Καθαρές λύσεις με εκλογές από τη βάση και δυο αντίπαλοι. Τελείως αυτοκαταστροφικό για κάποιους, όπως εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ή λυτρωτικό για άλλους.

Σε αυτό το πολεμικό κλίμα, όπως φάνηκε από την ατμόσφαιρα στο συνέδριο που θύμιζε σε ορισμένα σημεία γήπεδο με οπαδικές συμπεριφορές, από το βράδυ του Σαββάτου, δυο είναι οι μονομάχοι (σ.σ. πάρα πολλοί δυσφορούν με τον όρο αντίπαλοι) Στέφανος Κασσελάκης και Ολγα Γεροβασίλη.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρτας τόλμησε, και με την προτροπή κεντρικών στελεχών, αλλά κυρίως λόγω της αποφασιστικότητάς της επέλεξε να αναμετρηθεί με τον Στ. Κασσσελάκη που απάντησε αμέσως στην ομιλία της και ζήτησε να γίνουν οι εκλογές στις 10 Μαρτίου.

Παρά τις πολλές παρασκηνιακές προσπάθειες που έγιναν να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο, οι σύνεδροι άκουσαν και τους δυο να ανακοινώνουν τις υποψηφιότητές τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως όλα έχουν κλείσει και δρομολογηθεί οι διαδικασίες.

Υπάρχει το καταστατικό που ορίζει το πλαίσιο για το πως διεξάγονται οι εκλογές και πάνω απ’ όλα βρίσκεται το ανώτατο όργανο που είναι το συνέδριο που θα αποφασίσει αύριο για όλα για ένα κόμμα που βυθίζεται στη μαύρη τρύπα της εσωστρέφειας.

Προφανώς υπήρξαν δυο κινήσεις: η ομιλία της Ολγας Γεροβασίλη με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της αλλά και η παρέμβαση του Στ. Κασσελάκη αμέσως μετά. Ομως στην πολιτική εξίσωση του συνεδρίου υπάρχει η πίεση και οι προτάσεις να μην οδηγηθεί το κόμμα στις εκλογές.

Η παρέμβαση του Νίκου Παππά έχει ιδιαίτερη σημασία από πολλές πλευρές στο πλαίσιο του αναγκαίου και σωτήριου, στην παρούσα φάση, συμβιβασμού των δυο πλευρών.

Παράλληλα και η παρέμβαση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου έχει την ιδιαίτερη αξία της που είναι περίπου στο ίδιο μήκος κύματος. Το ίδιο και η κίνηση του διευθυντή της Κ.Ο. του Γιώργου Τσίπρα που ζήτησε αναβολή των εκλογών που μίλησε πολύ σωστά για αυτοκτονία να πάει το κόμμα σε αυτή τη διαδικασία λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Και οι τρεις κατά των εκλογών, κινούμενοι στη γραμμή πολλών μελών και στελεχών.

Μένει να φανεί τι θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής μετά από το έντονο παρασκηνιακό βράδυ.