Σε μία κατάμεστη από τους 705 ευρωβουλευτές αλλά και τα μέλη του κολλεγίου των επιτρόπων αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.

«Αυτή είναι η στιγμή η Ευρώπη να απαντήσει στο κάλεσμα της ιστορίας» τόνισε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου της η κυρία φον ντερ Λάιεν, καλώντας παράλληλα τους ηγέτες της Ένωσης να σκεφθούν μεγαλόπνοα όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης.

Το σχέδιο διεύρυνσης – Βασική αρχή το κράτος δικαίου

Το σχέδιο της κυρίας φον ντερ Λάιεν, το οποίο παρουσιάστηκε ενώπιων των αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών λαών στην, πιθανώς, τελευταία της ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, αφορά μια Ε.Ε. με πάνω από 30 κράτη – μέλη αντί για τα 27 που την απαρτίζουν αυτή τη στιγμή.

«Η επιτυχημένη διεύρυνση φυσικά πρέπει να βασίζεται στο κράτος δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία ήταν, είναι και θα συνεχίσουν για πάντα να είναι τα θεμέλια της Ένωσης μας, τόσο όσον αφορά τα υπάρχοντα όσο και τα μελλοντικά κράτη μέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής.

Έρευνα για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις που έκανε από το βήμα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφορά την έναρξη έρευνας σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικών κινεζικών αυτοκινήτων και τη δυνατότητα τους να πωλούνται σε χαμηλές τιμές λόγω αθέμιτων πρακτικών.

«Ο τομέας των ηλεκτρικών οχημάτων είναι μια κρίσιμη βιομηχανία για την καθαρή οικονομία, με τεράστιες δυνατότητες για την Ευρώπη. Αλλά οι παγκόσμιες αγορές έχουν πλέον πλημμυρίσει από φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η τιμή τους διατηρείται τεχνητά χαμηλά λόγω τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων» ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν για να προσθέσει: «Αυτό στρεβλώνει την αγορά μας. Και καθώς δεν το δεχόμαστε από μέσα, δεν το δεχόμαστε ούτε από έξω. Επομένως, μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι η Επιτροπή ξεκινά έρευνα κατά των κρατικών επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα»

«Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό, αλλά όχι σε μια κούρσα προς τον πάτο. Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές» κατέληξε.
Η ανακοίνωση αυτή, η οποία κάθε άλλο παρά αναμενόμενη ήταν, θεωρείται ότι κλιμακώνει τις σχέσεις Ε.Ε. και Κίνας, ενώ παράλληλα εκλαμβάνεται ως νίκη της γαλλικής πλευράς η οποία και είχε διατυπώσει πρώτη το ανάλογο αίτημα.

Τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε

Όσον αφορά τα πεπραγμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ της περασμένης ομιλίας για την κατάσταση της Ένωσης, τον Σεπτέμβριο του 2022 και της σημερινής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στάθηκε σε μία σειρά ζητημάτων ξεκινώντας με την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ένωση μας»

Αναφερόμενη στην επιθυμία της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. η κυρία φον ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη: «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ένωση μας» τόνισε.

Πέραν του ουκρανικού ζητήματος, αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση της οικονομίας, στην Ευρωπαϊκή δράση για το κλίμα, στις ψηφιακές νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες στους τομείς της βιομηχανίας και της μετανάστευσης.

Τι δεν ειπώθηκε – Η καμπάνια που δεν ξεκίνησε

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει πως η σημερινή ομιλία θα αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία για την έναρξη της καμπάνιας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Αντιθέτως, η επικεφαλής της Επιτροπής δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με την επιθυμία της να επανεκλεγεί θέτοντας υποψηφιότητα με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) από το οποίο προέρχεται.

Η φον ντερ Λάιεν πιστεύεται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει μια ακόμη πενταετή θητεία στην προεδρία της Επιτροπής αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το εάν επιθυμεί πράγματι κάτι τέτοιο. Με το τέλος της θητείας της όμως να πλησιάζει και τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 να μην είναι μακριά, τα σενάρια, όπως είναι φυσικό, έχουν φουντώσει.

Δεν είναι μακριά άλλωστε το 2019, όταν η Ευρώπη πέρασε μια περίοδο αβεβαιότητας μέχρι τελικά να υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν ήταν μεταξύ των υποψηφίων προέδρων που είχαν προταθεί από τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.