Εχοντας διανεμηθεί την 1η Ιανουαρίου στις αίθουσες η ταινία «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου είναι φυσικό να κεντρίζει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των κινηματογραφοφιλων οπότε οι πρώτης προβολής ταινίες από σήμερα είναι λιγότερες αλλά σε γενικές γραμμές αξιόλογες.

***

Βαθμολογία

*****: εξαιρετική

****: πολύ καλή

***: καλή

**: ενδιαφέρουσα

*: μέτρια

Χ: απαράδεκτη

***

«Οι χωρικοί» (Chlopi)

Παραγωγή: Πολωνία/ Λιθουανία/ Σερβία, 2023

Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν

Παίζουν: Καμίλα Ουρζεντόφσκα, Μίροσλαβ Μπάκα, Ρόμπερτ Γκουλάτσικ. 

Στιγμιότυπο από την θαυμάσια ταινία «Οι χωρικοί»

Η τεχνική συνδυασμού «ζωντανών» ερμηνειών – animation που πριν από μερικά χρόνια μας εξέπληξε στην ταινία «Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ» (Loving Vincent, 2017), επιστρέφει στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του ιδίου ντουέτου σκηνοθετών, Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν. Στην εν λόγω τεχνική, με απλά λόγια, γίνεται πρώτα η κινηματογράφηση της δράσης των ηθοποιών και εν συνεχεία τα σκήπτρα παίρνει η ζωγραφική (από πάνω τους). Οπότε το αποτέλεσμα θυμίζει κάτι ανάμεσα στο live action και το animation, ένα έργο Τέχνης με εντελώς ξεχωριστή όψη, που πραγματικά εντυπωσιάζει.

Στο κέντρο της λεπτοδουλεμένης αυτής χρωματικής πανδαισίας βρίσκεται η μαγεία της πολωνικής φύσης εναρμονισμένη με μια ιστορία βασισμένη στο εμβληματικό για την Πολωνία μυθιστόρημα «Οι χωριάτες» (όπως μεταφράστηκε στην Ελλάδα) του Νομπελίστα συγγραφέα Βλάντισλαβ Ρέιμοντ (1867 – 1925). Οι εμπειρίες του τελευταίου από την περίοδό του ως νομά στην περιφέρεια της Πολωνίας, τον οδήγησαν στην συγγραφή σχετικών ανάλογων λογοτεχνικών έργων (ένα παρόμοιο είναι η «Γη της επαγγελίας») αλλά οι «Χωριάτες» βρίσκονται σε περίοπτη θέση ως «εθνικό έπος» για τους Πολωνούς (διδάσκεται στα σχολεία). Και αυτό προέκυψε από την βαθιά μελέτη και εν συνεχεία του Ρέιμοντ πάνω στην ζωή στο πολωνικό ύπαιθρο.

Η ταινία είναι μια τοιχογραφία από μορφές ανθρώπων και ζώων, στοιχεία της φύσης, ήθη, έθιμα, μουσική, παραδόσεις, πόλεμος, ζήλιες, οικογενειακές σχέσεις και απαγορευμένους έρωτες * όλα συγχωνευμένα σε ένα χορταστικό στην όψη παζλ το οποίο ενώ σου δημιουργεί διαρκώς ένταση, την ίδια ώρα σου προκαλεί μια αίσθηση νιρβάνας που μπορεί να λειτουργήσει ως και θεραπευτικά. Γιατί η εικόνα σε ηρεμεί την ίδια ώρα που το περιεχόμενο σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα με τις καταστάσεις όπως αυτή της αντιπαλότητας του ηλικιωμένου χωρικού με τον γιό του, ή τον γάμο του πρώτου με μια κοπέλα που θα μπορούσε να είναι κόρη του (η κοπέλα είναι το βαρόμετρο της ιστορίας των «Χωρικών»).

Βαθολογία: 4

ΑΘΗΝΑ: CINOBO ΟΠΕΡΑ – ΑΣΤΥ – AΛΕΞΑΝΔΡΑ EUROPA CINEMAS ΠΑΤΗΣΙΩΝ – ΓΑΛΑΞΙΑΣ –

ΑΤΛΑΝΤΙΣ – ΔΙΑΝΑ ΜΑΡΟΥΣΙ – ΑΒΑΝΑ – VILLAGE MALL κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: VILLAGE CINEMA COSMOS  – ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ  – ΒΑΚΟΥΡΑ κ.α.

***

«Στοιχειωμένα Νερά» (Night swim)

Παραγωγή: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Μπράϊς Μακγκουάιρ

Παίζουν: Γουάιτ Ράσελ, Κέρι Κόντον, Αμελί Χόφερλ, Γκάβιν Γουόρεν)

Μια έκπληξη στον σινέ τρόμο αποτελεί αυτό το θρίλερ «Στοιχειωμένα Νερά» του Μπράϊς Μακγκουάιρ στο οποίο το καινούργιο σπίτι όπου μετακομίζει μια τετραμελής οικογένεια (Γουάιτ Ράσελ, Κέρι Κόντον, Αμελί Χόφερλ, Γκάβιν Γουόρεν), κρύβει ένα σκοτεινά …υγρό μυστικό που θα φέρει τα πάνω κάτω στην ζωή της. Η ιδέα που κινητοποιεί το σενάριο (βασισμένο στην ομότιτλη μικρού μήκους ταινία του 2014 του Μακγκουάιρ και του Ροντ Μπλάκχερστ) βρίσκεται στην τεράστια πισίνα του κήπου και σε μια ασιατική φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία «κάποια νερά είναι μαγικά» (όπως ακούμε σε μια σκηνή).

Αυτή την μαγεία τη νιώθουμε στο πετσί μας γιατί τα «Στοιχειωμένα νερά» αποφεύγουν τις φασαριοζικες υπερβολές που συνήθως χαρακτηρίζουν τις ταινίες αυτού του είδους και καταντούν απωθητικές. Θαρρείς ότι η ταινία κινείται περισσότερο προς το ύφος θρίλερ όπως το «Πνεύμα του κακού» (Poltergeist) και η «Κριστίν». Με άλλα λόγια οι δημιουργοί σε ενδιαφέρονται για το ανθρώπινο στοιχείο και όχι απλώς για την επίδειξη «άδειων» σκηνών τρόμου. Και το περίεργο είναι ότι τα «Στοιχειωμένα νερά» είχαν όλες τις προδιαγραφές για να καταλήξουν σε «μια από τα ίδια», λόγω κυρίως του ότι παραγωγός τους είναι ο Τζέιμς Γουάν δημιουργός της σειράς ταινιών «Σε βλέπω», «Παγιδευμένη Ψυχή» και «Το κάλεσμα».

Βαθμολογία: 2 ½

ΑΘΗΝΑ: VILLAGE MALL ΜΑΡΟΥΣΙ – VILLAGE PENTH – VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ – VILLAGE ΑΓΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – GROUPER ESCAPE ΙΛΙΟΝ – ΝΑΝΑ κ.αΘΕΣ/ΚΗ: GROUPER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – CINEMA ONE κ.α.

*** 

«Λίμνη Φάλκον» (Falcon Lake)

Παραγωγή: Καναδάς, 2022

Σκηνοθεσία: Σαρλότ Λεμπόν

Παίζουν: Τζόζεφ Ενγκελ, Σάρα Μονπετί

Ακόμα μια ταινία αυτή την εβδομάδα της οποίας η ιδιαιτερότητα βρίσκεται στην οργανική χρήση του φυσικού τοπίου, το σημείο που δηλώνει ο τίτλος (στην περιοχή του Κεμπέκ) και εκεί όπου ένα 14χρονο αγόρι, ο Μπαστιάν (Τζόζεφ Ενγκελ) θα περάσει στην ενηλικίωση μέσα από την γνωριμία του με μια μεγαλύτερη του κοπέλα (Σάρα Μονπετί). Αν και δεν μπορείς να πεις ότι στην ταινία της Σαρλότ Λεμπόν συμβαίνουν και πάρα πολλά πράγματα, ο ήρεμος τρόπος με τον οποίο η σκηνοθέτις αφήνει τα πράγματα να κυλήσουν, η φυσικότητα με την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στους ήρωες αναπτύσσονται και κυρίως, η συγχώνευση των προσώπων με την φύση είναι στοιχεία που εκπέμπουν κάτι το απόμακρα μυστηριακό που συγχρόνως συναρπαστικό.

Ορισμένες φορές η ατμόσφαιρα της ταινίας, λόγω κυρίως της φωτογράφησής της, νιώθεις ότι παραπέμπει στο είδος του εφηβικού θρίλερ όπου η φύση γίνεται απειλητική και γεμάτη κινδύνους. Παρότι όμως και εδώ υπάρχουν στιγμές που νιώθεις απειλή – οι νυχτερινές βόλτες μέσα στο σκοτάδι, οι παρέες με τα ναρκωτικά – τίποτα δεν πρόκειται να σε τρομάξει ή να σε αγριέψει. Ο ρεαλισμός σε συνδυασμό με το ανεξήγητο μυστήριο που πηγάζει από την φύση είναι η προτεραιότητα της Λεμπλόν που με αυτή την ταινία εμφανίζεται για πρώτη φορά ως σκηνοθέτρια έχοντας μαθητεύει στo πλευρό καταξιωμένων δημιουργών όπως ο Λάσε Χάλστρομ και ο Ρόμπερτ Ζεμέκις.

Βαθμολογία: 3

ΑΘΗΝΑ: ΑΣΤΟΡ – ΑΝΔΟΡΑ

***­

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

«Digimon Adventure 02: The Beginning» (Ιαπωνία, 2023). Μια ακόμη επιστροφή των Ντιτζιμον, των παράξενων, εξωπραγματικών πλασμάτων που έχουν κερδίσει τις καρδιές εκατομμυρίων παιδιών εδώ και δεκαετίες. Αυτή η ατέλειωτη σειρά ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων ξεκίνησε από μια μικρού μήκους το 1999, πέρασε για πολλά χρόνια από την τηλεόραση και εν τέλει κατέκτησε και τον κινηματογράφο με επτά ταινίες.  Η σκηνοθεσία είναι του Τομοχίσα Ταγκούτσι και η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη με τις φωνές των Σοφίας Παναηλίδου, Αργύρη Παυλίδη, Υρώς Λούπη, Θάνου Λέκκα και πολλών ακόμα.

Βαθμολογία: 2

ΑΘΗΝΑ: ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ VILLAGE