Δύσκολα περνούν φέτος όσοι κολλούν γρίπη σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, καθώς η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

«Είναι με υψηλούς πυρετούς, με μεγάλη κακουχία, με ανθρώπους οι οποίοι περιέγραφαν σε εμάς, ότι δεν μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Αυτή την κλινική εικόνα της γρίπης δεν την έχουμε συναντήσει πάρα πολλές φορές» είπε.

«Τα περιστατικά που πέρασαν γρίπη πέρασαν πολύ δύσκολα. Μας περιγράφουν και από τα τηλέφωνα την κλινική τους κατάσταση και δίνουμε τις οδηγίες. Έχουμε νοσηλείες για γρίπη. Συγκριτικά φέτος με προηγούμενες χρονιές έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες για γρίπη» ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του Ertnews.

Η κ. Παγώνη εξήγησε γιατί φέτος η γρίπη είναι τόσο δυνατή. «Το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν είναι πάντα το ίδιο. Μπορεί να είναι κάπως πιο εξαντλημένοι, μπορεί να μην έχουνε κάνει τους εμβολιασμούς» τόνισε, επισημαίνοντας ότι φέτος συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Έπρεπε να υπήρχε μια καμπάνια πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβρη μήνα, για να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει ότι έπρεπε γρήγορα να πάει να κάνει το εμβόλιο, τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη. Η γρίπη θα φτάσει μέχρι τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη και πριν πέντε χρόνια τόσο είχε κρατήσει» είπε.

Αυξημένα τα κρούσματα στρεπτόκοκκου και ιλαράς

Πολλά είναι και τα περιστατικά στρεπτόκοκκου συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. «Ειδικά Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες είναι πάρα πολλά τα περιστατικά στρεπτόκοκκου, αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Αυτό που μας λυπεί ήταν οι θάνατοι. Είχαμε θανάτους αρκετούς από στρεπτόκοκκο. Συγκριτικά πάντα με προηγούμενες χρονιές. Γιατί πρέπει να γίνονται αυτές οι συγκρίσεις» είπε.

Για την έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη η κ. Παγώνη είπε: «Τα κρούσματα της ιλαράς στην Ευρώπη είναι πάρα πολλά» σημείωσε και ενημέρωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε πως στα 2,5 χρόνια της πανδημίας ο κόσμος δεν εμβολίασε τα παιδιά. «Δυστυχώς οι περισσότεροι έκαναν τη μία δόση, οπότε δεν συμπλήρωσαν τον εμβολιασμό, δεν πήγαιναν λόγω του ότι ήταν κλειστά, φοβόντουσαν να πάνε στα νοσοκομεία» ανέφερε.

Ωστόσο διευκρίνισε πως στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχουμε πολλά κρούσματα ιλαράς και προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν με τις δύο δόσεις κατά της ιλαράς τα παιδιά τους γιατί οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σοβαρές.