περσόνα, δούλευε ασταμάτητα για να (επανα)δημιουργήσει το σινεμά.

Reas (διεθνής πρεμιέρα) της Λόλα Αρίας. Υβριδικό μιούζικαλ, στο οποίο πρώην κρατούμενες επιστρέφουν σε φυλακή του Μπουένος Άιρες για να ξαναζήσουν τις μέρες τους στη φυλακή, αυτή τη φορά ως μυθοπλασία.

Soundtrack to a Coup d’État (ευρωπαϊκή πρεμιέρα) του Γιόχαν Γκριμονπρές. Μια έρευνα της υπόθεσης δολοφονίας του Πατρίς Λουμούμπα, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού του Κονγκό. Πολιτικό θρίλερ, σπαρακτικό κατηγορώ του ιμπεριαλισμού, του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας, αλλά και ένα υπέροχο μουσικό ντοκιμαντέρ την ίδια στιγμή.

The Forest In Me (παγκόσμια πρεμιέρα) της Ρεμπέκα E. Μάρσαλ. Ενα εσωτερικό και λυρικό γράμμα στο μικρό παιδί της σκηνοθέτιδος, μέσα από το οποίο επιχειρεί να καταγράψει την εύθραυστη παρουσία μας στον πλανήτη.

Τα βραβεία που απονέμονται στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, και ο Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Η κριτική επιτροπή μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να απονείμει και ειδική μνεία σε κάποια από τις ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα. Αποτελείται από τη Σίστερ Σιλβέστερ, visual artist, τον Μπο Γουάνγκ, σκηνοθέτη και τον Χριστόφορο Μαρίνο, επιμελητή.