«Σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την απόφαση του θεσμού να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, η οποία χαρακτηρίζεται «ιστορική».

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και δείχνει την αξιοπιστία και την δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις του μετά την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης,

«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και η έκθεση θα εκδοθεί τον Μάρτιο» συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο κ. Μισέλ μίλησε για  «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ήταν σημαντικό ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα αντιταχθεί στην απόφαση, και γι’ αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτήν την ανακοίνωση απόψε».

Χαιρετίζουν την απόφαση οι ηγέτες της ΕΕ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκρινε απόψε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία συνιστά «μια ισχυρή ένδειξη υποστήριξης» και παρέχει «προοπτική» στη χώρα αυτήν.

«Μόλις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και επίσης με τη Μολδαβία. Είναι σαφές ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Όρμπαν αποφάσισε να μην κάνει χρήση του βέτο. «Διαφωνεί με την απόφαση και δεν αλλάζει άποψη, αλλά επί της ουσίας αποφάσισε να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ούγγρος ομόλογός του δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο, σχολιάζοντας την απόφαση είπε ότι το «πράσινο φως» που έδωσε η ΕΕ στην Ουκρανία είναι ένα «πολύ σαφές μήνυμα» προς τους Ουκρανούς και τους Ρώσους.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια νέα σελίδα στην ιστορία» της χώρας της καθώς μόλις πριν από δύο χρόνια «κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί» μια τέτοια εξέλιξη.

Ζελένσκι: Νίκη για την Ουκρανία και την Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο ως «νίκη» για τη χώρα του και την Ευρώπη.

«Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ενισχύει», δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ουκρανός πρόεδρος, ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν αναποφασιστικότητα. «Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα – μην προδώσετε τον λαό της Ουκρανίας και την πίστη του στην Ευρώπη» , είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από ένα αρνητικό μήνυμα προς την Ουκρανία που θα το λάβει και η Μόσχα. «Ο Πούτιν σίγουρα θα το χρησιμοποιήσει εναντίον σας προσωπικά και εναντίον όλης της Ευρώπης. Μην του δώσετε αυτή την πρώτη – και μοναδική – νίκη της χρονιάς. Η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και τα λόγια πρέπει να μετράνε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Αυτές τις ημέρες έχω επικοινωνήσει με πολλούς από εσάς. Μιλάμε για μια απόφαση που έχετε υποσχεθεί και δεν άκουσα κανένα αντεπιχείρημα για το γιατί δεν πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο που συμφωνήθηκε από όλη την Ευρώπη. Πέρυσι, η Ουκρανία έλαβε σαφείς συστάσεις για το πώς να προχωρήσει. Έχουμε ψηφίσει τους βασικούς νόμους. Όλοι γνωρίζετε καλά ότι εκπληρώσαμε κάθε υποχρέωση. Υπήρχε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ΕΕ – σήμερα είναι η ημέρα για μια πολιτική απόφαση ως απάντηση σε ό,τι έχουμε καταφέρει. Πρόκειται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Και τον Μάρτιο του επόμενου έτους αναμένουμε την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου για να προχωρήσουμε», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στους 27 ηγέτες της ΕΕ.

Απούσα από τη συνεδρίαση για την απόφαση η Ουγγαρία

«Η Ουγγαρία δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει την Πέμπτη στην κακή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και έμεινε μακριά», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Αλλά 26 κράτη μέλη ήταν ανένδοτα ότι αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί, έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτήν την κακή απόφαση, και ως εκ τούτου έμεινε μακριά από την απόφαση σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το «κάλεσμα της ιστορίας»

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε την ετήσια και πιθανώς τελευταία για εκείνη ομιλία σχετικά με την κατάσταση της Ένωσης στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επέλεξε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ήρθε η ώρα η Ε.Ε. να απαντήσει στο κάλεσμα της Ιστορίας» είχε τονίσει η κ. φον ντερ Λάιεν. Το κάλεσμα στο οποίο αναφέρθηκε η κ. φον ντερ Λάιεν δεν είναι τίποτε άλλο από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήμερα αποτελείται από 27 κράτη – μέλη.