Αντιδράσεις και ανησυχία στη Δύση προκαλούν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα «ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ που εκείνος θεωρεί ότι δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία».

Η δήλωση την οποία ο Λευκός Οίκος έσπευσε άμεσα να χαρακτηρίσει «αποκρουστική και απαράδεκτη» έγινε κατά την διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στη Νότια Καρολίνα ενόψει των κάλπης της 24ης Φεβρουαρίου με τον Τραμπ να διεκδικεί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προκριματικές εκλογές έχοντας μέχρι στιγμής σαφές προβάδισμα.

Ο Τραμπ περιέγραφε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια της οποίας ένας αρχηγός κράτους τον ρώτησε τι θα έκανε αν η Ρωσία εξαπολύσει επίθεση σε μια χώρα μέλος της συμμαχίας η οποία όμως κατά την υπόθεση εργασίας δεν θα είχε τακτοποιήσει τα οικονομικά της.

«Του είπα: Δεν έχεις πληρώσει; Δεν τηρείς τους κανόνες; Όχι, δεν θα σε προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».

«Η ενθάρρυνση εισβολών σε στενότερους συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι αποκρουστική και ανισόρροπη – και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν το 2014, αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, να σταματήσουν τις περικοπές δαπανών που είχαν κάνει για την άμυνα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και να τις αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016, ο Τραμπ προκάλεσε ανησυχία τους δυτικούς συμμάχους προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του, ενδέχεται να εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους στο ΝΑΤΟ και να υπερασπιστούν μόνο τις χώρες που θα τηρούσαν τον παραπάνω στόχο.

Τα παραπάνω σχόλια του πρώην αμερικανού προέδρου έρχονται την ώρα που η Ουκρανία παλεύει να αντέξει την πίεση της Ρωσίας την ώρα που ολοένα και περισσότεροι αμερικανοί εκφράζουν ενστάσεις για την συνέχιση της υποστήριξης προς το Κίεβο.

Αμερικανοί αναλυτές σύμφωνα με τον Guardian σημείωναν με νόημα ότι οι δηλώσεις Τραμπ ήχησαν σαν μελωδία στα αυτιά του Βλαντιμίρ Πούτιν.