Αν και το όνομά του ήταν συνυφασμένο με την λέξη Όσκαρ, βραβείο που διεκδίκησε επτά (!) φορές ο Καναδός παραγωγός και σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον, που άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 97 ετών στο Μάλιμπου της Καλιφόρνια, δεν το κέρδισε ποτέ ο ίδιος. Ωστόσο, το διάσημο αντιρατσιστικό αστυνομικό δράμα του «Η ιστορία ενός εγκλήματος» (1967) απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας και χάρισε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου σε έναν από τους δύο πρωταγωνιστές του, τον Ροντ Στάιγκερ (ο άλλος ήταν ο Σίντνεϊ Πουατιέ).

Ποιος ήταν ο Νόρμαν Τζούισον

Γεννημένος στο Τορόντο του Καναδά στις 21 Ιουλίου 1926, ο Τζούισον που ξεκίνησε από την τηλεόραση στην δεκαετία του 1950 και αργότερα εξελίχθηκε στην κινηματογραφική σκηνοθεσία, ήταν γνωστός για την δημιουργία ταινιών που άφησαν εποχή: από την πολιτική σάτιρα «Έρχονται οι Ρώσοι» (1966), μέχρι το ριζοσπαστικό μιούζικαλ «Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο» (1973) και από το ρομαντικό δράμα «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» (1987) που χάρισε το Όσκαρ Α’ ρόλου στη Σερ και Β ρόλου στην Ολυμπία Δουκάκις, μέχρι την βιογραφική ταινία «Τυφώνας: Η αληθινή ιστορία» (1999) που οδήγησε τον Ντένζελ Ουάσινγκτον για μια ακόμη φορά στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Ως σκηνοθέτης, ο Τζούισον διεκδίκησε το Όσκαρ τρεις φορές («Η ιστορία ενός εγκλήματος», «Ο βιολιστής στη στέγη» και «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού»), ενώ ως παραγωγός τέσσερις: «Έρχονται οι Ρώσοι», «Ο βιολιστής στη στέγη», «Η ιστορία ενός στρατιώτη» και «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού».

Ανάμεσα στους άλλους ηθοποιούς που προτάθηκαν για Όσκαρ έχοντας παίξει σε ταινίες του Τζούισον, είναι ο Άλαν Άρκιν (Έρχονται οι Ρώσοι), ο Αλ Πατσίνο (Και δικαιοσύνη για όλους), ο Τοπόλ (Ο βιολιστής στη Στέγη) και οι Αν Μπάνκροφτ, Μεγκ Τίλι (Η αγνή του Θεού).

Επίσης, ο Νόρμαν Τζούισον είναι ο σκηνοθέτης του «Χαρτοπαίκτη», μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ηθοποιού Στιβ Μακ Κουίν.

Τελευταία σκηνοθεσία του ήταν της ταινίας «Συνωμοσία θανάτου» με τον Μάικλ Κέιν και την Τίλντα Σουίντον πριν από ακριβώς 21 χρόνια.