Ένας νυν κι ένας πρώην πρόεδρος σε ταξιδιωτικές περιπλανήσεις. Παράλληλες όχι, αλλά ουσιώδεις και με συγκεκριμένη στόχευση, όπως διαρρέει από κάθε πλευρά. Βασικό ζητούμενο της απουσίας τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα από την Αθήνα αποτελεί η «εδραίωση». Του καθενός στο «μετερίζι» που έχει επιλέξει για το μέλλον του.

Ο Κασσελάκης της ομογένειας

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θ’ αρχίσει τον δικό του γύρο του κόσμου από τη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί την περίοδο των Χριστουγέννων και για περίπου μια εβδομάδα.

Το εύθυμο και χαλαρό κλίμα της εορταστικής περιόδου θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πλησιάσει την ομογένεια. Να συνομιλήσει με οικείες φιγούρες της, να γνωριστεί με άλλους παράγοντές της, έχοντας πλέον τον θεσμικό ρόλο να χρησιμοποιήσει, ν’ ακούσει τι τους απασχολεί και ακολούθως να πείσει αφενός για την ανάγκη συμμετοχής αφετέρου για το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που το δημοσκοπικό ποσοστό κινείται στα όρια του 10%, εμφανίζοντας διαρκώς πτωτικές τάσεις.

Η ανακοίνωση καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου από τις προσεχείς Ευρωεκλογές δεν βρήκε -σε καμιά περίπτωση- αντίθετο τον Στ. Κασσελάκη, ο οποίος θεωρεί ότι υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ν’ ανεβάσει τα ποσοστά του. Γνωρίζοντας a priori ότι η παράταξη της οποίας ηγείται δεν διαθέτει ισχυρά ερείσματα εκτός ελληνικών συνόρων, σκοπεύει να δημιουργήσει μια δεξαμενή ψήφων που θα σταδιακά θα γεννήσουν έναν στιβαρό πυρήνα.

Παντός καιρού και τόπου

Βεβαίως, οι προσπάθειές του και η προεκλογική αυτή απόπειρα συγκέντρωσης δυνάμεων θα εντατικοποιηθούν μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί στην ώρα του – στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αφού πρώτα υπηρετήσει την 20ήμερη θητεία του στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει εκ νέου για τις ΗΠΑ, περιοδεύοντας από πόλη σε πόλη (Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Μαϊάμι, Λος Άντζελες κ.α), χωρίς ν’ αποκλείεται ένα σύντομο πέρασμα από τον Καναδά (Τορόντο, Μόντρεαλ) για τις εκεί επαφές σε ελληνικές παροικίες.

Στην ατζέντα του περιλαμβάνεται επίσης το ταξίδι του στην (καλοκαιρινή) Αυστραλία με δεδομένο ότι σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ το «γαλανόλευκο» στοιχείο διαθέτει μια δυναμική που υπολογίζεται εξόχως στην Κουμουνδούρου. Κάτι ανάλογο, σε μικρότερο βαθμό βεβαίως, ισχύει για όσους Έλληνες της διασποράς που ζουν στη Νότια Αφρική, κυρίως δε στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι κοντινές, μικρής διάρκειας, εξορμήσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κ.α), θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έχει αναφερθεί πολλάκις σε Έλληνες επιστήμονες (κι άλλους επαγγελματίες) που διασκορπίστηκαν εν μέσω κρίσης σε διάφορες χώρες αναζητώντας ανώτερες απολαβές πτυχίων και κατάρτισης.

Εκτιμάται, άλλωστε, από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως «τέκνο της ομογένειας» ο πρόεδρος του κόμματος έχει τον τρόπο να μιλήσει τη γλώσσα τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, να μπει στο μυαλό τους και στη θέση τους, να κατανοήσει τις ανησυχίες τους και να συνεννοηθεί στο ίδιο μήκος κύματος για όλα εκείνα που απασχολούν τους Έλληνες του εξωτερικού. Όπως λένε άλλωστε συνεργάτες του, εξακολουθεί να νιώθει ένα παιδί μεταναστών που υποχρεώθηκαν να ξενιτευτούν για ένα νέο «αύριο».

Ο Τσίπρας στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα ο προκάτοχός του στον προεδρικό θώκο της παράταξης, ο Αλέξης Τσίπρας, χτίζει γερές γέφυρες με ισχυρές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού «γίγνεσθαι» επιχειρώντας μια πειστική και ανθεκτική επανατοποθέτησή του στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η ίδρυση Ινστιτούτου παραγωγής ιδεών και πολιτικής έχει ήδη δρομολογηθεί για τις αρχές του νέου έτους (2024) και οι συναντήσεις που είχε κιόλας στη Ρώμη κι αυτές που ακολουθούν στο Παρίσι αντανακλούν ξεκάθαρα την απόφαση του να μην παραμείνει απαθής παρατηρητής των εξελίξεων όπως άλλοι πρώην πολιτικοί ηγέτες.

Εγγυητής σ’ έναν ρευστό χώρο προοδευτικού κέντρου, μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς, δεν καθόλου εύκολο να περιγραφεί, όπως πιθανόν θα ήθελαν ορισμένοι να τον παρουσιάσουν. Το παρελθόν του το κουβαλά μαζί του και δεν αλλάζει. Παρόλα αυτά δεδομένων των ισχυρών γνωριμιών που έχει αναπτύξει από την περίοδο που βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας έχει αποκτήσει τις απαιτούμενες προσβάσεις και βρίσκει σταθερά ανοικτές πόρτες για όσα θα ήθελε ν’ ακουστούν από το στόμα του.

Οι επαφές με πρώην ηγέτες και προσωπικότητες

Είδε και συνομίλησε ήδη, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον Ενρίκο Λέτα και τον Τζουζέπε Κόντε (πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας), προτού ακολουθήσουν τα κανονισμένα ραντεβού του με τον Φρανσουά Ολάντ (πρώην πρόεδρο της Γαλλίας) κι άλλες εξέχουσες προσωπικότητες με διεθνές κύρος στον επιστημονικό ιστό. Σε αυτά τα ραντεβού πρόκειται ν’ ανταλλάξει απόψεις σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας (κοινωνία, οικονομία, διακυβέρνηση).

Επίσης, συμμετέχοντας στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιτρέπονται στον Αλέξη Τσίπρα παρεμβάσεις σε διάφορα διεθνή ζητήματα (πόλεμοι, μεταναστευτικό, ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα), τις οποίες και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί προβάλλοντας τις σκέψεις του. Μέσα σ’ αυτές τις παρεμβάσεις και η συνάντηση του με στελέχη του φόρουμ «Académie des Futurs Leaders» πάνω στις πολιτικές προκλήσεις της εποχής και την αναγκαιότητα προοδευτική συμμαχιών απέναντι στο μπλοκ δεξιάς – ακροδεξιάς, του οποίου το υπόβαθρο γίνεται ισχυρότερο.

Στέφανος Κασσελάκης και Αλέξης Τσίπρας λείπουν όντως ταξίδι για δουλειές!