5 το πρωί: Τα 262 «ναι» και το «όχι» Σαμαρά – Η «θύελλα» για τη ροζ σημαία – Η οργή Δούκα για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»

Το «παρών» στη ψηφοφορία της τροπολογίας για τους μετανάστες έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, καταψηφίζοντάς την, κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή του στην κυβερνητική ρύθμιση. Μάλιστα, αυτό δεν είναι και το τελευταίο «όχι» που θα πει.

1

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους μετανάστες

  • Με ευρεία πλειοψηφία: Με 262 θετικές ψήφους, υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους μετανάστες στη Βουλή. Καταψήφισαν 31 βουλευτές, ένας βουλευτής δήλωσε «παρών», ενώ 5 απουσίαζαν από την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.
  • Καταψήφισε ο Σαμαράς: Την τροπολογία καταψήφισαν τα κόμματα «Ελληνική Λύση», «Σπαρτιάτες» και «Νίκη», καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κλιμακώνοντας έτσι την αντίδρασή του στην κυβερνητική ρύθμιση, η οποία αποτελεί ωστόσο αίτημα των ανθρώπων της αγοράς που αναζητούν εργατικά χέρια.
  • Η αινιγματική δήλωση: «Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα. Και όποιος θέλει να καταλάβει κατάλαβε…» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός μετά την ψήφιση της ρύθμισης ενώ όταν ρωτήθηκε αν αναμένεται και άλλο «όχι» θύμισε ότι έχει ταχθεί κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
2

Η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και η κόντρα Δούκα – Κυβέρνησης

  • Η έκρηξη: Σκανδαλώδη χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία  η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» αλλάζει χέρια και από τον Δήμο Αθηναίων περνάει εξ ολοκλήρου σε εκείνη, ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. «Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος.
  • Η απάντηση: Από την πλευρά του, ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απάντησε σε όσα του καταλόγισε ο Χάρης Δούκας, λέγοντας πως είναι ευπρόσδεκτος ο όποιος έλεγχος, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι θα περιμένει μια συγγνώμη, ακόμα και αν αυτή αργήσει να έρθει.
  • Η ιστορία: H «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» ιδρύθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, όντας υπό κυβερνητικό έλεγχο μέχρι το 2020. Τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με σχετική ρύθμιση, έδωσε την ηγεσία της εταιρείας στον δήμο Αθηναίων, απόφαση που επιθυμεί να αναιρέσει με νέα τροπολογία, σχεδόν 4 χρόνια μετά.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η ροζ σημαία

  • Τα σχόλια από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά: Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή τη ροζ ελληνική σημαία που αποσύρθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μετά από απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, άσκησε δριμεία κριτική στον υπουργό Εξωτερικών καλώντας τον «να αφήσει την τέχνη στην ησυχία της». Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά εξαπέλυσε βέλη προς στη Κυβέρνηση λέγοντας ότι «υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών».
  • Και εσωκομματικές αντιδράσεις: Πέρα από τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Δημήτρης Καιρίδης σχολίασαν την απόφαση για την αφαίρεση της σημαίας από το προξενείο. Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουνε».
  • Η θέση του ΥΠΕΞ: Θέση για την απόσυρση της σημαίας πήρε το υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι «τα εθνικά σύμβολα πρέπει να είναι ακέραια στα κρατικά κτίρια» τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν έγινε σχόλιο για το έργο.
4

Δύο συλλήψεις για τη μοιραία καταδίωξη με νεκρό αστυνομικό

  • Χειροπέδες σε 17χρονο και 20χρονο: Σε συλλήψεις προχώρησαν χθες οι Αρχές δυο δραστών που συμμετείχαν στην καταδίωξη που κατέληξε στο τροχαίο δυστύχημα με νεκρό τον 29χρονο αστυνομικό στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Ο λόγος για έναν 20χρονο και έναν 17χρονο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου δράστη καθώς και για την ταυτοποίηση του 4 μέλους της συμμορίας.
  • Έκλεβαν αυτοκίνητα: Τέσσερα αυτοκίνητα μέσα σε μόλις μία νύχτα έκλεψε η συμμορία που καταδίωκαν οι αστυνομικοί στον Ασπρόπυργο. Ο 20χρονος που συνελήφθη έχει κατηγορηθεί ξανά για παρόμοια αδικήματα στο παρελθόν, κλοπές, διαρρήξεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας, δεν έχει φυλακιστεί.
  • Η κατάσταση της υγείας του δεύτερου αστυνομικού: Διασωληνωμένος και σε φαρμακευτική καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών παραμένει ο 33χρονος αστυνομικός, που ήταν συνεπιβάτης του 29χρονου που σκοτώθηκε.Έχει πολλαπλά κατάγματα στα άκρα, στη λεκάνη και στα πλευρά του.
5

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

  • Oι επιθέσεις: Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.
  • Η συμμαχία: «Η πρόσφατη κλιμάκωση των ανεύθυνων επιθέσεων των Χούθι από την Υεμένη απειλεί την ελευθερία εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ναυτικών και αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου. «Γι’ αυτό ανακοινώνω την έναρξη της επιχείρησης Prosperity Guardian (Φύλακας Ευημερίας)», πρόσθεσε. Αυτή η συμμαχία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία, διευκρίνισε ο Λόιντ Όστιν.
  • Η απάντηση: Οι αντάρτες Χούθι απάντησαν στη δημιουργία της συμμαχίας λέγοντας πως δεν έχουν καμιά πρόθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις θα σταματήσουν μόνο «αν το Ισραήλ σταματήσει τα εγκλήματά του και τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα φθάσουν στον πολιορκημένο πληθυσμό» της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε εκπρόσωπος τους.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr