5 το πρωί: Σε λευκό κλοιό η χώρα – Αποφασίζουν για την εξεταστική οι Πρυτάνεις – Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Ξεκινά η επέλαση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας στη χώρα με χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το απόγευμα προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων στην Αττική ακόμα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

1

Στον «πάγο» η χώρα λόγω του χιονιά

  • Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας: Από χθές εκδηλώνονται στη χώρα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τα πρώτα χιόνια να έπεσαν σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Κρήτη ενώ από σήμερα το απόγευμα αναμένεται να επηρεαστεί και η Αττική με χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας θα είναι η Τρίτη, καθώς εκτός από χιονοπτώσεις, θα σημειωθούν και χιονοκαταιγίδες.
  • Υποχρεωτικές οι αλυσίδες: Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και γίνονται συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί. Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης κινδύνου και ευρεία διυπουργική σύσκεψη. Δήμοι στα Βόρεια της Αττικής μοιράζουν αλάτι στους κατοίκους. Στο δήμο Πεντέλης έγινε σήμερα άσκηση επί χάρτου και ειδική σύσκεψη όλων των φορέων. Ακόμη, όλα τα οχήματα στο νομό Αττικής πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα μέσα από σήμερα 29/1 στις 22:00.
  • Τι γίνεται με τα σχολεία: Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου αναμένεται να ληφθούν και αποφάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για τα σχολεία και τη λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην Εύβοια, οι τοπικές αρχές στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στην Εύβοια αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την Τετάρτη.
2

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

  • Μπήκαν στη Λάρισα η αγρότες: Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας έφτασαν με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας χθες, όπου θα παραμείνουν μέχρι σήμερα το απόγευμα, ενώ το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο σημείο αγροτικό συλλαλητήριο. Στον κόμβο της Καρδίτσας χθες συνάδελφοί τους από τα χωριά του κάμπου έκλεισαν και πάλι για δύο ώρες συμβολικά τον αυτοκινητόδρομο Ε65. Έως την Τρίτη αναμένεται να έχει οριστεί και η σύνθεση της επιτροπής που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό είτε τον αρμόδιο υπουργό.
  • Τι ζητούν; Οι αγρότες ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, αλλά και να δοθούν άμεσες αποζημιώσεις της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που πλημμύρισαν. Ακόμη, ζητούν την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών, όπως και μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Σύσκεψη στο Μαξίμου: Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή». Τονίζουν, δε, ότι «δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα» ενώ επισημαίνουν ότι «η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Επίθεση σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

  • Πυροβολισμοί στη Santa Maria: Δύο δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλαν χθες το πρωί στην καθολική εκκλησία Santa Maria στη συνοικία Σαριάς της Κωνσταντινούπολης και άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας έναν 52χρονο. Το θύμα σύμφωνα με τουρκικά μέσα είχε νοητικά προβλήματα και τους τελευταίους δύο μήνες πήγαινε στο συγκεκριμένο ναό κάθε Κυριακή. Οι Τουρκικές Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δύο δράστες
  • Πώς έγινε το χτύπημα; Σε βίντεο από κάμερα ασφάλειας διακρίνονται δύο άνδρες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους να εισβάλλουν στην καθολική εκκλησία. Ο ένας χτυπά τον 52χρονο, τον ρίχνει στο έδαφος και στη συνέχεια τον εκτελεί εν ψυχρώ μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πιστών που έχουν γεμίσει την εκκλησία. Ο δεύτερος κρατά την πόρτα της εισόδου προκειμένου να μην μπει κανένας στο ναό. Το όπλο του εκτελεστή μπλοκάρει και ενώ σημαδεύει ακόμη ένα άτομο μέσα στην εκκλησία δεν μπορεί να το πυροβολήσει. Οι δύο εκτελεστές διαφεύγουν πεζοί από το σημείο σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ οι πιστοί στη θέα του όπλου πέφτουν κάτω για να γλιτώσουν.
  • Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS: Tο «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε δήλωσή του στο Telegram, λέγοντας ότι ήταν απάντηση σε έκκληση των ηγετών της οργάνωσης να στοχεύσουν Εβραίους και Χριστιανούς.
4

Συνεδριάζουν οι Πρυτάνεις για την εξεταστική στα Πανεπιστήμια

  • Συνεδρίαση για λύσεις: Έκτακτη σύνοδο πραγματοποιούν σήμερα, Δευτέρα, οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων του εξαμήνου, κατά την οποία θα παρέμβει και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης
  • Μονόδρομος οι ηλεκτρονικές εξετάσεις: Κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστεί η δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως οι εξετάσεις εξαμήνου. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, ενώ για να άρει τις οποίες επιφυλάξεις ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει σειρά από προτάσεις τεχνικού τύπου που, όπως επισημαίνεται, θα διασφαλίσουν τη διαδικασία.
  • Τι προβλέπει η εγκύκλιος: Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Ο νόμος προβλέπει ωστόσο ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.
5

Super League: Τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr