Σας έχω νέα για την ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αυτή, εάν θυμάστε που όταν ανακοινώθηκε, ο Ταγίπ Ερντογάν, έδειξε ενθουσιασμένος και ευχαρίστησε, με αυτήν την χαρακτηριστική κίνηση που κάνει κτυπώντας το χέρι του στο στήθος του, τον Πρωθυπουργό. Ίσως να είναι και η πρώτη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που θα αρχίσει σιγά- σιγά να υλοποιείται.
Στην Αθήνα λογαριάζουν να δώσουν ευρωπαϊκή διάσταση στη συμφωνία, αφού είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χορηγεί βίζα σε Τούρκους και μάλιστα 7ήμερη σε δέκα νησιά με ισχύ για ένα χρόνο.
Έτσι, όπως με πληροφορούν πρόκειται να διοργανωθεί με την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας στις αρχές Φεβρουαρίου, εκδήλωση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, αυτή τη φορά, με μια γκεστ σταρ καλεσμένη, την Ιλβα Γιόχανσεν, προσκεκλημένη του υπουργού Δημήτρη Καιρίδη. Τώρα θα μου πείτε ποια είναι η Ιλβα Γιόχανσεν;
Είναι Σουηδή, ευρωπαία επίτροπος με χαρτοφυλάκιο το Μεταναστευτικό (ή για Εσωτερικές Υποθέσεις), η οποία έως τώρα κρατούσε σκληρή στάση έναντι της χώρας μας λόγω της τραγωδίας της Πύλου. Φαίνεται όμως ότι λειτούργησε περισσότερο ως Ευρωπαία, παρά Σουηδή (τη στιγμή που η Σουηδία παραμένει ακόμα εκτός ΝΑΤΟ λόγω τουρκικού βέτο) και ενέκρινε την συμφωνία με τους Τούρκους για τη βίζα.
Στην Αθήνα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, θα μιλήσει στην εκδήλωση και να είστε σίγουροι ότι θα βγάλει ειδήσεις. Να σημειώσω ότι η κυρία Γιόχανσεν είχε ξαναέρθει στην Αθήνα και επισκέφθηκε τότε την Σάμο και τη Λέσβο, όπως είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η Επίτροπος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη και στην προστασία των ευάλωτων πολιτών και ασυνόδευτων ανηλίκων και είχε εξάρει τότε την εισαγωγή στην Ελλάδας της μη τυπικής εκπαίδευσης προσφυγοπαίδων.
Το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς είναι και το ταξίδι που ετοιμάζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης στην Τουρκία, αφού το Λιμενικό αναμένεται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην διατήρηση των όρων της συμφωνίας.
Ο κ. Στυλιανίδης θα ταξιδεύσει στην γείτονα με το ελληνικό του διαβατήριο (το οποίο απέκτησε όταν πήρε με διαδικασίες εξπρές την ελληνική ιθαγένεια) και όχι με το κυπριακό το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.
Επιπλέον δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πέραν των δέκα νησιών του Αιγαίου που θα ισχύσει η βίζα, άλλα τρία νησιά διεκδικούν και αυτά να συμπεριληφθούν στη λίστα με τις βίζες. Αφού μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τον τουρισμό τους.
***
Η επιστολική ψήφος φέρνει ταξίδια μακρινά
Νταβός, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Καναδάς, Ινδία αλλά και Νότια Κορέα, μαθαίνω πως περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διεθνών εξορμήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Με μια τριπλή ατζέντα που περιλαμβάνει τα εθνικά θέματα, τις επενδύσεις αλλά και την επιστολική ψήφο. Αυτή επιστολική ψήφος φέρνει ταξίδια μακρινά τόσο στον Πρωθυπουργό (όπως είδαμε παραπάνω) αλλά και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος φεύγει για τις γιορτές των Χριστουγέννων στη Νέα Υόρκη και ακολουθούν Καναδάς, Αυστραλία, Γιοχάνεσμπουργκ και βεβαίως Ευρώπη.
Οι πληροφορίες που έρχονται από την Κουμουνδούρου αναφέρουν αναμένεται να μεταβεί και στο Τέξας, όπου έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Κασσελάκη, αλλά και στο Μισισίπη, όπου διαμένει η οικογένεια του συζύγου του, Τάιλερ Μακμπέθ, πριν επιστρέψει εκ νέου στην Αθήνα, επανεκκινώντας την πολιτική του δραστηριότητα.
*Στο μεταξύ με τα ταξίδια του αυτά ο κ. Μητσοτάκης μου λένε οι συνεργάτες του επιθυμεί να ανοίξει άμεσα νέο κύκλο διεθνούς δραστηριότητας επί ευρωπαϊκού, αμερικανικού και ασιατικού εδάφους, έχοντας ζητήσει από τους επιτελείς του να «κλειδώσουν» χρόνους και (όσο το δυνατόν περισσότερους) προορισμούς σε πρώτη φάση μέχρι την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της τετραετίας τον προσεχή Ιούνιο.
***
Η Νανά Μούσχουρη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το χάρτινο φεγγαράκι
Στη Γενεύη βρέθηκε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να συμμετάσχει σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα , όπου και την συνοδεύει εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας. Σε εκδήλωση δε που διοργανώθηκε στο Γενικό Προξενείο Γενεύης προς τιμήν της ΠτΔ, μεταξύ των Ελλήνων που βρέθηκαν ήταν και η Νανά Μούσχουρη, η οποία μάλιστα τραγούδησε το «χάρτινο το φεγγαράκι» προκαλώντας συγκίνηση στους περευρισκόμενους.
***
Πότε θα υπάρξει ειρήνη στον πλανήτη
Να σημειώσω και τούτο: Σε παρέμβασή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 75ης επετείου από τη δικήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον René Cassin, στο διάσημο νομικό και έναν από τους συντάκτες της, λέγοντας πως «δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη σε αυτόν τον πλανήτη, όσο τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».
***
Η Ελλάδα ψηφίζει τώρα υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα
Θυμάστε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (με πρωτοβουλία της Ιορδανίας) για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, το οποίο τελικά δεν πέρασε μετά το βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και προκλήθηκε σάλος στον αραβικό κόσμο.
Σας πληροφορώ ότι ήρθε νέο ψήφισμα για παύση των εχθροπραξιών στην Γάζα, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Το ψήφισμα το οποίο αυτή τη φορά κατατίθεται από την Αίγυπτο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (και όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας) το ψήφισε η πλειοψηφία μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
*Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 18.412 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 50.100 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
***
Με ένα… love story στο πιάνο τα πνεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ κατευνάζουν
Πώς και κυρίως ποιος μπορεί να κατευνάσει τα πνεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν αγριεύουν; Μα παίζοντάς τους πιάνο ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο καθηγητής θα τον χαρακτήριζα αναμφισβήτητα πρόσωπο του Σαββατοκύριακου και θα σας εξηγήσω γιατί:. Οι πιανιστικές του επιδόσεις επισκίασαν τις γκρίνιες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο, σε μία σπάνια, πλην ευτυχή και εξαιρετικά ελπιδοφόρα συνύπαρξη τέχνης και πολιτικής. Και οι Συριζαίοι άφησαν τα μίση και τις αντιπαραθέσεις και απόλαυσαν το… love story, από το πιάνο του κ. καθηγητή.
Ο ίδιος (ο οποίος φημολογείται ότι θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ερχόμενες ευρωεκλογές) αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η τέχνη θα σώσει τον κόσμο». Ενδεχομένως και τον ΣΥΡΙΖΑ θα προσέθετα εγώ.
***
Η αιμοδοσία στη Βουλή
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσαν η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής των Ελλήνων και η Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου Κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ένωση Αξιωματικών Αττικής, στο Εντευκτήριο των Βουλευτών, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων. Ίσως αυτή τη φορά να συνέβαλαν στην αιμοδοσία και οι βουλευτές ή ακόμα και μέλη της κυβέρνησης, που έως χθες το μεσημέρι δεν είδα κανέναν. Την αιμοληψία διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με κλιμάκιο νοσηλευτών και ιατρών.
***
Όταν οι σαρδέλες και τα χταπόδια βγήκαν στην στεριά στην Άνδρο
Περίεργα… «φαινόμενα» περιγράφουν τελευταίως κάτοικοι των Κουφονησιών και της Άνδρου με αναρτήσεις τους στα social media. «Περίεργα» όπως αναφέρουν βέβαια οι ίδιοι, καθώς δεν είναι πρωτοφανή. Συγκεκριμένα, κάτοικος κατέγραψε ένα… χταπόδι να είναι κολλημένο σε μηχανάκι δίπλα από το λιμάνι, έχοντας βγει από το νερό.
Στην Άνδρο, στις αρχές του Νοέμβρη υπήρξαν σαρδέλες να βγαίνουν μόνες τους στη στεριά.
Τι ακριβώς έχει συμβεί; Η πλέον επικρατούσα εκδοχή είναι ότι τα μικρά ψάρια, τα οποία κυνηγήθηκαν από κάποια μεγαλύτερα και έφτασαν μέχρι την άκρη της παραλίας, επειδή έχασαν τον προσανατολισμό τους. Στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τους θηρευτές τους, αντί να πάνε στον ανοιχτό πέλαγος πήγαν προς την ξηρά.
Το φαινόμενο, λένε οι επιστήμονες, σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με άλλες καταστάσεις, όπως έκκληση αερίων κ.α. και δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας.