Ο «βρυχηθμός του κεραυνού» σίγησε δια παντός, η καρδιά του Τζίτζι Ρίβα έπαψε να χτυπά ύστερα από ανακοπή που υπέστη στην Κυριακή με αποτέλεσμα να εισαχθεί εκτάκτως σε νοσοκομείο και ν’ αποβιώσει λίγες ώρες αργότερα.

Γεννηθείς στις 7 Νοεμβρίου του 1944, ο τεράστιος Ιταλός επιθετικός άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 79 ετών.

Το ρεκόρ του στην Εθνική

Ο Ρίβα περνά στην αιωνιότητα ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του calcio. Σίγουρα ήταν ο σπουδαιότερος φορ της γενιάς του. Δεν είναι τυχαίο πως έως σήμερα παραμένει ο αρχισκόρερ της «σκουάντρα ατζούρα» χάρη στα 35 γκολ (σε 42 διεθνείς συμμετοχές) που είχε σημειώσει από το 1965 ως το 1974 όταν και φορούσε τα εθνικά χρώματα.

Στη διάρκεια αυτών των εννέα ετών ο Λομβαρδός γκολτζής κατέκτησε το Euro του 1968 (2-0 την Γιουγκοσλαβία με δικό του τέρμα στον επαναληπτικό τελικό του Ολίμπικο) κι έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 (4-1 από τη Βραζιλία στο Αζτέκα του Μέξικο Σίτι).

Το πρωτάθλημα με την Κάλιαρι

Η συλλογική καριέρα του Ρίβα συνδέθηκε αποκλειστικά και μόνο με την Κάλιαρι, την οποία δεν άφησε ποτέ. Ήταν αυτός, μάλιστα, που ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (21 γκολ), για τρίτη σερί σεζόν, την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου το 1970, μπροστά από την Ίντερ, τη Γιουβέντους, τη Μίλαν, τη Φιορεντίνα και τη Νάπολι.

Πρόκειται φυσικά για τη λαμπρότερη στιγμή στην ιστορία του κλαμπ από τη Σαρδηνία, που το 1969 είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση και είχε ηττηθεί στον τελικό του κυπέλλου.

Ένα πλήρες πακέτο

Πληθωρικός στην αντίπαλη περιοχή, ο Ρίβα συνδύαζε σωματοδομή, ταχύτητα και δύναμη, τεχνική, εκτέλεση και άλμα, με αποτέλεσμα ν’ αντιμετωπίζεται δύσκολα από τους αντιπάλους του. Το γεγονός πως είχε αρχίσει την καριέρα του ως εξτρέμ τον βοήθησε στη μετέπειτα πορεία του, ωστόσο αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν το άπιαστο αριστερό σουτ που τράνταζε τα δίχτυα.

Η απώλεια του σκόρπισε θλίψη σε όλο το ιταλικό ποδόσφαιρο. Η Κάλιαρι, χωρίς δύναμη για πολλά λόγια, αρκέστηκε να γράψει: Για πάντα, Τζίτζι Ρίβα.

«Θα μας λείψεις, Τζίτζι», ανέφερε από την πλευρά της η ιταλική λίγκα ανακοινώνοντας την τήρηση ενός λεπτού σιγή στο Σούπερ Καπ.