Το «παρών» στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει ο Πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Σε δηλώσεις έξω από τα γραφεία τους Κουμουνδούρου λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα».

Μάλιστα, στράφηκε και κατά μερίδας ΜΜΕ λέγοντας ότι «επιτέλους αυτή η προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει».

Η εν λόγω συνεδρίαση λαμβάνει χώρα μετά τις εσωκομματικές αναταραχές που προκάλεσε το ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση αυτή έχει δημιουργήσει χάσμα μεταξύ των στελεχών του κόμματος και του Προέδρου.

Οι κινήσεις του Στ. Κασσελάκη τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί για να περάσει την άποψή του. Ακόμα και η επιλογή του χθες να μην συμμετάσχει στην Π.Γ., αν και είχε μεταδοθεί αρχικά το αντίθετο, πυροδότησε εντάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας. Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό είτε πριν είτε μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου: «Θα πρέπει να υπάρξει ένας άνθρωπος – πιστεύω ότι αυτός πρέπει να είναι ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι τις Ευρωεκλογές. Εάν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές».

Ελάχιστοι πλέον στο πλευρό του

Φαίνεται πως ελάχιστοι , κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν απομείνει στο πλάι του, ως «αξιωματικοί» του, μεταξύ των οποίων η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη και ο Πέτρος Παππάς.

Αντιθέτως όσοι τον υποστήριξαν φανερά ή αθόρυβα αρχίζουν ν’ απομακρύνονται δείχνοντας μέχρι και οργισμένοι από τη συμπεριφορά και τη στάση που τηρεί στα καταστατικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης, εξ αυτών που επέλεξε να εμπιστευτεί τον Στ. Κασσελάκη μετά την εκλογή του, υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ότι «εκλέξαμε πρόεδρο και δεν εκλέξαμε μονάρχη».

Εξήγησε δε λέγοντας πως «κανένα θέμα δεν είναι ταμπού, αλλά θέλει τρόπο. Καλώς μπαίνει το ερωτηματολόγιο, αλλά θέλει τον χρόνο του. Τι θα πει αλλάζω τα πάντα; Πώς γίνεται μια φράση από σύνθημα πράξη. Εμείς λέμε ότι το κόμμα έχει δομή. Είχαμε μια ήττα, κάναμε αλλαγή αρχηγού. Το πως αλλάζουμε τα πράγματα θα κριθεί από τις ευρωεκλογές».