Δεν έπεσε τελικά πολύ χιόνι σε αρκετές περιοχές της Αττικής, όπως αρχικά είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει μια αποτίμηση των όσων έχουν προκύψει μέχρι τώρα στα καιρικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει χιόνια στο νομό Αττικής θα πέσουν σε υψόμετρο τα 400 με 500 μέτρα και πάνω και λίγο χαμηλότερα, σε Δροσιά, Άγιο Στέφανο και Πάνο. Στη συνέχεια, στην ίδια ανάρτηση στο Facebook, εξηγεί το λόγο που συμβαίνει αυτό.

«Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης (δεύτερος χάρτης – άνεμοι)».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο «ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά, ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις».

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Στους χάρτες 1 και 2 του meteo παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης 30/01 και το πρωί της Τετάρτης 31/01.

Στον χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται την Τρίτη 30/01 και Τετάρτη 31/01.

Χάρτης 1: Η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης 30/01

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν την Τρίτη 30/01 τα 8 μποφόρ και κατά τόπους τα 9 μποφόρ ενώ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση την Τετάρτη 31/01. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία που την Τρίτη 30/01 δεν θα ξεπεράσει τους 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου θα παρουσιάσει μικρή άνοδο την Τετάρτη 31/01, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Χάρτης 2: Η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το πρωί της Τετάρτης 31/01

Χάρτης 3: Ο αθροιστικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται την Τρίτη 30/01 και Τετάρτη 31/01