5 το πρωί: Στα όριά τους οι αγρότες – Έντονα τα καιρικά φαινόμενα – Ανατροπή σκηνικού στη Super League

Η νέα εβδομάδα αρχίζει με ζόρια για την Κυβέρνηση που έρχεται αντιμέτωπη τόσο με το αγροτικό κίνημα όσο και με τις υποψίες της ΕΛ.ΑΣ για τρομοκρατικό χτύπημα. Ανάλογα άστατο και το σκηνικό του καιρού στη χώρα.

1

Οριακή η κατάσταση μεταξύ Κυβέρνησης - αγροτών

  • Η απειλή: Ως «ψίχουλα» χαρακτηρίζουν οι αγρότες τις κυβερνητικές εξαγγελίες και δεν σκοπεύουν να διακόψουν τις κινητοποιήσεις, εφόσον τα αιτήματά τους (αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση εφοσίων, κλπ) δεν ικανοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό. «Εάν ο Πρωθυπουργός δεν δώσει λύση στα προβλήματά μας, τα οποία είναι προβλήματα επιβίωσης, εάν δηλαδή είναι της λογικής πως ό,τι ήταν να πω το είπα, τότε η απόβαση στην Αθήνα είναι αναπόφευκτη», προειδοποίησε ο Γιάννης Κουκούτσης – γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής. «Μιλάμε για μία ανθρωπιστική κρίση και καλά θα κάνουν οι υπεύθυνοι να το συνειδητοποιήσουν νωρίς», συμπλήρωσε ακόμη.
  • Η ένταση στην Αλεξανδρούπολη: Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο που αγρότες του Έβρου επιχείρησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό που είχε σχηματιστεί. Στόχος τους να διαμαρτυρηθούν στον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Νωρίτερα ο τελευταίος είχε αρνηθεί να τους συναντήσει, με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν και να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στον αερολιμένα, όπου και προκλήθηκε επεισόδιο. Παρά την απόπειρα των διαδηλωτών, ο κ. Αυγενάκης αναχώρησε κανονικά από την Αλεξανδρούπολη έχοντας δει φορείς της περιοχής.
  • Η στάση του πρωθυπουργού: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται συγκαταβατικός και μαζί με τους συνεργάτες του επεξεργάζονται ένα ανανεωμένο προνομιακό σχέδιο που θα το καταθέσουν στην αντιπροσωπεία των αγροτών στο αυριανό ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος επιθυμεί πολύ να πέσουν οι τόνοι και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, διότι κανείς δεν ευνοείται. Ωστόσο όπως εξήγησε την Κυριακή στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του προς τους πολίτες «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα». Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 2+8 μέτρα προς ικανοποίηση των αγροτών.
2

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ πριν και μετά τις συλλήψεις για τα εκρηκτικά

  • Ο πληροφοριοδότης: Ούτε τυχαία ούτε συμπτωματικά οργανώθηκε προ ημερών η ταυτόχρονη επιχείρηση σύλληψης των τεσσάρων ανδρών που παρουσιάζονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τις εκρηκτικές ύλες και τα όπλα. Στα υψηλά κλιμάκια της Αστυνομίας είχε φτάσει η πληροφορία πως συγκεκριμένα άτομα είναι πιθανό να σχεδιάζουν κάποιο μεγάλο χτύπημα και ως όφειλαν έδρασαν προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα. Λέγεται μάλιστα πως η ποσότητα των εκρηκτικών ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να κοστίσει ανθρώπινες ζώες.
  • Τα στοιχεία: Παρά την απελευθέρωση των δύο μελών του Πολεμικού Ναυτικού, στα εγκληματολογικά εργαστήρια τα αρμόδια κλιμάκια κάνουν «φύλλο και φτερό» όποιο στοιχείο είναι πιθανό να προσφέρει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Στη διάθεση των Αρχών βρίσκονται τα έντεκα κινητά τηλέφωνα και οι πέντε υπολογιστές που έχουν κατασχεθεί, όπως επίσης ένα τετράδιο που είχε το μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς. Πιστεύεται ότι μέσω αυτής της ανάλυσης των συνομιλιών και των σημειώσεων θα διαπιστωθεί από πού και για ποιον λόγο είχαν οι εμπλεκόμενοι προμηθευτεί το όπλο και τα εκρηκτικά, αλλά και πού σκόπευαν να τα χρησιμοποιήσουν.
  • Το πρόγραμμα «Σκιές»: Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί κάποια σύνδεση μεταξύ του πρώην ηγετικού στελέχους των Πυρήνων της Φωτιάς και των δύο ΟΥΚάδων. Ο 45χρονος, που καταδικάστηκε εκ νέου κι επέστρεψε στη φυλακή παρά την προσπάθειά του να πείσει για το αντίθετο, παρακολουθείτο στενά από τις Αρχές κατά την περίοδο 2022-23, καθώς είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Σκιές» που αφορά την εποπτεία του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Από την παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι είχε σχέσεις με 38χρονο ποινικό που δολοφονήθηκε πέρυσι στο πάρκινγκ του σπιτιού του στον Κορυδαλλό.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα

  • Χοντρό χαλάζι έπεσε στην Κέρκυρα: Ως αναμενόταν το νησί του Ιονίου ήταν εκ των περιοχών που ταλαιπωρήθηκαν την Κυριακή από την απότομη μεταβολή του καιρού που υπήρξε τις προηγούμενες ώρες. Μάλιστα το ισχυρό φαινόμενο συνοδεύτηκε από σφοδρή χαλαζόπτωση κι έντονους κεραυνούς τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά αυτού. Τα κομμάτια πάγου που έπεσαν ήταν τέτοιου μεγέθους που συγκέντρωσή τους στο έδαφος σχημάτισε μια εικόνα που παρέπεμπε σε ποσότητες χιονιού. Από το φθινοπωρινό αυτό σκηνικό, κυρίως δε τους ισχυρούς ανέμους, προκλήθηκαν και τρεις πτώσεις δέντρων.
  • Το σύννεφο – καρδιά: Σύμφωνα με την ενημέρωση του διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, ήταν το «σύννεφο – καρδιά» αυτό που πέρασε πάνω από την Κέρκυρα και την έπληξε για μικρό χρονικό διάστημα. Όπως σχολίασε επίσης, ήταν ένα ισχυρό καταιγιδοφόρο νέφος, του οποίου η θερμοκρασία κορυφής του ήταν -53 βαθμούς Κελσίου και η κίνησή του υπήρξε βόρεια – βορειοανατολική.
  • Επέκταση φαινομένων: Η κακοκαιρία αρχικά θα συνεχιστεί σε μεγάλο μέρος της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας. Προοδευτικά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Γρήγορα όμως θα επηρεαστούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τμήματα των Κυκλάδων, ενώ από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα Δωδεκάνησα. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
4

«Πυρά» ΝΑΤΟ κατά Τραμπ

  • Η αμφιλεγόμενη δήλωση Τραμπ: Τουλάχιστον αμηχανία και ανησυχία για το μέλλον, εφόσον επανέλθει στον Λευκό Οίκο, προκάλεσε η τοποθέτηση του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πως «θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ που εκείνος θεωρεί ότι δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις». Μάλιστα τα σχόλια του πρώην προέδρου ήρθαν σε μια χρονική περίοδο που η Ουκρανία παλεύει να αντέξει την πίεση της Ρωσίας – άρα ήχησαν σαν μελωδία στα αυτιά του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως σχολίασαν σχετικώς αναλυτές.
  • Η αντίδραση της Συμμαχίας: Λογικό ήταν το ΝΑΤΟ να πάρει θέση επί του ζητήματος, διότι σε μια τέτοια περίπτωση καταπατάται το άρθρο 5. Ο γεν. γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν ξεκάθαρος -απαντώντας σε δημοσιογράφους- πως επίθεση σε χώρα – σύμμαχο αυτομάτως σημαίνει επίθεση σε όλους. Έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι «οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση».
  • Η μόνιμη διαμάχη: Αυτή φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ απαξιώνει τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και στέκεται απέναντί της. Toν Ιανουάριο του 2019, οι Νew York Times είχαν σημειώσει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της τότε αμερικανικής κυβέρνησης είχαν μεταφέρει πως πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2018 ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε αποκαλύψει ιδιωτικά ότι θα ήθελε οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ.
5

Νέα δεδομένα στη Super League

  • Αλληλοεξουδετερώθηκαν στην Τούμπα: ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν πήραν κάτι περισσότερο από τον βαθμό στο μεταξύ τους ντέρμπι για την 22η αγωνιστική της Super League. Χωρίς να είναι καλύτερη η Ένωση προηγήθηκε με τον Ελίασον στο 47′, ωστόσο η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει σε 1-1 με τον Κεντζιόρα στο 89′ και να παραμείνει στην κορυφή της κατάταξης.
  • Σε απόσταση βολής: Βέβαια ο Παναθηναϊκός, που προσπέρασε την ΑΕΚ, βρέθηκε πλέον στο -1 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Το ταξίδι της ομάδας του Φατίχ Τερίμ στις Σέρρες συνδυάστηκε με το 3-0 επί του Πανσερραϊκού, ένα αποτέλεσμα που της επέτρεψε να εκμεταλλευτεί την απώλεια που είχαν οι ανταγωνιστές της στη μεταξύ τους μάχη. Ας σημειωθεί πως γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την επίτευξη του πρώτου γκολ.
  • Με την αύρα του Μεντιλίμπαρ: Ούτε φυσικά ο Ολυμπιακός πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη για ανατροπή του σκηνικού. Η ανακοίνωση της πρόσληψης του Ισπανού προπονητή ήρθε μια ημέρα μετά το 4-0 επί του ΟΦΗ που έφερε τους «ερυθρόλευκους» στο -7 από την πρώτη θέση και τούς προσφέρει την ευκαιρία να μπουν ξανά στο παιχνίδι με ανεβασμένη ψυχολογία. Σε πρώτη φάση πάντως ο νέος τεχνικός των Πειραιωτών αναλαμβάνει να προετοιμάσει την ομάδα για την πρώτη αναμέτρηση κόντρα στην ουγγρική Φερεντσβάρος.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr