Επιχείρηση ανασύνταξης ξεκίνησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με στόχο να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που τον εγκατέλειψαν και παράλληλα να κερδίσει και κεντρώους ψηφοφόρους
Προφανώς το μείζον δεν είναι το τριήμερο κάλεσμα του Στέφανου Κασσελακη προς τους βουλευτές για να συζητήσουν χαλαρά επί του τομέα ευθύνης τους στο σπίτι του στις Σπέτσες, αλλά πως θα γίνει πιο ελκυστική η πρόταση του κόμματος και θα επιτευχθεί η ανάκαμψη.
Η νέα χρονιά που ξεκίνησε και έχει ως πρώτο σταθμό την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο είναι κρίσιμη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως σε ένα μέτωπο, αυτό κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Το κομβικό σημείο της, εκ των πραγμάτων, τοποθετείται στις ευρωεκλογές, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του και σε μια περίοδο που φαίνεται να μην υπάρχει σημείο επαφής με το ΠαΣοΚ αλλά ένας σκληρός ανταγωνισμός για τη δεύτερη θέση. Ως εκ τούτου οι όποιες φωνές για κάποιου είδους στοιχειώδους έστω πολιτικής επαφής δεν ακούγονται καθώς δεν υπάρχει και ανταπόκριση από την Χαρ. Τρικούπη.
Ο πήχης και ο στόχος
Πήχης συνειδητά δεν τίθεται, αλλά πολιτικός στόχος υπάρχει: Η μείωση της δύναμης της ΝΔ και την ίδια στιγμή η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το εγχείρημα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και πολλά θα κριθούν από τις κινήσεις του Στ. Κασσελακη και κυρίως από την ικανότητά του να κλείσει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί με σημαντικό τμήμα του εκλογικού του ακροατηρίου. Οι συντριπτικές στρατηγικές ήττες του περασμένου καλοκαιριού από τη ΝΔ έχουν επιδράσει σημαντικά, αλλά στο μεταξύ συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο η εκλογική του επιρροή.
Παρά πάντως το αρνητικό δημοσκοπικό τοπίο, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μην έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του και εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει να το πιστεύει, χωρίς από την άλλη να παραγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, έχοντας επιπλέον τα ηνία ενός κόμματος που εμφανίζει σημάδια πρόωρης πολιτικής γήρανσης.
Η νέα δεξαμενή στελεχών και το στοίχημα
Η αντιστροφή αυτής της τάσης επιδιώκεται με τη δημιουργία μιας νέας δεξαμενής στελεχών, και αυτό είναι το νόημα του think tank του οποίου προΐσταται η Διάνα Βουτυράκου. Εκεί ευελπιστεί σε ένα στελεχιακό δυναμικό 5.000 – 7.000 μελών που θα μπορέσουν να αλλάξουν και την εικόνα του κόμματος προς την κοινωνία.
Στην ομάδα αυτή επενδύει πολλά η νέα ηγεσία και ειδικά σε έναν συνδυασμό επικοινωνιακού μάρκετινγκ και πολιτικής ουσίας, για την οποία θα παίξει ρόλο και η λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών.
Ποιοι θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές
Στο ψηφοδέλτιο σίγουρα θα είναι οι δυο νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά, καθώς οι υπόλοιποι της ευρωομάδας αποχώρησαν. Τα υπόλοιπα πρόσωπα θα επιλεγούν από εσωκομματικό δημοψήφισμα.
Τα μέλη θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, απόφαση που προβάλλεται ως «ποιοτική αναβάθμιση των εσωκομματικών διαδικασιών».
Άρα, νέα φρουρά, νέοι ρόλοι, νέα πρόσωπα, νέες προτάσεις, νέες νομαρχιακές επιτροπές με στόχο μια νέα εικόνα στον δρόμο για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου και μέσα σε αυτό το κλίμα δεν συζητάνε στην Κουμουνδούρου αποχώρηση – τουλάχιστον ακόμα – του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ένταξη στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ο πρώτος σταθμός για αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση είναι το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου με κάποιες ενδιάμεσες στάσεις.
Μετά την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου θα εγκριθούν τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου -σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται και το πρόγραμμα του κόμματος, την ευθύνη του οποίου έχει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος- θα εκκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει στις 17-18 Φεβρουαρίου, η εκλογή των συνέδρων, η ανάδειξη νέων συντονιστικών οργανώσεων μελών και οι νέες νομαρχιακές επιτροπές.
Αυτές οι διαδικασίες κρίνονται σημαντικές, καθώς θα αποτυπώσουν και τις νέες ισορροπίες στο κόμμα, αν και αυτές παραμένουν εύθραυστες. Αλλά και μια νέα ανθρωπογεωγραφία από την οποία θα γίνει σαφές ποιοι έχουν επιρροή και σε ποιον βαθμό στη βάση του κόμματος. Μια σημαντική παράμετρος που συνυπολογίζεται είναι ο χρόνος, καθώς όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη, «πρέπει να γίνουν πάρα πολλά». Εκεί θα φανεί κατά πόσο θα προλάβει την κούρσα ο ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ την ίδια στιγμή έχει μπροστά του και κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες, με πρώτη αυτή για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.