Υποχωρεί από σήμερα Τετάρτη 31/1 η κακοκαιρία Avgi, που τελικά δεν έφερε τα χιόνια που είχαν αρχικά προβλέψει οι μετεωρολόγοι.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, που βρίσκεται ήδη σε ύφεση, είναι οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης, οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη.

Πιο αναλυτικά:

  • Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου που βρίσκονται ήδη σε ύφεση, μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στην Κρήτη θα συνεχιστούν κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.
  • Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ θα διατηρηθούν στο Αιγαίο, όμως από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα από τις πρώτες πρωινές ώρες στις νότιες Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, ενώ βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στην Κρήτη.

Εγκλωβισμένοι σε Πάρνηθα και Φυλή

Στα οχήματά τους εγκλωβίστηκαν οδηγοί που προσπάθησαν τη νύχτα να φτάσουν στην Πάρνηθα, μέσα από χωματόδρομους, εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης, όπως μετέδωσε το OPEN.

Κάποιοι ανέβηκαν και πεζοί στην Πάρνηθα με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σημείο άνδρες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στα αυτοκίνητα που ανέβηκαν και εγκλωβίστηκαν στην Πάρνηθα κόπηκαν πρόστιμα.

Εκτός από την Πάρνηθα υπάρχει σε εξέλιξη (7:23) επιχείρηση απεγκλωβισμού και στη Φυλή, σε ένα τζιπ με τρεις επιβάτες.

Γιατί έπεσαν έξω οι μετεωρολόγοι

Τις προηγούμενες μέρες οι μετεωρολόγοι έκαναν προβλέψεις για χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής, κάτι που τελικά δεν έγινε με αποτέλεσμα αρκετοί να καυτηριάζουν τις αποτυχημένες καιρικές προγνώσεις. Μέσα από τις σελίδες τους στο Facebook οι μετεωρολόγοι εξήγησαν τι συνέβη.

«Τα στοιχεία μάς καθοδήγησαν σωστά και με το παραπάνω. Το τι γράφτηκε στις διάφορες προγνώσεις σαφώς και είναι θέμα πολυπαραγοντικό μιας κι ο επιστήμονας οφείλει πέραν των εργαλείων που χρησιμοποιεί να βάζει κι άλλες παραμέτρους στο τραπέζι όπως π.χ εμπειρία, προσωπική ερμηνεία του φαινομένου βάσει γνώσεων, σύγκριση με παλαιότερα συμβάντα, δόμηση περιοχής, τοπογραφία κ.α […] Σφάλματα και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν» είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Δικαιολόγησε μάλιστα και όσους αγανακτούν. «Οι πολίτες είναι απόλυτα δικαιολογημένο να αγανακτούν και στο τέλος να μας αγνοούν βλέποντάς μας να μην επικοινωνούμε προς τα έξω το σφάλμα μας παρά να ψάχνουμε να πετάξουμε βέλη απέναντι θέλοντας να πείσουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι».

Τσατραφύλλιας: Δεν γίνεται να είμαστε ο σάκος του box

Αγανακτισμένος από όσα ακούστηκαν για τους μετεωρολόγους φάνηκε μέσα από την ανάρτησή του ο Γιώργος Τσατραφύλλιας. «Δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του box κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω που χιόνισε κιόλας (τόσα ήταν στην Αττική). Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο και να τον κοιτάμε στα μάτια» έγραψε.

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Σε όλο τον κόσμο η επιστήμη της Μετεωρολογίας καλείται να δαμάσει το χάος! Το ζητούμενο είναι να γίνονται αστοχίες για κάτι που δεν ήρθε και όχι για κάτι που ήρθε και μιας έπιασε απροετοίμαστους».