Η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμοιαζε στο ελάχιστο με το θρυλικό Γεφύρι της Άρτας. Όντως τη χτίζανε ολημερίς, με αδιάκοπες διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις κορυφαίων στελεχών. Μήτε όμως γκρεμίστηκε το βράδυ της Παρασκευής μήτε χρειάστηκε κάποια θυσία για να στεριώσει.

Με την επισημοποίηση της συμμετοχής της στις εσωκομματικές διαδικασίες ως αντίπαλος του αρχηγού Στέφανου Κασσελάκη, ύστερα από την ομιλία της κατά την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου, η αντιπρόεδρος της Βουλής έδωσε απλώς τη συνέχεια μιας αδιάκοπης πολιτικής διαδρομής που είχε αφετηρία επαγγελματικούς φορείς (Ιατρική Εταιρία και Ιατρικός Σύλλογος Άρτας) και τοπική αυτοδιοίκηση προτού καταλήξει στα έδρανα της Βουλής και πίσω από γραφεία υπουργείων με κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Η «σιδηρά κυρία» της Κουμουνδούρου ανήκει στο ευρύ φάσμα της Αριστεράς από νεαρή ηλικία κι «έχτισε» σταδιακά το συνολικό προφίλ της τόσο μέσα από αγωνίες όσο και από τους σταθερούς αγώνες για τα δικαιώματα γυναικών ή λοιπών κοινωνικών ομάδων.

Γιατρός – ακτινολόγος με εξειδίκευση στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, η κ. Γεροβασίλη «διέγνωσε» από το δικό της πρίσμα τις ρωγμές στο status quo της ιδιαίτερης πατρίδας της κι ενεπλάκη με την ενεργή πολιτική, συμμετέχοντας σε πρώτη φάση σε συνδυασμούς δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων. Πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος εξελέγη το 1998, σε ηλικία 27 ετών.

Υποψήφια δήμαρχος (2006, 2010) και περιφερειάρχης (2014) η ίδια, είχε κατανοήσει εκ των πραγμάτων ότι μόνο δρώντας εκ των έσω είναι εφικτό ν’ αλλάξουν τα κακώς κείμενα και οι παγιωμένες καταστάσεις.

Οι σχέσεις με Τσίπρα και Φλαμπουράρη

Η γνωριμία της με τον Αλέξη Τσίπρα αποδείχθηκε καταλυτική για την εγκαθίδρυσή της στην κεντρική σκηνή, μιας και ανέπτυξαν στενή σχέση οι δυο τους, ως αποτέλεσμα και της κοινής καταγωγής τους από την Ήπειρο. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε φιλοξενούμενός της στο χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων και μαζί πέρασαν ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές.

Εξίσου επιδραστική και η οικογενειακή φιλία τόσο της ίδιας όσο και του συζύγου της Γιώργου Παππά, χημικού μηχανικού με παρουσία σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δεκαετία 2000-2010, τόσο με τον Αλέκο Φλαμπουράρη όσο και με τον αγωνιστή – πρώην βουλευτή Γιάννη Μπανιά, ο οποίος απεβίωσε το 2012.

Η κοινοβουλευτική πορεία της Γεροβασίλη

Στο Κοινοβούλιο η Όλγα Γεροβασίλη εξελέγη για πρώτη φορά το 2012, ως κρίκος της απόλυτης μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ του 3%-4% στην αξιωματική αντιπολίτευση. Με 4.358 ψήφους η κ. Γεροβασίλη πρώτευσε μεταξύ των έτερων συνυποψηφίων της και κέρδισε την έδρα μέσα από το συνολικό 21.67% του κόμματος. Λογικό ήταν έκτοτε να διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά της στην Άρτα.

Στις εθνικές εκλογές του 2015 τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα διπλασιάστηκαν. Μαζί και οι σταυροί που έλαβε η Όλγα Γεροβασίλη (8.115) ως πρώτη του ψηφοδελτίου. Προφανώς και η ανάληψη αρμοδιοτήτων ευθύνης και η σταδιακή υπουργοποίησή της δεν αποτέλεσαν έκπληξη.

Σταθερά στο πλευρό του πρωθυπουργού πλέον Αλέξη Τσίπρα, ορίστηκε αρχικά Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν και δη τον Ιούλιο ορκίστηκε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη Κυβερνητικής Εκπροσώπου – αξίωμα που διατήρησε μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τα δύο χαρτοφυλάκια

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, που διεξήχθησαν ούτως ή άλλως με λίστα, η Ηπειρώτισσα πολιτικός ανανέωσε τη βουλευτική θητεία και ορκίστηκε δεύτερη φορά Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στις αρχές Νοεμβρίου του 2016 την βρήκε Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης για πρώτη φορά στη διαδρομή της.

Η παρουσία της διήρκησε ως Αύγουστο του 2018, όταν κλήθηκε να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το διατήρησε μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα βέβαια κέρδισε τον νομό Άρτας με ποσοστό μικρότερο του 1% και η Όλγα Γεροβασίλη διατήρησε τη δική της έδρα με 8.882 ψήφους. Ήταν μια επιτυχία που από την Κουμουνδούρου πιστώθηκε -δικαιολογημένα- στην πολύπειρη πολιτικό. Ακολούθως ορίστηκε γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στις διπλές εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στον νομό στο 31.75% (Μάιος) κι ακολούθως στο 28.94%, αλλά ως πρώτη της λίστας -απόρροια των 7.861 σταυρών στην πρώτη κάλπη- η κ. Γεροβασίλη «κέρδισε» άλλη μια τετραετία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εξελέγη μάλιστα τέταρτη αντιπρόεδρος λαμβάνοντας 270 ψήφους από την Ολομέλεια.

Η υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος είναι το επόμενο προσωπικό στοίχημα που θέλει να κερδίσει.