Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε αντίπαλο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Και του τον βρήκαν. Θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Κατόπιν πρότεινε εκλογές στις 10 Μαρτίου. Αντιθέτως εδώ είναι δεδομένο πως θα υπάρξει σοβαρή διαφωνία και πιθανόν νέα τριβή. Διότι το αντίπαλο στρατόπεδο απαιτεί απαρέγκλιτη τήρηση του καταστατικού.

Η υποψήφια πρόεδρος απορρίπτει τις fast track διαδικασίες και δεν διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο πέραν των προβλεπόμενων. «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε τουλάχιστον ένα μήνα» αποκρίθηκε σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους η κ. Γεροβασίλη λίγο πριν φύγει από το Συνέδριο, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα συναινέσει σε οτιδήποτε άλλο απ’ αυτό που προβλέπεται.

«Όπως εκλέχτηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ανοικτές διαδικασίες και αποκλειστικά κάλπη – όχι υβριδική ψηφοφορία.

Ανάλογα είχε τοποθετηθεί λίγο νωρίτερα και ο Χρήστος Σπίρτζης, που είχε ήδη στηρίξει επισήμως την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «θα γίνει Κούγκι» σε περίπτωση που υπάρξει απόπειρα ανατροπής των όσων ισχύουν.

Ο πρώην υπουργός πάντως δεν εμφανίστηκε αντίθετος σε μια υβριδική μορφή ψηφοφορίας, αν βρεθούν οι πόροι γιατί «εγώ χρήματα δεν έχω», αρκεί να εξασφαλιστεί απόλυτη διαφάνεια, το αδιάβλητο και η ταυτοπροσωπία.

Μήπως υπάρξει ματαίωση διαδικασιών; 

Προκειμένου βέβαια να προχωρήσουν όλα τα διαδικαστικά, θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η προκήρυξη των εκλογών. Κι αυτό ακόμη δεν είναι καθόλου βέβαιο όσο εκκρεμεί η απόφαση του Συνεδρίου στο ψήφισμα για την ακύρωσή τους.

«Είναι δικαίωμα του Συνεδρίου» ισχυρίστηκε η Όλγα Γεροβασίλη για τη συλλογή υπογραφών από συνέδρους, αναμένοντας και η ίδια την έκβαση. Γι’ αυτό και αρνήθηκε τοποθετηθεί επί των δύο σεναρίων: της έγκρισης ή της απόρριψης.

Αυτό που δεδομένα η Όλγα Γεροβασίλη δεν διαπραγματεύεται είναι η παρουσία της στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως της έκβασης τω διεργασιών που θα μεσολαβήσουν. «Για τα αυτονόητα έχω δώσει τη ζωή μου», αποκρίθηκε επίσης. Όσο για το αν θα υπάρξει νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα δήλωνε άγνοια.