Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις επιθέσεις των Χούθι στα εμπορικά πλοία να διαδέχονται η μία την άλλη.

Μάλιστα ο εκπρόσωπός τους είπε ότι από εδώ και πέρα κάθε 12 ώρες θα γίνεται και μία επίθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, κινείται αποφασιστικά, σχηματίζοντας στην περιοχή μια ισχυρή ναυτική δύναμη, στην οποία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 10 χώρες.

Εκτός των άλλων, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προέτρεψε τους συμμετέχοντες σε πρωτοβουλίες όπως οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF) 39 μελών για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έτοιμη η Ελλάδα

Σε αυτές τις «Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις» συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Για την απόφαση της αμερικανικής πλευράς ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχει ήδη επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ανακοίνωσε δε ότι η χώρα μας δεν είναι στην πρώτη φάση, αλλά είναι έτοιμη στο να συμμετάσχει σε μια διεθνή πρωτοβουλία, καθώς η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια χώρα στη ναυτιλία.

Εκτίμηση του υπουργού είναι ότι η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας θα ελεγχθεί λόγω των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από τη διεθνή κοινότητα.