Όσο στην Αστυνομία συνεχίζουν να ψάχνουν, εμβαθύνοντας την έρευνά τους, τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι θα βρουν την άκρη του νήματος στην υπόθεση με το πρώην μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς, τα δύο στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και τους ποινικούς της Greek Mafia.

Η ταυτόχρονη επιχείρηση με τις τέσσερις συλλήψεις δεν σχεδιάστηκε τυχαία από τα υψηλά κλιμάκια. Όλα άρχισα ύστερα από μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένα άτομα κατείχαν όπλα και εκρηκτικά.

Μολονότι πάντως η μέχρι στιγμής έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει διασύνδεση των εμπλεκομένων, στα εγκληματολογικά εργαστήρια ξεψαχνίζονται τα έντεκα κινητά τηλέφωνα και οι πέντε υπολογιστές που έχουν κατασχεθεί, όπως επίσης ένα τετράδιο με σημειώσεις που είχε το μέλος των Πυρήνων. Ίσως μέσω αυτής της διαδικασίας διαπιστωθεί από πού και για ποιον λόγο είχε αυτός προμηθευτεί το όπλο και γιατί οι καταδρομείς των ΟΥΚ κατείχαν τη μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών αλλά και πού σκόπευσαν να τα χρησιμοποιούσαν.

Δεν έχει αποκλειστεί το τρομοκρατικό χτύπημα

Επί της υποθέσεως η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, κα. Δημογλίδου επιβεβαίωσε ότι «δεν έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ των τεσσάρων παρά μόνο ότι κατείχαν όπλα και εκρηκτικά», αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα πίσω από όλο αυτό να «υπήρχε κάποια εγκληματική ενέργεια».

Η αστυνομία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώνει, θεωρούσε πως σε ανύποπτο χρόνο θα οργανωνόταν ένα αιματηρό «χτύπημα», το οποίο και όφειλε να αποτρέψει σε κάθε περίπτωση. Αυτό, άλλωστε, τόνισε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» κι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας το τελευταίο διάστημα.

«Επείγει η αποκάλυψη και η εξάρθρωση της ομάδας ή των ομάδων που ομνύουν στην ένοπλη βία», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αστυνομικοί πάντως ξεψαχνίζουν όλα τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους τόσο από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις όσο και για τον πόλεμο που μαίνεται στο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Oι δύο ΟΥΚάδες υπηρετούσαν μαζί

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του MEGA Κατερίνα Νώντα, οι δύο ΟΥΚάδες φαίνεται πώς γνωρίζονταν, καθώς ήταν σε διοικητικές θέσεις στην ίδια υπηρεσία. Μάλιστα, ο εργαζόμενος σε γνωστό αθηναϊκό κλαμπ είναι αδελφός ενός εκ των δύο ΟΥΚάδων.

Στο σπίτι ενός εκ των καταδρομέων εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών, χειροβομβίδα και φυσίγγια, ενώ στο σπίτι του άλλου ΟΥΚα εντοπίστηκαν φυσίγγια.

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν επίσης ότι αν χρησιμοποιούνταν όλη αυτή η εκρηκτική ύλη θα ήταν πολύ πιθανό μια βομβιστική ενέργεια ικανή να προκαλέσει απώλεια ζωών.

Με βάση πάντα το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του MEGA, ο ένας εκ των δύο ΟΥΚάδων φαίνεται να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με δολοφονημένο μέλος της Greek Mafia.

Φοβόταν για τη ζωή του

Εν τω μεταξύ, το πρώην στέλεχος των Πυρήνων της Φωτιάς ισχυρίστηκε ότι είχε φύγει από το σπίτι του μετά τη δολοφονία μέλους της Greek Mafia, με τον οποίο όπως ανέφερε στην απολογία του ήταν επιστήθιοι φίλοι και συνεργάτες σε πρατήριο καυσίμων. Γι’ αυτό και φοβόταν πως θα ήταν το επόμενο θύμα σε αυτόν τον «σκοτεινό πόλεμο» του οργανωμένου εγκλήματος.

«Έβλεπα διαρκώς νέες δολοφονίες κι επέλεξα να νοικιάσω άλλο σπίτι στην Αθήνα. Θεωρούσα ότι μπορούσε να στοχοποιηθεί η οικία μου» υποστήριξε απολογούμενος.

Κατά τον ίδιο το όπλο το προμηθεύτηκε η σύντροφός του. «Όταν έφυγα από το σπίτι με ενημέρωσε ότι προμηθεύτηκε ένα πιστόλι. Εγώ δεν συμφωνούσα. Δεν είμαι άνθρωπος που δεν ξέρω από όπλα. Γνώριζα πως δεν θα έσωζαν την κατάσταση ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε δέκα όπλα. Της έλεγα ότι είναι άχρηστο. Δεν είχαμε συμφωνήσει απόλυτα σε αυτό και δεν ήθελα να επιμείνω».

Ο εισαγγελέας δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς και ζήτησε την ενοχή του για παράνομη οπλοφορία και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών.

Για το «ποιόν» του καταδικασμένου μέλους των Πυρήνων συγκέντρωσε στοιχεία η δικαστική συντάκτρια του MEGA, Βάσω Παλαιού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της, το πρώην μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης είχε αποφυλακιστεί το καλοκαίρι του 2019 έχοντας εκτίσει το 1/3 της τότε ποινής που του είχε επιβληθεί. Οι όροι αποφυλάκισής του προέβλεπαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του έξι φορές τον μήνα.

Σύμφωνα με την δικαστική συντάκτρια του MEGA οι επόμενες κινήσεις των δικηγόρων του καταδικασμένου τρομοκράτη θα είναι να καταθέσουν αίτημα αναστολής της ποινής που του επιβλήθηκε.

Υπό παρακολούθηση

Παράλληλα ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης του Βήματος και των Νέων, μετέφερε πως το πρώην ηγετικό μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν σε στενό αστυνομικό κλοιό κατά την περίοδο 2022-23 στο πλαίσιο του προγράμματος «Σκιές» της ΕΛ.ΑΣ.

Το εν λόγω πρόγραμμα είχε ως σκοπό την εποπτεία του οργανωμένου εγκλήματος. Σε πρώτη φάση δεν αποδείχθηκε κάτι σε βάρος του.

Απλώς και βάσει των σχετικών εγγράφων διαπιστώθηκε και μόνο στη διάρκεια της παρακολούθησης ότι είχε σχέσεις με 38χρονο ποινικό που δολοφονήθηκε πέρυσι στο πάρκινγκ του σπιτιού του στον Κορυδαλλό.

Ακόμα προέκυψε από την παρακολούθηση του αντιεξουσιαστή ότι σχετιζόταν με άτομα του ποινικού χώρου στην Πάτρα.