Με βήματα πίσω και από τις δύο πλευρές ολοκληρώθηκε η νέα μαραθώνια -σχεδόν πέντε ωρών- συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε αρχίσει λίγο μετά τις 19:00 της Τρίτης (20/2) κι έφτασε να λήξει τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, επήλθε ένας προσωρινός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου θέλησαν να βγάλουν προς τα έξω την επαναβεβαίωση της «αμφίδρομης σχέσης εμπιστοσύνης» που τους διέπει. Τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, η έκβαση των οποίων θα οριοθετήσει και το μέλλον.

Όπως χαρακτηριστικά ενημέρωσε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Στην Π.Γ που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:

α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας

β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ».

Ανακάλεσε ο Κασσελάκης

Βέβαια, για να συμβεί αυτό, ο πρόεδρος του κόμματος υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την επιστολή προς στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, μέσω της οποίας ασκούσε κριτική για τον τρόπο που αντιδρούν σε κάθε πρωτοβουλία του, βλέποντας παντού χίμαιρες και σενάρια συνωμοσιολογίας.

Όπως επίσης ο Στ. Κασσελάκης οπισθοχώρησε και στο ζήτημα της αναβάπτισης της προεδρίας του από τη βάση του κόμματος, ζητώντας να βρεθεί αντίπαλος που θα αντιπαρατεθεί μαζί του, ενόσω ήταν υπαρκτό στο τραπέζι το σενάριο της υποβολής μομφής προς το πρόσωπό του – που εν τέλει δεν ενεργοποιήθηκε.

Κομβικό ρόλο στη διάρκεια της θυελλώδους συζήτησης φαίνεται πως έπαιξε η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα. Ο Πατρινός εργατολόγος έθεσε τον πρόεδρο του κόμματος προ των ευθυνών του, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προτροπή του κόσμου προς αυτόν δεν ήταν να διαλύσει ό,τι παρέλαβε, απλώς να το αλλάξει.

Τον κάλεσε μάλιστα πως αν όντως ζητά αναβάπτιση του χρίσματος που είχε λάβει το φθινόπωρο προκειμένου να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, τότε να προχωρήσει άμεσα τις απαιτούμενες καταστατικές διαδικασίες, ειδάλλως εκβιάζει κάνοντας άλματα στο κενό. «Οι Αριστεροί δεν εκβιάζονται» είπε μεταξύ άλλων και απέρριψε την «de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη και η άρνηση λευκής επιταγής

Νωρίτερα, απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΓ, ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης είχε δείξει τις δικές του προθέσεις παίζοντας το επικοινωνιακό χαρτί του τελεσιγράφου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης.

Δεν είναι προσωπικό αυτό που θα σας πω, ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, για να προσθέσει: «Ή πρόεδρος μέχρι τις εκλογές ή αναβάπτιση στο Συνέδριο».

Από την άλλη πάντως έλαβε την απάντηση πως άπαντες κρίνονται στην ευρωκάλπη, καθώς, όπως ακούστηκε, «εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές όπως όλοι μας».

Ελάχιστα μέλη ήταν εκείνα που θέλησαν να στηρίξουν τον πρόεδρο στη διάρκεια της συνεδρίασης. Η πλειονότητα ήταν κάθετα αντίθετη και γι’ αυτό επήλθε η προσωρινή αυτή εκεχειρία.