Κορυφώνετα από αύριο Δευτέρα το κύμα της κακοκαιρίας, με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στα ανατολικά και νότια, αλλά και θυελλώδεις βοριάδες έως 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η πιο δύσκολη ημέρα της κακοκαιρίας θα είναι η Τρίτη, καθώς εκτός από χιονοπτώσεις, θα σημειωθούν και χιονοκαταιγίδες.

Ιδιαίτερη προσχοή θα πρέπει να δοθεί στην Εύβοια, καθώς αναμένονται πυκνά χιόνια και υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν κάτοικοι.

Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη αναμένονται παγετός στα ορεινά της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, καθώς και χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής πάνω από τα 300 m.

Χιόνια και στην Αττική

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθεί και η Αττική και στην Πάρνηθα το πρώτο χιόνι άρχισε να πέφτει από νωρίς το πρωί.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και γίνονται συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί. Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης κινδύνου και ευρεία διυπουργική σύσκεψη.

«Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους… Σε τέτοιες μέρες αν μπορούμε αποφεύγουμε τις μετακινήσεις», δηλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δήμοι στα Βόρεια της Αττικής μοιράζουν αλάτι στους κατοίκους. Στο δήμο Πεντέλης έγινε σήμερα άσκηση επί χάρτου και ειδική σύσκεψη όλων των φορέων.

Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου αναμένεται να ληφθούν και αποφάσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για τα σχολεία και τη λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Έκτακτα μέτρα λόγω χιονιά

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε ισχύ θα βρίσκεται από τις 22:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα παλαιάς Εθνικής οδού Ελευσίνας-Θηβών.

Ακόμη, όλα τα οχήματα στο νομό Αττικής πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα μέσα από τη Δευτέρα 29/1 στις 22:00.