Συνεχίζεται η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με τους Χούθι να έχουν κυριαρχήσει σε αυτό το σημείο του πλανήτη και να εξαπολύουν «πυρά» εναντίον των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπντέλ Μάλεκ αλ-Χούθι, δήλωσε, ότι οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ στους Χούθι της Υεμένης δεν θα μείνει αναπάντητη.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως οποιαδήποτε τέτοια απάντηση θα είναι μεγαλύτερη από την πρόσφατη κατά την οποία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πύραυλοι των Χούθι έθεσαν στο στόχαστρο αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η προειδοποίηση των «12» στους Χούθι και η προκλητική απάντηση

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα δέκα κράτη προειδοποίησαν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες εάν συνεχίσουν να επιτίθενται στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε κοινή ανακοίνωσή της, η ομάδα κυρίως δυτικών χωρών ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων.

Ωστόσο, οι Χούθι απάντησαν με προκλητικότητα, υποσχόμενοι να συνεχίσουν να στοχοποιούν πλοία που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ.

Η κατάσταση στη στρατηγικής σημασίας νότια Ερυθρά Θάλασσα έχει περιέλθει πλέον σε αδιέξοδο.

«Οι πύλες των δακρύων» και το παγκόσμιο εμπόριο

Το στενό Bab al-Mandab (πύλες των δακρύων) είναι μια κρίσιμη υδάτινη οδός από την οποία διέρχεται σχεδόν το 15% του παγκόσμιου εμπορίου. Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, ο φόβος είναι ότι οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα καταστραφούν.

Περισσότερες από 20 επιθέσεις των Χούθι στην ερυθρά θάλασσα

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ τον Οκτώβριο. Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες έχουν επιτεθεί περισσότερες από 20 φορές στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα χρησιμοποιώντας πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ταχύπλοα σκάφη και ελικόπτερα. Έχουν ισχυριστεί -συχνά ψευδώς- ότι τα πλοία συνδέονταν με το Ισραήλ.