Στις μπροστινές καρέκλες στο κλειστό γυμναστήριο του Ταε κβο ντο στο Παλαιό Φάληρο κάθεται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Θανάσης Γλαβίνας. Βρίσκεται εκεί για να απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεβαίνει τα σκαλιά για να βρεθεί στη σκηνή και στην πλειοψηφία του το σώμα του συνεδρίου τον χειροκροτεί. Τον χειροκροτεί και στις αναφορές που έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις υποκλοπές, αλλά και όταν επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης

Ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έδειξε να συμφωνεί με την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ είναι και ο πρώην υπουργός κι ακαδημαϊκός Νίκος Κοτζιάς. Οι δύο άνδρες μάλιστα καθόντουσαν δίπλα δίπλα και βρήκαν την ευκαιρία στην ανάπαυλα του συνεδρίου να συζητήσουν για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως οι εποχές της σκληρής αντιπαράθεσης αποτελεί παρελθόν.

Κάπως έτσι άρχισε για το ΠαΣοΚ το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και κανένας δεν περίμενε στη Χαριλάου Τρικούπη τον «Αρμαγεδδώνα» που θα ακολουθούσε από την παρέμβαση Τσίπρα και μετά. Τις νέες υποψηφιότητες που τέθηκαν για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και τις τοποθετήσεις με αιχμές, σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο, από στελέχη πρώτης γραμμής της Κουμουνδούρου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να δηλώνουν πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία κρίση από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου και μετά, όμως όπως αναφέρουν παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν και κρατούν αποστάσεις, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά «τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ»

Όπως μετέφερε στο ΒΗΜΑ κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη «τα όσα γίνονται στο εσωτερικό ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν ΠαΣοΚ. Δεν ασχολούμαστε με εσωτερικές διαδικασίες άλλων κομμάτων και δεν ετεροκαθοριζόμαστε» και συνέχισε επισημαίνοντας πως το ΠαΣοΚ έχει τη δική του πορεία «είναι θέση μας να μην ασχολούμαστε με το τι γίνεται στο εσωτερικό άλλων κομμάτων, ακόμη κι αν βρίσκονται σε όμορους χώρους. Αυτά όλα είναι… οικογενειακά τους. Εμείς τα παρακολουθούμε με θεσμικό σεβασμό».

Από Ιούνιο και μετά όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να βυθίζεται εκλογικά και δημοκοπικά κι άνοιξε ο κύκλος της εσωστρεφείας σε αυτό, κανένα στέλεχος του ΠαΣοΚ του δεν εκφράστηκε δημόσια για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Ήταν και παραμένει, όπως λένε, πάγια θέση του κόμματος να μην αναμειχθεί κανείς σε τέτοιες διαδικασίες. Ούτε παράλληλα να δείξει κάποιος προς κάποια κατεύθυνση όταν απευθύνθηκαν στη βάση για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν από συνέδρια. Από εντάσεις. Από συγκρούσεις με ιδεολογικό πρόσημο και καταγραφές συσχετισμών στα όργανα. Από σχίσματα και διασπάσεις.

Το παρελθόν του ΠαΣοΚ είναι πλούσιο σε εσωκομματικές διαδικασίες, που άλλες φορές άνοιξαν πληγές κι άλλες τις επούλωσαν, δίνοντας στο κόμμα ώθηση. Πολλά από αυτά συνδικάστηκαν μάλιστα με λέξεις όπως ανασύσταση, ανασυγκρότηση ή επανίδρυση. Γνωρίζουν πως αυτή είναι μία κρίση που πρέπει να ξεπεραστεί από τους ίδιους και επαναλαμβάνουν την φράση του «θεσμικού σεβασμού» που πρέπει να δείχνουν πολιτικές δυνάμεις σε τέτοιες περιπτώσεις.