Ο καιρός αύριο, Πέμπτη (25/1), πρόκειται να είναι καλός και να σημειωθεί ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με λίγες τοπικές βροχές στην Ανατολική Κρήτη και την Κάρπαθο.

Ωστόσο, στην Κεντρική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, αναμένεται πολύ δυνατός βοριάς, υπό τη μορφή Βαρδάρη από το μεσημέρι της Πέμπτης, και πρόκειται να κρατήσει μέχρι και την Κυριακή.

Την Παρασκευή θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια, αλλά στο Ανατολικό Αιγαίο υπάρχει πιθανότητα για τοπικές μπόρες. Το Σάββατο ο καιρός δε θα μεταβληθεί. Την Κυριακή όμως θα περάσει στη χώρα ένα ψυχρό μέτωπο, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή κρύο θα «εισβάλλει» από τα Βαλκάνια, το οποίο δεν θα επηρεάσει τη Βόρεια Ελλάδα, επειδή θα «χτυπήσει» κυρίως στο Αιγαίο. Η Αττική και η Εύβοια θα επηρεαστούν και πρόκειται να έχουμε χιονοπτώσεις, βροχές και χιονόνερο. Το φαινόμενο είναι πιθανό να φτάσει μέχρι και τα βόρεια προάστια της Αττικής.

Μεγάλο μέρος της χώρας στα χιόνια

Περίπου το 21% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας καλύφθηκε στις 22 Ιανουαρίου με χιόνι, σύμφωνα με τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα για τη χιονοκάλυψη στη χώρα μας, και το ποσοστό αυτό αποτελεί την τέταρτη πιο εκτεταμένη χιονοκάλυψη για αυτή την περίοδο του έτους, από το 2005.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το ποσοστό χιονοκάλυψης ξεπέρασε τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2023 για το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Το γράφημα δείχνει αριστερά την κατανομή της χιονοκάλυψης με λευκό χρώμα και δεξιά παρουσιάζεται η χρονοσειρά των δορυφορικών καταγραφών τον φετινό χειμώνα (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή) και οι αντίστοιχες μέσες ημερήσιες τιμές (λευκή γραμμή) που υπολογίστηκαν από τα δεδομένα της περιόδου 2004-2023.