Η ώρα της πρώτης μεγάλης μάχης «προεδρικών» και «Ομπρέλας» έχει φτάσει. Η έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 12:00, φέρνει τον (υπό αμφισβήτηση) πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη απέναντι στους «σκληροπυρηνικούς» (και όχι μόνο) εσωκομματικούς αντιπάλους του και η διάσπαση βρίσκεται προ των πυλών.

Ήδη οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης άνοιξαν την πόρτα της μεγάλης φυγής, προτού καν συμπληρωθούν δύο μήνες από την αλλαγή σκυτάλης στον προεδρικό θώκο. Τα δύο ιστορικά στελέχη της ριζοσπαστικής παράταξης έθεσαν εαυτούς εκτός Κουμουνδούρου, δηλώνοντας ξεκάθαρα απροθυμία να ανέβουν σ’ ένα άρμα με αμφιλεγόμενο πολιτικό προορισμό. Ήταν οι πρώτοι εξ όσων σκοπεύουν να κινηθούν αναλόγως τόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο όσο και μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Τι θα πει ο Κασσελάκης;

Αναμφίβολα θα παίξει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση του σκηνικού η εισήγηση – ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Ιδίως μετά την ξαφνική, άλλη μία, απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα για τη διαγραφή ή όχι των «ανταρτών» του κόμματος – των στελεχών δηλαδή που ο ίδιος είχε προ εβδομάδων παραπέμψει στα αρμόδια όργανα. Από τη στιγμή που ο Πάνος Σκουρλέτης αποχώρησε αυτοβούλως, στην προεδρική «black list» απέμειναν οι Δημήτρης Βίτσας, Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Φίλης.

Παρά τις απόπειρες έτερων, ισχυρών μάλιστα, «πόλων» εντός κόμματος να επικρατήσει σύνεση και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με εκατέρωθεν αναδιπλώσεις και οπισθοχωρήσεις, η ακραία πόλωση είναι δεδομένη και η σύγκρουση σχεδόν αναπόφευκτη. Εκφράζεται δε δημοσίως όλο αυτό, με «εκπροσώπους» των δύο βασικών τάσεων να μην ρίχνουν ούτε σταγόνα νερό στο κρασί τους.

Η διαρροή για πρόταση μομφής και ο Τσίπρας

Δεν είναι καθόλου τυχαία η διαρροή πως είναι πιθανό να τεθεί ακόμη και πρόταση μομφής κατά του νυν προέδρου από στελέχη που διαφωνούν οριζοντίως και καθέτως με την τακτική που ακολουθεί ο κ. Κασσελάκης, καθώς ακόμη και «πρωτοκλασάτα άτομα» που θεωρούνταν ως σήμερα πως κινούνται στην «αυλή» του αποστασιοποιούνται. Ορισμένα μάλιστα για να προλάβουν τις εξελίξεις επιχειρούν να μεταπείσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας τη δυσαρέσκειά τους.

Ούτε, φυσικά, κυκλοφόρησε συμπωματικά η δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί θεμάτων που άπτονται αποκλειστικά και μόνο των οργάνων. Ο ίδιος δεν συμμετέχει στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά ισχύ να επηρεάσει, αν το επιθυμεί, διαθέτει ακόμα.

Η Κεντρική Επιτροπή απαρτίζεται από 302 στελέχη. Ύστερα από την αποχώρηση των δύο έμειναν 300. Πιθανόν ο Στέφανος Κασσελάκης, που μετέχει  από θέσεως, θα έχει την πλειονότητα μαζί του. Όχι όμως με διαφορά τέτοια που θα του επιτρέπει να νιώθει άτρωτος. Οι ισορροπίες είναι λεπτές πια και οι συσχετισμοί ανατρέπονται διαρκώς.