Το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» του Στέφανου Κασσελάκη μετά την (μακροσκελή και γραπτή και όχι ηχηρή και δια ζώσης στο συνέδριο κι ας χαρακτηρίστηκε έτσι) παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα θα οδηγούσε σίγουρα σε κάποιο πρόσωπο απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει, μετά από διαβουλεύσεις, νυχτερινές συζητήσεις και συμμαχίες αυτό το πρόσωπο είναι η Όλγα Γεροβασίλη.

Και παρότι ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε (ανάμεσα σε άλλα περί σχεδίων και κέντρων που στοιχηματίζουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ) στη δική του ομιλία ότι κυρία Γεροβασίλη κοσμεί την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πλειοψηφία των συνέδρων που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πολύπαθη σύναξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έδειξε να συμφωνεί. Τα γιουχαϊσματα ήταν περισσότερα από τα χειροκροτήματα της πρώτης σειράς.

Η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν άμεση. Δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν χάσει. Ζητά υβριδική διαδικασία, δηλαδή ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και θέλει το ρινγκ να στηθεί στις 10 Μαρτίου. Όσοι πίστεψαν ότι μπορούσαν να εμποδίσουν μια εσωκομματική σύγκρουση με πιθανά απρόβλεπτες συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λάθος. Τα πάντα δρομολογήθηκαν, ανεπιστρπτί, μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Όλο αυτό το σκηνικό επιμηκύνει το, ήδη, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει ζήσει ποτέ η χώρα χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση. Αυτή η μη παραγωγική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελος επηρεάζει την πολιτική κατάσταση της χώρας. Αδυνατίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αυξάνει την κυβερνητική έπαρση και εμφανίζει τον προοδευτικό χώρο ανήμπορο να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και την κατεύθυνση της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση ο κύβος ερρίφθη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάει σε νέες εκλογές για ανάδειξη προέδρου και ο κ. Κασσελάκης θα μείνει σε αυτόν ακόμη και αν χάσει. Η κυρία Γεροβασίλη; Απέφυγε να πει τι θα πράξει. Πιθανότατα θα χρειαστεί να ακούσει πρώτα -ξανά- τον Αλέξη Τσίπρα.