5 το πρωί: Εγκρίθηκε η επιστολική ψήφος – Θετική η πλειοψηφία στον γάμο των ομόφυλων – Τι ψάχνουν οι αρχές στο Μεσολόγγι

Με 158 ψήφους υπέρ, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, εγκρίθηκε η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές. Η τροπολογία για τις εθνικές απορρίφθηκε καθώς δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία.

1

Εγκρίθηκε η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές - «Όχι» στην τροπολογία για τις εθνικές

  • Η ψηφοφορία: Με 158 υπέρ έγινε δεκτό το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Υπέρ της καθιέρωσης επιστολικής ψήφου τάχθηκαν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Συνολικά συμμετείχαν στην ψήφιση 299 βουλευτές. Οι 135 ψήφισαν κατά και 6 δήλωσαν «παρών».
  • Η τροπολογία: Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει τη διεύρυνση της διάταξης στις Εθνικές Εκλογές, καθώς για την έγκριση της τροπολογίας της Νίκης Κεραμέως, απαιτούνταν 200 ψήφοι. Ειδικότερα, σε σύνολο 299 η τροπολογία συγκέντρωσε εκ νέου τις 158 από τη «γαλάζια πτέρυγα», την καταψήφισαν 135 βουλευτές και 6 δήλωσαν παρών.
  • Η τοποθέτηση: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο κάνοντας λόγο για «σημαντική ευκαιρία συναίνεσης» στην οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ «γύρισαν την πλάτη» καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο (η Πλεύση Ελευθερίας επέλεξε το «παρών» επί της αρχής αλλά ψήφισε βασικά άρθρα που αφορούν την επιστολική ψήφο), ενώ καταψήφισαν και την τροπολογία – «πέτρα του σκανδάλου» για την αντιπολίτευση που εξαιτίας της άλλαξε η στάση της (η Πλεύση επέλεξε και εδώ το «παρών»).
2

Θετική η πλειοψηφία των πολιτών στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών - «Όχι» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • Η δημοσκόπηση: Έρευνα της Marc καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 57,8% είναι υπέρ του γάμου των ομοφύλων. Την ίδια ώρα το σχέδιο νόμου τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».
  • Η αντίθεση: Μετά την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε την αντίθεση του στο νομοσχέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η Εκκλησία δεν δέχεται τα σύμφωνα συμβίωσης».
  • Η τοποθέτηση: Από την άλλη πλευρά, μιλώντας σε συνέντευξη του στο Βήμα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της διακομματικής ομάδας Ευρωβουλευτών για τα LGBTI δικαιώματα, Μαρκ Άνγκελ, χαιρετίζει το σχέδιο νόμου, «καθώς απαλείφει τις διακρίσεις όσον αφορά τον γάμο», προσθέτει ωστόσο ότι εάν τελικά δεν δοθεί το δικαίωμα στην τεκνοθεσία «δεν είναι πραγματικός γάμος, καθώς οι διακρίσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Μεσολόγγι: Ψάχνουν την άκρη του νήματος οι Αρχές

  • Το χρονικό μέχρι το μοιραίο βράδυ: Οι αστυνομικοί προσπαθούν να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ για το πώς ο Μπάμπης έφτασε στο μέρος όπου έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή. Καταγράφουν τις τελευταίες κινήσεις του κρεοπώλη, ο οποίος φέρεται να είχε τσεκάρει το σημείο μια μέρα πριν από τα μοιραία γεγονότα της 4ης Ιανουαρίου.
  • Στο επίκεντρο το τετράδιο του Μπάμπη: Την ίδια ώρα οι Αρχές εξετάζουν τα στοιχεία που υπάρχουν στο τετράδιο που κρατούσε σημειώσεις ο 31χρονος και στο οποίο αναγράφονται ποσά και ονόματα. Κάποια από αυτά έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της αστυνομίας και σύντομα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις.
  • Το κυνήγι των χρυσοθήρων: Ορισμένα από τα ονόματα που βρίσκονται στο τετράδιο του Μπάμπη έχουν συνδεθεί παλιότερα με υποθέσεις χρυσοθηρίας. Αυτό έρχεται να προστεθεί στη θεωρία που εμπλέκει την υπόθεση του Μπάμπη με κυνήγι θησαυρού. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο έστησε την παγίδα θανάτου ο κατηγορούμενος στον 31χρονο.
4

Τα νέα τερτίπια του καιρού

  • Χαμηλά η θερμοκρασία: Σ’ έναν κλοιό ψυχρών μαζών που έρχονται από την Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να μην ανεβαίνει αισθητά και το σκηνικό να παραμένει χειμωνιάτικο παρά τις κατά τόπους ηλιοφάνειες.
  • Η νέα εισβολή ψύχους: Ο ήλιος με δόντια θα ‘ναι αυτός που θα κυριαρχήσει και τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον δε ως την Κυριακή. Οι άνεμοι θα είναι εξίσου ισχυροί, κρατώντας χαμηλά τη θερμοκρασία, και δεν αποκλείεται προς το τέλος της εβδομάδας να εισβάλει ένα ψυχρό μέτωπο από τα Βαλκάνια που θα επηρεάσει κυρίως το Αιγαίο κι όλες τις νησιωτικές περιοχές. Το φαινόμενο είναι πιθανό να φτάσει ως και τα βόρεια προάστια της Αττικής.
  • Πότε προβλέπεται βελτίωση: Η μεταβολή του καιρού, σε συνδυασμό με ηπιότερα φαινόμενα και αύξηση της θερμοκρασίας, θα αρχίσει από τη Δευτέρα. Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, πρόκειται να έρθουν πιο θερμές αέριες μάχες από τη δυτική Μεσόγειο που θα διώξουν προσωρινά τον χειμώνα.
5

Σε μπελάδες ο Παναθηναϊκός, καθάρισε ο Άρης

  • Ρίσκαρε ο Τερίμ, τιμώρησε ο Ατρόμητος: Χρησιμοποιώντας τόσο τον Τάσο Μπακασέτα όσο και τους Ντραγκόφσκι, Ακαϊντίν και Ούγκο στο αρχικό χρήμα, ο Τούρκος προπονητής εμφάνισε έναν ασύνδετο Παναθηναϊκό και επέτρεψε στον Ατρόμητο να επιβληθεί 2-1 στη Λεωφόρο για τον πρώτο μεταξύ τους προημιτελικό στο Κύπελλο. Η ομάδα του Ίλιτς έκανε την ανατροπή πριν από το 45′ και άντεξε μέχρι τέλους της αναμέτρησης, καθώς ο Τσιντώντας και τα δοκάρια απέτρεψαν την ισοφάριση του Ιωαννίδη στις καθυστερήσεις.
  • Ξεμπέρδεψε μετά το 90′: Ο Άρης ήταν διστακτικός για περισσότερα από 50 λεπτά στην πρώτη μάχη με τη Νίκη Βόλου για την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά στο φινάλε έφτασε στο ευρύ 3-0. Ο Νταρίντα έδειξε τον δρόμο στους συμπαίκτες του, ανοίγοντας το σκορ κι ο ίδιος έκανε το 2-0 όταν το ματς έμπαινε στην τελική ευθεία, προτού ο Σουλεϊμάνοφ διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.
  • Οι ρεβάνς: Την επόμενη εβδομάδα θα κριθούν τα τέσσερα εισιτήρια για την τετράδα της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης. Την Τρίτη στις 30/1 ο Άρης θα τσεκάρει το εισιτήριο στον Βόλο, ενώ μια ημέρα αργότερα ο Παναιτωλικός θα υποδεχθεί τον ΟΦΗ, ο Παναθηναϊκός θα πάει στο Περιστέρι και ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Πανσερραϊκό.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr