«Tο κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου» σε αυτές τις γραμμές συνοψίζεται το κείμενο της  πολιτικής απόφασης στο κλείσιμο των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.

»Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Ωστόσο η απόφαση επί της τελικής διαδικασίας προκάλεσε απορίες: ψηφίστηκε ή όχι τελικά η πρόταση;

Το προεδρείο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε ψηφοφορία προς το σώμα τις τρεις προτάσεις που είχαν κατατεθεί για το σενάριο αλλαγής ηγεσίας. Δηλαδή:

– την πρόταση για εκλογές στις 10/3 (Κασσελάκης)

– την πρόταση για εκλογές σε τουλάχιστον ένα μήνα (Γεροβασίλη)

– την πρόταση ακύρωσης των εκλογών και ανασυγκρότησης του εκτελεστικού γραφείου (Φάμελλος, Ν. Παππάς, Γ. Τσίπρας).

Πρώτα απ’ όλα τέθηκε προς έγκριση ή απόρριψη η κοινή πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα περί μη διενέργειας των εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη νέας ηγεσίας και την ανασυγκρότηση του εκτελεστικού γραφείο προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει συγκροτημένα και συσπειρωμένα, αρχής γενομένης από την εκλογική μάχη των Ευρωεκλογών.

Οι σύνεδροι φάνηκε πως υπερψήφισαν την πρόταση αυτή, σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 70% των παρόντων στο κλειστό του Τάε κβο ντό. Σε αυτό το σημείο ωστόσο υπήρξε και η διαφοροποίηση των πλευρών Κασσελάκη- Γεροβασίλη.

Γεροβασίλη: «Δεν απέσυρα ποτέ την πρότασή μου για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ»

Η Όλγα Γεροβασίλη από την πλευρά της σημείωσε ότι η ίδια δεν απέσυρε ποτέ τη δική της πρόταση.

«Τη δική μου πρόταση δεν την απέσυρα ποτέ. Είναι κατατεθειμένη κι εγώ σχολίασα πάνω στην πρότασή μου. Σχόλιο ήταν το ‘αν θες, δέκα μέρες, κάντες μόνος σου’. Δηλαδή παραβίασέ τα όλα και θα δούμε. Η πρότασή μου ήταν μόνο ότι θ’ αποσυρθώ, αν αποσυρθείς εσύ. Δεν απέσυρα τίποτα. Οι δύο προτάσεις εκλογών δεν μπήκαν ποτέ σε ψηφοφορία. Γιατί δεν μπήκαν; Γιατί επιλέχθηκε να πάει πρώτη του Φάμελλου; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου. Δεν ξεκινάς από το ‘μη εκλογές’. Είναι η τρίτη πρόταση. Με ποια σειρά ψηφίζονται οι προτάσεις; Με άλλη;

»Για να υπάρξει απόσυρση πρέπει να πεις ‘αποσύρω την πρότασή μου’. Εγώ σχολίασα την πρότασή μου για να δείξω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει εκλογές ανισότιμες και μίλησα ακόμη και για τεχνικά θέματα που μπορεί να προκύψουν, άρα να μην είναι αδιάβλητες. Είπα και κάτι άλλο. Κάντες μόνος για να δούμε τι θα πάρεις.» σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη.

Οι διευκρινίσεις Ρήγα

Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας προέβη αργότερα ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Ο Πάνος Ρήγας τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται.

Πρόσθεσε δε, ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές ενώ και η πρόταση Κασσελάκη ήταν επίσης σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου. Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία και εκείνη είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου».

Τότε ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά» ενώ ταυτόχρονα οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).